Επιχειρήσεις

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το ενημερωτικό δελτίο για τη δημόσια προσφορά της Πειραιώς

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το ενημερωτικό δελτίο για τη δημόσια προσφορά της Πειραιώς
Τα ιδρύματα ΒofA, Goldman Sachs, UBS, Morgan Stanley, JP Morgan, HSBC, Euroxx, Axia, Πειραιώς ΑΧΕ θα συμμετάσχουν στο σχήμα αναδοχής με την Bank of America να λειτουργεί ως διεθνής συντονιστής.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά την σημερινή συνεδρίασή του ενέκρινε τις αιτήσεις της εταιρείας Πειραιώς Financial Holdings και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για την έγκριση του περιεχομένου του ενημερωτικού δελτίου για τη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα υφισταμένων κοινών, ονομαστικών, μετά ψήφου άυλων μετοχών της τράπεζας, κυριότητας του ΤΧΣ και εισηγμένων στη Ρυθμιζόμενη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Τα ιδρύματα ΒofA, Goldman Sachs, UBS, Morgan Stanley, JP Morgan, HSBC, Euroxx, Axia, Πειραιώς ΑΧΕ θα συμμετάσχουν στο σχήμα αναδοχής με την Bank of America να λειτουργεί ως διεθνής συντονιστής. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών πηγών, στο επικρατέστερο σενάριο θα επιλεγεί η πλήρης αποκρατικοποίηση της Πειραιώς.

Όπως εξηγούν, οι συνθήκες στις αγορές είναι ιδανικές αυτή τη στιγμή για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος με ικανοποιητικούς όρους, λόγω της αυξημένης όρεξης των επενδυτών για ανάληψη ελληνικού ρίσκου.

Προσθέτουν δε, πως δεν είναι λογικό να τεθεί σε κίνδυνο αυτός ο στόχος, δεδομένων των γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων, ενώ κάνουν λόγο για παράθυρο ευκαιρίας έως τις αμερικανικές εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου, το αποτέλεσμα των οποίων θα μπορούσε να δημιουργήσει νέες εστίες αστάθειας διεθνώς. Ένα ακόμη επιχείρημα για την επίσπευση της διαδικασίας απεμπλοκής του ΤΧΣ από τον τραπεζικό τομέα αποτελεί η επικείμενη αλλαγή του Ποινικού Κώδικα, που θα σηματοδοτήσει την άρση της ασυλίας των τραπεζικών στελεχών.