Επιχειρήσεις

Λαμία: Οι μεγάλες δουλειές της εταιρείας που εμπλέκεται στην τροφική δηλητηρίαση μαθητών

Λαμία: Οι μεγάλες δουλειές της εταιρείας που εμπλέκεται στην τροφική δηλητηρίαση μαθητών
Λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη δηλητηρίαση το εργοστάσιο της εταιρείας του Γιαννίτση στη Λαμία που έφτιαχνε τα ύποπτα γεύματα έγινε παρανάλωμα του πυρός.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις γύρω από την εταιρεία Γιαννίτσης που φέρεται να είναι η βασική εμπλεκόμενη για το διατροφικό σκάνδαλο που συγκλόνισε την περασμένη εβδομάδα τη Λαμία. Κατά της εταιρείας, το εργοστάσιο της οποίας έγινε παρανάλωμα του πυρός το βράδυ της Κυριακής, έχουν υποβληθεί στο παρελθόν αγωγές 1,622 εκατ. ευρώ και ασφαλιστικά μέτρα 3,124 εκατ. ευρώ.

Ας πιάσουμε όμως το νήμα από την αρχή. Το βράδυ της περασμένης Πέμπτης παιδιά που είχαν καταναλώσει φαγητό από τα σχολικά γεύματα που μοιράστηκαν την ίδια μέρα σε διάφορα δημοτικά έπαθαν τροφική δηλητηρίαση από το βακτήριο του σταφυλόκοκκου που εντοπίστηκε σε δείγματα από τα σχολικά γεύματα. Ο σταφυλόκοκκος απομονώθηκε σε δέκα δείγματα που εστάλησαν στο περιφερειακό εργαστήριο δημόσιας υγείας του ΕΟΔΥ στη Θεσσαλία.

Όμως όπως αποδείχθηκε αυτή είναι η κορυφή του παγόβουνου. Λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη δηλητηρίαση το εργοστάσιο της εταιρείας του Γιαννίτση που έφτιαχνε τα ύποπτα γεύματα έγινε παρανάλωμα του πυρός. Παρά την τεράστια κινητοποίηση των δυνάμεων της Π.Υ. με συνολικά 18 οχήματα και ειδικό βραχιονοφόρο και 40 πυροσβέστες, αλλά και υδροφόρες του Δήμου Λαμιέων, η πυρκαγιά πήρε γρήγορα διαστάσεις καταστρέφοντας τόσο το κτίριο της επιχείρησης.

Οι ύποπτες αυτές συμπτώσεις προκάλεσαν χθες Δευτέρα την παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη. Με παραγγελίας της προς τη προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λαμίας ζήτησε να διερευνηθούν τα αίτια της πυρκαγιάς που κατέστρεψε την Κυριακή ολοσχερώς το εργοστάσιο της εταιρείας «Γιαννίτση» στη βιομηχανική περιοχή της Λαμίας σε συνάρτηση με το γεγονός της εμπλοκής του συγκεκριμένου εργοστασίου με τα σχολικά γεύματα που οδήγησαν στο νοσοκομείο μαθητές δημοτικών σχολείων, λόγω μαζικής τροφικής δηλητηρίασης.

Οι μεγάλες δουλειές του Γιαννίτση

Ο Γιαννίτσης, με ρίζες από τα Τρίκαλα ξεκίνησε την επιχειρηματική του δράση το 1987. Από τις πιο γνωστές του δραστηριότητες ήταν η Gold Sin, επίσημος διανομέα παγωτών της Mars Hellas και της General Mills A.E. (Häagen-Dazs), και αποκλειστικό διανομέα της Sammontana SPA για την Ελλάδα και Κύπρο, που εξαγόρασε το περασμένο Φθινόπωρο η ΔΕΛΤΑ θυγατρική του ομίλου Vivartia της CVC που Άλεξ Φωτακίδη.

Όμως η βασική μπίζνα του είναι η σίτιση και η παραγωγή γευμάτων για τη σίτιση ασθενών, διακίνηση τροφίμων εκμετάλλευση κιλικίων, κλπ. Ο Γιαννίτσης, που έχει την εταιρεία ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ LOGISTICS Α.Ε. και διατηρεί το «FRESH CATERING» και τη βιοτεχνία «ΓΑΣΤΡΑ», ήταν ο άρχοντας των σχολικών γευμάτων και αυτός που είχε αναλάβει από τις αρχές της περασμένης δεκαετίας κατ’ επανάληψη τη σίτιση ασθενών και εφημερευόντων ιατρών διαφόρων ιατρικών δομών της περιοχής.

Συγκεκριμένα οι 11 μεγάλες συμφωνίες που έχει αναλάβει η εταιρεία είναι οι εξής:

1. Σίτιση των ασθενών και εφημερευόντων ιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας επί σειρά ετών.

2. Μίσθωση του εστιατορίου- κυλικείου του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας με φαγητά self service, έτοιμα γεύματα για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, των ιατρών και του διοικητικού προσωπικού του νοσοκομείου.

3. Σίτιση των νοσηλευομένων της Πολυκλινικής Λαμίας.

4. Σίτιση των νοσηλευομένων της Μαιευτικής Πολυκλινικής Τρικάλων.

5. Διακίνηση τροφίμων στο ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΙΤΙΣΗΣ & ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ: ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ και συγκεκριμένα σε σχολεία σε περιοχές της Φθιώτιδας, της Άμφισσας, του Καρπενησίου, και του Δομοκού για το χρονικό διάστημα από τον Μάρτιο του 2016 έως και σήμερα.

6. Προμήθεια έτοιμων γευμάτων για την κάλυψη των συσσιτίων στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

7. Προμήθεια ειδών κυλικείου και καντίνας στο κατάστημα κράτησης Δομοκού Φθιώτιδας.

8. Σίτιση των σπουδαστών του Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας στη Λαμία, στην Άμφισσα και στο Καρπενήσι.

9. Εκμετάλλευση των κυλικείων των κτιρίων του Τ.Ε.Ι ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ στη Λαμία και τα Ψαχνά Ευβοίας.

10. Προμήθεια τροφίμων παιδικών σταθμών στη Λαμία.

11. Σίτιση των μαθητών του μουσικού Γυμνασίου-Λυκείου Λαμίας επί σειρά ετών.

Όμως παρά τις μεγάλες διαχρονικές συμφωνίες που έχει η εταιρεία του Γιαννίτση ούτε ο τζίρος ούτε τα κέρδη της τις δικαιολογούν. Σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της Γιαννίτσης Logistics, το 2022 ο τζίρος της εταιρείας του ήταν μόλις 3,8 εκατ. ευρώ από 4 εκατ. ευρώ το 2021, δηλαδή μειώθηκε 5,4% ενώ είχε κέρδη μόλις 15.000 ευρώ από 11.690 ευρώ το 2021, ενώ οι φορολογικές υποχρεώσεις της εταιρείας δεν έχουν εξεταστεί από τις φορολογικές αρχές για τις χρήσεις 2016 έως 2022. Μάλιστα η εταιρεία έχει καταθέσει αγωγές έναντι τρίτου, με σύνολο ζητηθείσας αποζημίωσης 4,158 εκατ. ευρώ ενώ υπάρχουν και αγωγές τρίτων κατά της εταιρείας, με σύνολο ζητηθείσας αποζημίωσης 1,622 εκατ. ευρώ και ασφαλιστικά μέτρα κατά της εταιρείας συνολικού ποσού 3,124 εκατ. ευρώ.