Επιχειρήσεις

Έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για έργο σταθμού LNG στην Κύπρο

Έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για έργο σταθμού LNG στην Κύπρο
Εντείνονται οι αντιδράσεις στην Κύπρο για την ανάθεση του έργου κατασκευής Τερματικού LNG στο Βασιλικό στην κοινοπραξία CMC, υπό την καθοδήγηση της κινεζικής εταιρείας China Petroleum Pipeline Engineering (CPP).

Αφορμή στάθηκε η αποκάλυψη ότι διεξάγεται έρευνα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) για πιθανή απάτη και κατάχρηση κονδυλίων της Ε.Ε., καθώς και η είδηση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαιτεί την επιστροφή 68 εκατομμυρίων ευρώ από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, συνολικού ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, που έχει ήδη καταβληθεί στην ΕΤΥΦΑ.

Το θέμα θα συζητηθεί αύριο σε έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Ενέργειας της κυπριακής Βουλής, μαζί με τις τελευταίες εξελίξεις στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου-Ισραήλ, Great Sea Interconnector.

Όπως αναφέρουν τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, στο πλαίσιο της έρευνας της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος της αστυνομίας, υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, θα κληθούν να καταθέσουν οι επικεφαλής της ΔΕΦΑ για τις αποφάσεις που έλαβαν κατά τη διάρκεια της υπουργίας του Γιώργου Λακκοτρύπη.

Επίσης, θα εξεταστεί και η ΕΤΥΦΑ για την καταβολή επιπλέον 25 εκατ. ευρώ στην κοινοπραξία, επί υπουργίας της Νατάσας Πηλείδου.

Ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, Γιώργος Παπαναστασίου, δήλωσε ότι η έρευνα δεν αφορά την τρέχουσα ηγεσία του Υπουργείου.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η κατασκευή του τερματικού θα προχωρήσει με άλλους τρόπους, ενώ επικεντρώνεται στην εξεύρεση ολιστικών λύσεων για το ενεργειακό πρόβλημα της Κύπρου, περιλαμβάνοντας την έλευση φυσικού αερίου για συμβατική παραγωγή, την ανάπτυξη της αποθήκευσης ενέργειας, το άνοιγμα της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού για τη μείωση των τιμών ρεύματος και τη γεωπολιτική αξιοποίηση του Great Sea Interconnector.

Ο κ. Παπαναστασίου τόνισε ότι η προσέγγιση θα είναι απαλλαγμένη από πολιτικές σκοπιμότητες.

Η έρευνα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ξεκίνησε μετά την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας της Κύπρου, η οποία αφορούσε πιθανές παραβάσεις κατά τη διαδικασία σύναψης της σύμβασης. Το 2019, στον διαγωνισμό συμμετείχαν ελληνικοί όμιλοι όπως η Damco Energy του ομίλου Κοπελούζου, η ΤΕΡΝΑ, η GasLog του Π. Λιβανού και η ισπανική Enagas Services Solutions.