Αθλητισμός

Πώς οι Ολυμπιακοί αγώνες 2024 άλλαξαν το Παρίσι

Πώς οι Ολυμπιακοί αγώνες 2024 άλλαξαν το Παρίσι Φωτογραφία: EPA/ TERESA SUAREZ
Τα «χρυσά μετάλλια» και τα «ξύλινα κουτάλια» του Παρισιού στην προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς αγώνες 2024.

Εκατομμύρια επισκέπτες θα φτάσουν σε λίγες ημέρες στο Παρίσι, για τους Ολυμπιακούς αγώνες 2024. Ήδη, μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την τελετή έναρξης, που θα διεξαχθεί στον Σηκουάνα στις 26 Ιουλίου.

Όμως, πόσο καλά τα πήγε το Παρίσι στην προετοιμασία για το μεγαλύτερο αθλητικό ραντεβού;

To Politico δίνει «χρυσό μετάλλιο» στο Παρίσι στην ανακαίνιση των αθλητικών υποδομών, τον εκσυγχρονισμό των μέσων μαζικής μεταφοράς και το χαμηλό κόστος. Όμως, η γαλλική πρωτεύουσα παίρνει «ξύλινο κουτάλι» σε ό,τι αφορά στις ανησυχίες για την ασφάλεια, το «φιάσκο» με τον Σηκουάνα και λόγω των κατηγοριών ότι οι αρχές χρησιμοποιούν τους Ολυμπιακούς αγώνες ως ευκαιρία για να διώξουν από το Παρίσι άστεγους.

Στα καλά νέα, το Politico επισημαίνει ότι το 95% των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων ήταν υποδομές που ήδη υπήρχαν και ανακαινίστηκαν, τόσο για λόγους βιωσιμότητας, όσο και για να μην εκτοξευθούν οι δαπάνες για τη διοργάνωση.

Επίσης, οι γαλλικές αρχές επένδυσαν στα μέσα μαζικής μεταφοράς, επεκτείνοντας δύο γραμμές του μετρό και μία τρένου, που θα μείνουν ως «κληρονομιά» των Ολυμπιακών αγώνων για τους κατοίκους. Πλέον, το αεροδρόμιο Ορλί συνδέεται απευθείας με το κέντρο του Παρισιού με μετρό.

Σε ό,τι αφορά στις δαπάνες- όπου το Politico επίσης δίνει «χρυσό μετάλλιο» στο Παρίσι- παρότι ξεπέρασαν τον προϋπολογισμό, η διοργάνωση θα κοστίσει λιγότερο από προηγούμενους Ολυμπιακούς αγώνες.

Συνολικά, το κόστος αναμένεται να φτάσει τα 11,8 δισεκατομμύρια ευρώ, 15% πάνω από τον αρχικό προϋπολογισμό. Παρόλα αυτά, το ποσό αυτό είναι μικρότερο από το κόστος των Ολυμπιακών αγώνων στο Λονδίνο (2012) και το Ρίο ντε Τζανέιρο (2016), ενώ απέχουν πάρα πολύ από τα 55 δισεκατομμύρια που διατέθηκαν για τους Χειμερινούς στο Σότσι (2014), που είναι οι πιο ακριβοί Ολυμπιακοί αγώνες στην ιστορία.

Στον αντίποδα, το Politico επισημαίνει τους φόβους για μια τρομοκρατική επίθεση που προκαλούν οι ανοιχτές εγκαταστάσεις που θα φιλοξενήσουν τους Ολυμπιακούς αγώνες, στο κέντρο του Παρισιού. Ως παράδειγμα αναφέρει την τελετή έναρξης στον Σηκουάνα.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει το δημοσίευμα στο φιάσκο για τον Σηκουάνα, όπως το χαρακτηρίζει. Συνολικά 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ διατέθηκαν στο πλαίσιο των έργων για να διασφαλιστεί ότι το νερό του ποταμού θα είναι καθαρό. Υπενθυμίζεται ότι εκεί έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί η κολύμβηση του τριάθλου και ο μαραθώνιος ανοιχτής θάλασσας. Πάντως, θέλοντας να δείξουν ότι είναι ασφαλή τα νερά του Σηκουάνα, τόσο η υπουργός Αθλητισμού όσο και η δήμαρχος του Παρισιού τόλμησαν να βουτήξουν αυτή την εβδομάδα.

Τέλος, οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατηγορούν τις γαλλικές αρχές ότι εκμεταλλεύονται τους Ολυμπιακούς αγώνες για να διώξουν από το Παρίσι «ανεπιθύμητους». Οι αρχές επίσπευσαν την απομάκρυνση άστεγων γύρω από την πρωτεύουσα, προσφέροντάς τους βραχυπρόθεσμες λύσεις σε μικρότερες πόλεις σε όλη τη Γαλλία.