Αθλητισμός

Ολυμπιακοί αγώνες 2024: Αμερικανίδα θα πάρει το χρυσό της με καθυστέρηση 12 ετών, στο Παρίσι

Ολυμπιακοί αγώνες 2024: Αμερικανίδα θα πάρει το χρυσό της με καθυστέρηση 12 ετών, στο Παρίσι Φωτογραφία: EPA/ CHRISTOPHE KARABA
Σε ειδική τελετή κάτω από τον Πύργο του Άιφελ, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων 2024, η Λασίντα Ντέμους θα πάρει το χρυσό μετάλλιό της.

Η πραγματικότητα είναι πως ό,τι κι αν γίνει, δεν μπορεί να αποκαταστήσει αυτό που δεν έζησε η Λασίντα Ντέμους το 2012 στο Λονδίνο. Ωστόσο, θα παραλάβει το χρυσό μετάλλιό της σε τελετή κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων 2024, έστω και με τόσο μεγάλη καθυστέρηση.

Η Αμερικανίδα αθλήτρια τερμάτισε δεύτερη στα 400 μ. εμπόδια στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2012, πίσω από τη Ρωσίδα Νατάλια Άντιουκ. Στη συνέχεια, διαπιστώθηκε ότι η τελευταία ήταν ντοπαρισμένη και τιμωρήθηκε. Έτσι, η Λασίντα Ντέμους έπρεπε να πάρει το χρυσό μετάλλιο.

Αρχικά, η ΔΟΕ πρότεινε στην Αμερικανίδα να της απονεμηθεί το χρυσό σε εθνικό ή παγκόσμιο πρωτάθλημα. Όμως, εκείνη έκανε διαπραγματεύσεις με τη βοήθεια δικηγόρου και έπεσε τη ΔΟΕ να διοργανώσει μια τελετή απονομής στις 9 Αυγούστου, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων 2024.

Είναι η πρώτη φορά που η ΔΟΕ διοργανώνει τέτοια τελετή για μετάλλια που αλλάζουν χέρια λόγω ντόπινγκ, κάτι που θα ζήσουν κι άλλοι αθλητές στο Champions Park, κάτω από τον Πύργο του Άιφελ.

Η 41χρονη σήμερα πρώην αθλήτρια και μητέρα τεσσάρων παιδιών θα προτιμούσε μία τελετή εντός σταδίου. Ωστόσο από τη ΔΟΕ της ξεκαθάρισαν ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν δυνατόν. Θα ταξιδέψει στο Παρίσι μαζί με τα παιδιά και την οικογένειά της. Μέσω του Go Fund Me προσπαθεί να συγκεντρώσει χρήματα για να ταξιδέψουν μαζί τους οι γονείς της, ίσως η γιαγιά της και άλλοι συγγενείς.

Δεν είναι μόνο το χρυσό μετάλλιο που θα πάρει με 12 χρόνια καθυστέρηση. Η ίδια υπολογίζει ότι έχασε επταψήφιο ποσό το οποίο θα μπορούσε να πάρει από χορηγούς το 2012, αν είχε επιστρέψει από το Λονδίνο ως «χρυσή» Ολυμπιονίκης.

Αλλά ήταν και η δυσκολία να αποδεχθεί το γεγονός ότι στη μεγαλύτερη στιγμή είχε χάσει για πρώτη φορά από την Νατάλια Άντιουκ. «Η λογική μου δεν ήταν πως όποιος με νικά είναι αυτόματα βρόμικος. Απλά αποδέχθηκα ότι έχασα και έκανα το καλύτερο που μπορούσα για να προχωρήσω. Όμως, ήταν μια διαδικασία 5-6 ετών να ξεπεράσω ότι απέτυχα σε κάτι για το οποίο έκανα προπόνηση όλη μου τη ζωή», εξομολογήθηκε στο Associated Press.

Όσο για το ντόπινγκ, εκφράζει την άποψη ότι δεν θα εξαλειφθεί ποτέ. «Δεν πιστεύω ότι άλλαξε τίποτα μετά το ρωσικό σκάνδαλο. Πιστεύω ότι πάντα θα είναι εδώ», κατέληξε.