Αθλητισμός

Ιμάν Κελίφ: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες χωράνε τις intersex αθλήτριες - Τα social media όχι

Ιμάν Κελίφ: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες χωράνε τις intersex αθλήτριες - Τα social media όχι
Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η υπόθεση Κελίφ: Στη δίνη του κυκλώνα η Αλγερινή πυγμάχος που κέρδισε στον πρώτο της αγώνα στην κατηγορία των 66 κιλών σε μόλις 46 δευτερόλεπτα.

Μόλις 46 δευτερόλεπτα μετά την έναρξη του χθεσίνου αγώνα πυγμαχίας, η Ιταλίδα Άντζελα Καρίνι - αφού δέχθηκε δύο ισχυρές γροθιές από την 25χρονη Αλγερινή αντίπαλό της - εγκατέλειψε το ρινγκ φωνάζοντας «αυτό είναι άδικο!»

Παράτησε τον αγώνα σφαδάζοντας όμως η συνέχεια ήταν εξίσου εκρηκτική καθώς αρνήθηκε επιδεικτικά να δώσει το χέρι της και να παραδεχθεί την ήττα της. 

Ο λόγος είναι πως η Αλγερινή μποξέρ είναι μία από τις intersex αθλήτριες που αποκλείστηκαν πέρυσι από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Η Κελίφ πληρώνει τη διαμάχη της ΔΟΕ με τη Διεθνή Ομοσπονδία Πυγμαχίας, ενώ ταυτόχρονα εδώ και μερικές μέρες είναι ο εύκολος στόχος στα social media και όχι μόνο για να επιτευχθούν άλλοι σκοποί, άσχετοι με τον αθλητισμό και τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Από χθες τα social media έχουν γεμίσει με απίστευτες αναφορές για τον «ανδρισμό» της Κελίφ.

{https://x.com/patyarqt/status/1818989260344549458}

{https://x.com/TimesAlgebraIND/status/1819025235288686657}

{https://x.com/BoxingMD1/status/1818975088261185667}

H Κέλιφ και η Λιν είναι δύο φορές Ολυμπιονίκες και αγωνίστηκαν κανονικά στους Αγώνες του Τόκιο. Η Λιν ήταν ερασιτέχνης πυγμάχος σε επίπεδο ελίτ για μια δεκαετία και η Κελίφ για έξι χρόνια. Τους επετράπη να αγωνιστούν στο Παρίσι από την ειδική ομάδα της ΔΟΕ, η οποία έχει διοργανώσει τα δύο τελευταία ολυμπιακά τουρνουά πυγμαχίας.

Ο αποκλεισμός της Κελίφ το 2023 ήρθε με απόφαση της Διεθνούς Ένωσης Πυγμαχίας (ΙΒΑ), μετά από μια δοκιμή (sex test) που εντόπισε στην αθλήτρια υψηλό επίπεδο τεστοστερόνης.

Η IBA έχει θέσει αυστηρά όρια για τους αθλητές - και ειδικά για τις αθλήτριες σε ό,τι αφορά τα επίπεδα της τεστοστερόνης - προηγουμένως, ωστόσο, η Κελίφ είχε πάρει κανονικά έγκριση να αγωνιστεί στα πρωταθλήματα πυγμαχίας γυναικών 2018, 2019 και 2022, ενώ είχε αγωνιστεί και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2021.

Σημειώνεται πως η ιταλική αποστολή είχε εκφράσει την αντίρρησή της για το γεγονός ότι η αρμόδια επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων είχε δώσει το «πράσινο φως» στην Κελίφ να αγωνιστεί, ενώ η αλγερινή επιτροπή είχε επιτεθεί πριν τον αγώνα στην ιταλική κάνοντας λόγο για προσβλητική επίθεση προς την αθλήτρια της. 

«Είναι γεγονός ότι με τα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα του Αλγερινού αθλητή ο αγώνας εξ αρχής δεν φαίνεται δίκαιος. Πιστεύω ότι οι αθλητές που έχουν ανδρικά γενετικά χαρακτηριστικά δεν πρέπει να γίνονται δεκτοί σε αγώνες γυναικών. Και όχι επειδή θέλεις να κάνεις διακρίσεις σε βάρος κάποιου, αλλά για να προστατέψεις το δικαίωμα των αθλητών να μπορούν να αγωνίζονται επί ίσοις όροις», σχολίαζε λίγο μετά τον επίμαχο αγώνα η Μελόνι - που βρήκε μια σπουδαία ευκαιρία να αναπαράγει ένα σκληρά σεξιστικό λόγο.

Στην ίδια γραμμή και με αναφορές στην Κελίφ με ανδρικές αντωνυμίες εκφράστηκαν χιλιάδες «φίλαθλοι» στα social media και όχι μόνο.

Μεταξύ των γνωστών επιφανών τρανσοφοβικών που πολεμούν την «woke» κουλτούρα ξεχώρισαν και πάλι ο Έλον Μάσκ και η Τζ.Κ Ρόουλινκ.

{https://x.com/jk_rowling/status/1819007216214573268}

{https://x.com/elonmusk/status/1818986936310075743}

Επιμένει η ΔΟΕ: Γυναίκες στα διαβατήριά τους, γυναίκες στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή υπερασπίστηκε την Τρίτη το δικαίωμα των δύο αθλητριών να αγωνιστούν στην πυγμαχία γυναικών, παρά τις επικρίσεις που δέχτηκε για το γεγονός πως έδωσε το «πράσινο φως» παρότι απέτυχαν στα τεστ καταλληλότητας φύλου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα.

«Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα να ασκεί τον αθλητισμό χωρίς διακρίσεις. Όλοι οι αθλητές που συμμετέχουν στο τουρνουά πυγμαχίας των Ολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024 συμμορφώνονται με τους κανονισμούς επιλεξιμότητας και συμμετοχής του αγώνα, καθώς και με όλους τους ισχύοντες ιατρικούς κανονισμούς που ορίζονται από τη Μονάδα Πυγμαχίας Paris 2024 (PBU). Όπως και με τους προηγούμενους Ολυμπιακούς αγώνες πυγμαχίας, το φύλο και η ηλικία των αθλητών βασίζονται στο διαβατήριό τους.

Αυτοί οι κανόνες ίσχυαν επίσης κατά την περίοδο των προκριματικών, συμπεριλαμβανομένων των τουρνουά πυγμαχίας των Ευρωπαϊκών Αγώνων 2023, των Ασιατικών Αγώνων, των Παναμερικανικών Αγώνων και των Αγώνων Ειρηνικού, του ad hoc προκριματικού τουρνουά Αφρικής 2023 στο Ντακάρ (SEN) και δύο παγκόσμιων προκριματικών τουρνουά που πραγματοποιήθηκαν στο Busto Arsizio (ITA) και Μπανγκόκ (THA) το 2024, όπου συμμετείχαν συνολικά 1.471 διαφορετικοί πυγμάχοι από 172 Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές (NOCs), την Ομάδα Προσφύγων Πυγμαχίας και Μεμονωμένους Ουδέτερους Αθλητές, και συμμετείχαν πάνω από 2.000 αγώνες πρόκρισης.

Η PBU χρησιμοποίησε τους κανόνες πυγμαχίας του Τόκιο 2020 ως βάση για να αναπτύξει τους κανονισμούς της για το Παρίσι 2024. Αυτό ήταν για να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο στις προετοιμασίες των αθλητών και να εγγυηθεί τη συνέπεια μεταξύ των Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτοί οι κανόνες του Τόκιο 2020 βασίστηκαν στους κανόνες μετά το Ρίο 2016, οι οποίοι ίσχυαν πριν από την αναστολή της Διεθνούς Ομοσπονδίας πυγμαχίας από τη ΔΟΕ το 2019 και την επακόλουθη ανάκληση της αναγνώρισής της το 2023.

Έχουμε δει σε αναφορές παραπλανητικές πληροφορίες για δύο αθλήτριες που αγωνίζονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024. Οι δύο αθλήτριες αγωνίζονται σε διεθνείς αγώνες πυγμαχίας εδώ και πολλά χρόνια στην κατηγορία των γυναικών, συμπεριλαμβανομένων των Ολυμπιακών Αγώνων Τόκιο 2020, International Boxing Association (IBA) Παγκόσμια Πρωταθλήματα και τουρνουά εγκεκριμένα από την IBA.

Οι δύο αυτοί αθλητές έπεσαν θύματα μιας ξαφνικής και αυθαίρετης απόφασης της IBA. Προς το τέλος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος IBA το 2023, αποκλείστηκαν ξαφνικά χωρίς καμία νόμιμη διαδικασία.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της IBA που είναι διαθέσιμα στον ιστότοπό τους, η απόφαση αυτή ελήφθη αρχικά αποκλειστικά από τον Γενικό Γραμματέα και Διευθύνοντα Σύμβουλο της IBA. Το συμβούλιο της IBA την επικύρωσε μόνο στη συνέχεια και μόνο στη συνέχεια ζήτησε να θεσπιστεί μια διαδικασία που θα ακολουθούσε σε παρόμοιες περιπτώσεις στο μέλλον και να αντικατοπτρίζεται στους κανονισμούς IBA. Τα πρακτικά αναφέρουν επίσης ότι η IBA θα πρέπει να «καθιερώσει μια σαφή διαδικασία σχετικά με τις δοκιμές φύλου.

Η τρέχουσα επιθετικότητα εναντίον αυτών των δύο αθλητών βασίζεται εξ ολοκλήρου σε αυτήν την αυθαίρετη απόφαση, η οποία ελήφθη χωρίς καμία κατάλληλη διαδικασία – ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι αυτοί οι αθλητές αγωνίζονταν σε αγώνες ανώτατου επιπέδου για πολλά χρόνια.

Μια τέτοια προσέγγιση είναι αντίθετη με τη χρηστή διακυβέρνηση.

Οι κανόνες επιλεξιμότητας δεν θα πρέπει να αλλάζουν κατά τη διάρκεια του συνεχούς διαγωνισμού και οποιαδήποτε αλλαγή κανόνων πρέπει να ακολουθεί κατάλληλες διαδικασίες και να βασίζεται σε επιστημονικά στοιχεία.

Η ΔΟΕ δεσμεύεται να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των αθλητών που συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες σύμφωνα με τον Ολυμπιακό Χάρτη, τον Κώδικα Δεοντολογίας της ΔΟΕ και το Στρατηγικό Πλαίσιο της ΔΟΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Θλίψη στη ΔΟΕ για την κακοποίηση που δέχονται αυτή τη στιγμή οι δύο αθλητές.

Η αναγνώριση της IBA αποσύρθηκε από τη ΔΟΕ το 2023 μετά την αναστολή της το 2019. Η ανάκληση της αναγνώρισης επιβεβαιώθηκε από το Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο (CAS). Δείτε τη δήλωση της ΔΟΕ μετά την απόφαση.

Η ΔΟΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι χρειάζεται οι Εθνικές Ομοσπονδίες Πυγμαχίας να καταλήξουν σε συναίνεση γύρω από μια νέα Διεθνή Ομοσπονδία προκειμένου η πυγμαχία να συμπεριληφθεί στο αθλητικό πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων LA28».