Αθλητισμός

Politico: Σαουδική Αραβία «υπόσχεται» στάδια στην Ελλάδα εάν συνδιοργανώσουν το Παγκόσμιο Κύπελο 2030

Politico: Σαουδική Αραβία «υπόσχεται» στάδια στην Ελλάδα εάν συνδιοργανώσουν το Παγκόσμιο Κύπελο 2030 Φωτογραφία: ΑΠΕ
Το «μυστικό» σχέδιο της Σαουδικής Αραβίας να αγοράσει το Παγκόσμιο Κύπελλο και η ανάμειξη της Ελλάσας.

Ο πρίγκιπας διάδοχος MBS υποσχέθηκε να πληρώσει όλες τις αθλητικές υποδομές της Ελλάδας, με αντάλλαγμα την υπογραφή της Αθήνας στην κοινή υποψηφιότητα για το 2030.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Politico, η Σαουδική Αραβία προσφέρθηκε να πληρώσει την δημιουργία νέων αθλητικών κέντρων σε Ελλάδα Αίγυπτο. Συμφωνία η οποία θα ερχόταν εφόσον συμφωνούσαν σε μια κοινή υποψηφιότητα για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2030.

Σε αντάλλαγμα, οι Σαουδάραβες θα μπορούσαν να διοργανώσουν τα τρία τέταρτα όλων των αγώνων.

Η προσφορά συζητήθηκε «ιδιωτικά» μεταξύ του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, κυβερνήτη της Σαουδικής Αραβίας, και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το καλοκαίρι του 2022, όπως ανέφερε αξιωματούχος.

Ένας δεύτερος ανώτερος αξιωματούχος δήλωσε στο POLITICO ότι η Σαουδική Αραβία είναι έτοιμη να αναλάβει πλήρως το κόστος της φιλοξενίας για την Ελλάδα και την Αίγυπτο, αλλά το 75% του ίδιου του τεράστιου τουρνουά των 48 ομάδων θα διεξαχθεί στο κράτος του Κόλπου.

Δεν είναι σαφές αν η προσφορά έγινε δεκτή

Σε μια προσπάθεια να πειστούν τα μέλη της FIFA στο τουρνουά θα διεξαχθούν αγώνες σε τρεις ηπείρους, παρέχοντας γεωγραφική ισορροπία. 

Οι κύριοι αντίπαλοι των Σαουδαράβων είναι η κοινή υποψηφιότητα της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ουκρανίας από την Ευρώπη και η υποψηφιότητα της Νότιας Αμερικής από την Αργεντινή, την Ουρουγουάη, την Παραγουάη και τη Χιλή.

Η απόφαση για το ποιος θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030 λαμβάνεται με δημόσια ψηφοφορία από το σύνολο του Κογκρέσου της FIFA, που αποτελείται από περισσότερες από 200 μέλη από όλο τον κόσμο.

Εάν οι αφρικανικές και ασιατικές χώρες συσπειρωθούν - παρουσία της Αιγύπτου - αλλά και με την Ελλάδα να «αποσπά»  ευρωπαϊκές ψήφους, η πρόταση της Σαουδικής Αραβίας θα έχει πολλές πιθανότητες να κερδίσει.

Η FIFA αρνείται να σχολιάσει

Το POLITICO προσέγγισε και τις τρεις κυβερνήσεις για να σχολιάσουν. Ωστόσο η Ελλάδα και η Σαουδικής Αραβία αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Ενώ η Αίγυπτος δεν απάντησε στα αιτήματα του POLITICO. 

Η απόφαση για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2030 θα ληφθεί το 2024, με τη διαδικασία υποβολής να πραγματοποιείται μέσα στο 2023.