Αθλητισμός

Στην κορυφή του κόσμου ο Νάσος Γκαβέλας: Η σπάνια ασθένεια που του στέρησε την όραση στα 10 του

Στην κορυφή του κόσμου ο Νάσος Γκαβέλας: Η σπάνια ασθένεια που του στέρησε την όραση στα 10 του Φωτογραφία: Φωτογραφία: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ/ ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑΣ
Πορεία γεμάτη διακρίσεις για τον Παραολυμπιονίκη μας.

Ο Νάσος Γκαβέλας κατάφερε για ακόμη μία φορά να μας κάνει περήφανους καθώς βρέθηκε στην κορυφή στα στα 100 μέτρα του στίβου στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο.

Μπορεί πολλοί να μην τον πίστεψαν όμως ο Νάσος Γκαβέλας έβαλε πείσμα και τα κατάφερε στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο για τη χώρα μας και δεν μάσησε τα λόγια του για όσους τον στεναχώρησαν και προσπάθησαν να τον ρίξουν ψυχολογικά σε αυτήν του την προσπάθεια προς το Παρίσι.

«Ήμουν σε πολύ δύσκολη ψυχολογική κατάσταση. Όλοι μου έλεγαν τι έγινε, Γκαβέλα; Μήπως τελείωσες, μήπως δεν μπορείς να τρέξεις; Όχι μάγκες, μπορώ να τρέξω», ήταν τα λόγια του, λίγο μετά τον θρίαμβό του, που τον τοποθέτησε στο πάνθεον των Ελλήνων αθλητών του στίβου.

5371440_c3d30.jpg

Ο Νάσος Γκαβέλας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το 1ο Γενικό Λύκειο Νέου Ψυχικού, από το οποίο και πέτυχε στις Πανελλήνιες εξετάσεις και εισήχθη στο Τμήμα Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 2017.

Πώς έχασε την όρασή του

Ο 24χρονος παρολυμπιονίκης έχασε την όρασή στην ηλικία των 10 ετών.

Σε αυτήν την ηλικία συνειδητοποίησε ότι άρχισε ξαφνικά να μειώνεται η όρασή του καθώς δυσκολευόταν να διαβάσει και συλλάβιζε.

Μία γονιδιακή ασθένεια (νόσος Σταργκαρντ) ήταν η αιτία που σταδιακά και προοδευτικά άρχισε να χάνει την όρασή του.

Οι δυσκολία όμως αυτή δεν τον εμπόδισε στην πορεία του για τον πρωταθλητισμό.

«Υπήρχαν άσχημα σχόλια, αλλά και μερικά παιδιά που δεν με έκαναν παρέα. Θυμάμαι κάποια παιδιά που, καταλαβαίνω τώρα, ότι διοχέτευαν τα νεύρα τους σε εμένα, ίσως γιατί ένιωθαν ότι είμαι ο εύκολος στόχος, επειδή δεν βλέπω και δεν θα αντιδράσω. Βέβαια αυτά τα φαινόμενα ήταν πάντα περιορισμένα, δεν μπορώ να πω πως όλη μου η σχολική ηλικία χαρακτηρίζεται από κοροϊδία και περιθωριοποίηση», είχε αναφέρει σε συνέντευξή του.

Ο αθλητισμός ήταν κάτι που λάτρευε από μικρός καθώς συνέχιζε να παίζει ποδόσφαιρο ακόμα παρά το γεγονός ότι με τους συμπαίκτες του στο γήπεδο, λόγω της όρασής του.

Ο Νάσος αναγκάστηκε να σταματήσει το ποδόσφαιρο μόνο όταν μεγάλωσε και το πρόβλημα υγείας του.

Το πρόβλημα της όρασης δεν τον εμπόδισε ούτε στην ακαδημαϊκή του πορεία, καθώς έδωσε Πανελλήνιες και πέρασε στο Τμήμα Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Επέλεξε το συγκεκριμένο τμήμα λόγω του ενδιαφέροντος του να κατανοήσει πώς λειτουργεί και συμπεριφέρεται ο άνθρωπος και θέλει να ειδικευτεί στην αθλητική ψυχολογία για τα άτομα με αναπηρία, γιατί ο ίδιος γνωρίζει στην πράξη τα προβλήματα των ανθρώπων με πρόβλημα αναπηρίας.

Πορεία γεμάτη διακρίσεις

Ο Γκαβέλας έχει λάβει μέρος και διακριθεί σε εγχώρια και διεθνή meeting, όπως το International Para Athletics Meeting στο Μαρακές (Χρυσό στα 200μ.), το World Para Athletics Grand Prix στο Ντουμπάι (Χρυσό στα 100μ.), το Grand Prix Παρισιού -Handisport Open Paris- (Χρυσό στα 100μ.), καθώς και στο Diamond League στο Όσλο, στο πλαίσιο του αγώνα ‘Race to Zero’. Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ΑΜΕΑ, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 200 μέτρα (22,08 δευτερόλεπτα) και έκανε το ντεμπούτο του στο άλμα εις μήκος με άλμα 6,15 μέτρων.

Η εξαιρετική του απόδοση αναγνωρίστηκε με την απονομή του τίτλου του «Αθλητή με αναπηρία της χρονιάς» στα ετήσια βραβεία Gazzetta Awards το 2021 και του «Κορυφαίου Αθλητή με Αναπηρία της χρονιάς» από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ), βραβείο που του απένειμε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Τον Δεκέμβριο του 2022, το γυμναστήριο του 1ου Γενικού Λυκείου Νέου Ψυχικού, όπου φοίτησε, ονομάστηκε Κλειστό Γυμναστήριο «Αθανάσιος Γκαβέλας» προς τιμήν του. Επιπλέον, τον Δεκέμβριο του 2023, βραβεύτηκε για ακόμη μία φορά από τον ΠΣΑΤ ως «Κορυφαίος αθλητής της χρονιάς με αναπηρία».