Υγεία

Τι σημαίνει όταν κάποιος είναι intersex

Η σημαία της intersex κοινότητας Η σημαία της intersex κοινότητας
Με αφομή την υπόθεση Κελίφ καλό είναι να λύσουμε τις απορίες μας για το τι σημαίνει να είναι ένα άτομο intersex.

Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε την Πέμπτη η νίκη της Αλγερινής πυγμάχου Ιμανί Κελίφ που αναγνωρίζεται ως μία από τις intersex αθλήτριες που αγωνίζονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Όπως έγινε γνωστό, η Κελίφ το 2023 αποκλείστηκε από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με απόφαση της Διεθνούς Ένωσης Πυγμαχίας (ΙΒΑ), μετά από μια δοκιμή (sex test) που εντόπισε στην αθλήτρια υψηλό επίπεδο τεστοστερόνης.

Τι σημαίνει όμως να είναι ένα άτομο intersex; Η Intersex Greece απαντά

Ίντερσεξ είναι ένας όρος - ομπρέλα που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις ποικιλομορφίες των χαρακτηριστικών φύλου ή της γενετήσιας ανατομίας.

Οι ίντερσεξ άνθρωποι γεννιούνται με τέτοιες παραλλαγές ή τις αναπτύσουν καθώς μεγαλώνουν.

Υπάρχουν πολλές πιθανές διαφοροποιήσεις στα γεννητικά όργανα, στις ορμόνες, στην εσωτερική ανατομία ή στα χρωμοσώματα - συγκριτικά με τους δυο πιο συνηθισμένους τρόπους με τους οποίους αναπτύσσονται τα ανθρώπινα σώματα.

Κάποια διαφυλικά χαρακτηριστικά γίνονται εμφανή στη γέννηση. Άλλα δεν εμφανίζονται μέχρι την εφηβεία ή αργότερα στη ζωή. Οι ίντερσεξ άνθρωποι συχνά αντιμετωπίζουν ντροπή ή πιέζονται ή εξαναγκάζονται να αλλάξουν το σώμα τους, συνήθως σε πολύ νεαρή ηλικία. Οι περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις για την αλλαγή των ίντερσεξ χαρακτηριστικών συμβαίνουν στη βρεφική και νηπιακή ηλικία.

Ίντερσεξ σημαίνει «ερμαφρόδιτος;»

Όχι. Ο όρος «ερμαφρόδιτος» δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα διαφυλικό υποκείμενο. Κάποιοι ίντερσεξ άνθρωποι έχουν επανακτήσει αυτή τη λέξη για τον εαυτό τους, αλλά συνήθως θεωρείται χλευαστική. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να έχετε ένα διαφυλικό σώμα, αλλά δεν είναι δυνατόν ένα άτομο να έχει ταυτόχρονα ένα πλήρως ανεπτυγμένο πέος και κόλπο.

Η λέξη προέρχεται από τη μυθολογία. Μπορεί να υποδηλώνει ότι οι ίντερσεξ άνθρωποι είναι τέρατα ή πλάσματα όχι αυτού του κόσμου. Πολλοί ίντερσεξ άνθρωποι εξακολουθούν να διαβάζουν αυτόν τον προσβλητικό όρο, καθώς χρησιμοποιείται στους ιατρικούς τους φακέλους.

Πού οφείλεται η διαφυλικότητα

Τα περισσότερα ίντερσεξ χαρακτηριστικά προκύπτουν τυχαία, αν και κάποια διατρέχουν κληρονομικά τις οικογένειες. Πιο συγκεκριμένα, ορισμένοι λόγοι για τους οποίους μπορεί να αναπτυχθούν διαφυλικά χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν:

  • τη μετατόπιση ή τη διαγραφή του γονιδίου SRY ("Sex-determining Region Y", Φυλοκαθοριστική περιοχή του Υ),
  • παραλλαγές στο γονίδιο AR (Υποδοχέας ανδρογόνων), μια ανεπάρκεια ενζύμου που οδηγεί σε αυξημένη παραγωγή ανδρογόνων
  • χρήση εξωγενούς ορμόνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 

Που