Ελλάδα

Από το Ζάππειο ξεκινά το λεωφορείο των… άστεγων

Από το Ζάππειο ξεκινά το λεωφορείο των… άστεγων
«Σάρκα και οστά» παίρνει το 1ο λεωφορείο για άστεγους, η παρουσίαση του οποίου πρόκειται να γίνει την Τετάρτη, 29 Ιουνίου, στις 12 το μεσημέρι, σε ειδική εκδήλωση στο Ζάππειο. Πρόκειται για την προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από μερικούς μήνες, από το υπουργείο Εργασίας, τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) Praksis, τον ΟΑΣΑ, τον ΟΣΥ και με την χορηγία της Παπαστράτος. Το λεωφορείο αποτελεί ουσιαστικά μια κινητή μονάδα ατομικής υγιεινής για άστεγους στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας.

Θα δημιουργηθούν ειδικές στάσεις για το συγκεκριμένο λεωφορείο, στο οποίο θα μπορούν να μεταβούν οι άστεγοι για να τους παρασχεθεί ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, υπηρεσίες υγιεινής (πχ μπάνιο) και καθαριότητας, ακόμα και κοινωνιολογική και ψυχολογική υποστήριξη.

Στόχος της προσπάθειας είναι να γίνει επίσημη καταγραφή των αστέγων και να επιδιωχθεί η επανένταξή τους στην κοινωνία. Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, που έχει συγκεντρώσει η Praksis, υπάρχουν πάνω από 21.000 πολίτες που ζουν σε συνθήκες αστεγίας. Επίσης, 3.780 πολίτες ζουν στον δρόμο, 1.470 στερούνται κατοικίας, 10.080 ζουν σε συνθήκες επισφαλούς διαβίωσης, δηλαδή είναι χωρίς ρεύμα ή / και νερό και υπό την απειλή έξωσης.

Επιπρόσθετα, έχουν εντοπιστεί 5.880 άνθρωποι που διαβιούν σε ανεπαρκή καταλύματα, ενώ 1.950 άνθρωποι ζουν σε εγκαταλελειμμένα κτίρια στα όρια των δήμων Αθηναίων, Περιστερίου, Μοσχάτου, Αιγάλεω και Ρέντη. Βασικές ανάγκες των αστέγων είναι η ατομική καθαριότητα, το πλύσιμο των ρούχων, οι ιατρικές υπηρεσίες, η συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη και η βοήθεια στην εξεύρεση εργασίας.

To κόστος λειτουργίας του λεωφορείου εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 400.000 ευρώ ετησίως, με την εταιρία Παπαστράτος να προσφέρει χορηγία ύψους 200.000 ευρώ.