Δημόσιο

Σε αναζήτηση λύσης για το Κέντρο Μετεγκατάστασης οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης

Σε αναζήτηση λύσης για το Κέντρο Μετεγκατάστασης οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης
Σε αναζήτηση λύσης για το Κέντρο Μετεγκατάστασης οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης Σε αναζήτηση λύσης για το χώρο που θα φιλοξενήσει το Κέντρο Μετεγκατάστασης προσφύγων στη Θεσσαλονίκη είναι οι δήμαρχοι της περιοχής. Το θέμα απασχολεί τη συνεδρίαση της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας, όπου εξετάζονται οι έξι προτάσεις που έχουν κατατεθεί, ενώ αναμένεται να κατατεθούν και άλλες.

Στη συνεδρίαση συμμετέχει και ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής Β. Παπαδόπουλος, ο οποίος ενημέρωσε τους δημάρχους για το σχέδιο της κυβέρνησης να δημιουργηθούν κέντρα καταγραφής (hot spot) στα νησιά και κέντρα μετεγκατάστασης (relocation) σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε ότι δεν είναι εφικτή η διασπορά κέντρων μετεγκατάστασης σε μικρές δομές για τεχνικούς λειτουργικούς λόγους, αλλά και για το πώς θα επιτευχθεί η διαδικασία της μετεγκατάστασης σε συνεργασία με τους αξιωματούχους των ευρωπαϊκών χωρών, στις οποίες θα μετεγκατασταθούν περισσότεροι από 60 χιλιάδες πρόσφυγες την επόμενη διετία.

Τα Κέντρα Μετεγκατάστασης πρέπει να είναι άμεσα έτοιμα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη υπό το φόβο να υπάρξουν είτε μεγαλύτεροι περιορισμοί στη διέλευση των προσφύγων είτε ακόμα και σταδιακό κλείσιμο του περάσματος από την Ειδομένη. Πρότυπο για τα Κέντρα Μετεγκατάστασης είναι η δομή φιλοξενίας στον Ελαιώνα.

Επιπλέον ο κ. Παπαδόπουλος ξεκαθάρισε ότι οι δομές θα είναι περιφραγμένες, ελεγχόμενες από την ΕΛ.ΑΣ αλλά όχι φρούρια και θα είναι υπό πολιτική διαχείριση.
«Οι άνθρωποι θα παραμένουν για μικρό χρονικό διάστημα κάποιων ημερών», τόνισε και πρόσθεσε πως η σίτιση θα καλύπτεται από ευρωπαϊκή χρηματοδότηση αλλά και όπου χρειαστεί με τη βοήθεια του στρατού.

Σε δηλώσεις τους στους δημοσιογράφους οι δήμαρχοι Δέλτα Ευθύμιος Φωτόπουλος και Ωραιοκάστρου Αστέριος Γαβότσης, ξεκαθάρισαν πως πρέπει να βρεθεί λύση αντί του πρώην στρατοπέδου Αναγνωστόπουλου για το οποίο οι ίδιοι και η τοπική κοινωνία αρνούνται να συναινέσουν.