Ελλάδα

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες» υλοποιήθηκαν 76 έργα

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες» υλοποιήθηκαν 76 έργα
Εκατό φορείς της κοινωνίας των πολιτών ενισχύθηκαν για την υλοποίηση 76 έργων με χρηματοδότηση ύψους 7,34 εκατομμυρίων ευρώ από το πρόγραμμα «Είμαστε όλοι Πολίτες».

Το πρόγραμμα «Είμαστε όλοι Πολίτες» χρηματοδοτήθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (EEA Grants) και συγκεκριμένα τα κράτη της Νορβηγίας, της Ισλανδίας και του Λιχτενστάιν. Υλοποιήθηκε από το 2013 μέχρι τον Απρίλιο του 2016, ενώ διαχειριστής για την Ελλάδα ήταν το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Από το ποσό των 7,34 εκατομμυρίων ευρώ, τα 5,9 εκατομμύρια ευρώ απορροφήθηκαν απευθείας από τους φορείς και τους εταίρους υλοποίησης, ενώ τα υπόλοιπα διαχειρίστηκε το Ίδρυμα και αφορούσαν σε θέματα διμερών σχέσεων, συμπληρωματικών δράσεων και υλοποίηση προγράμματος ενδυνάμωσης των ΜΚΟ.

Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων προσκλήσεων του προγράμματος, το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρέλαβε 571 αιτήσεις, συνολικού αιτούμενου ποσού ύψους 62 εκατ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των έργων που υλοποιήθηκαν αφορούσε τα ανθρώπινα δικαιώματα (13,5%), την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την ιδιότητα του ενεργού πολίτη (11,4%), τις κοινωνικές ανισότητες, τη φτώχεια και τον αποκλεισμό (11,10%), την ενδυνάμωση των δομών και την ανάπτυξη ικανοτήτων (10,5%), τη δικτύωση μεταξύ των ΜΚΟ (10,2%) και την καταπολέμηση των διακρίσεων (9,6%), ενώ τα υπόλοιπα θέματα σχετίζονταν με την προστασία του περιβάλλοντος, τη διακίνηση ανθρώπων, την καταπολέμηση της διαφθοράς, την έμφυλη βία, την ισότητα των φύλων, τη συμμετοχική δημοκρατία, τη χρηστή διακυβέρνηση και διαφάνεια, καθώς και τη δημοκρατία.

Το 25,95% των έργων αφορούσε την Αττική, το 10,76% την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, το 9,49% την Κεντρική Μακεδονία, το 8,86% ήταν για έργα πανελλήνιας εμβέλειας, το 8,23% για τη Δυτική Ελλάδα και αντίστοιχο ποσοστό για το Βόρειο Αιγαίο, ενώ ακολουθούν η Κρήτη (5,70%), η Πελοπόννησος (5,06%), η Θεσσαλία και το Νότιο Αιγαίο (4,43%), η Ήπειρος και η Δυτική Μακεδονία (3,16%), η Στερεά Ελλάδα και τα Ιόνια Νησιά (1,27%).

Υπολογίζεται ότι οι άμεσα ωφελούμενοι του προγράμματος ήταν περισσότερα από 245.000 άτομα. Συγκεκριμένα, οι ωφελούμενοι ήταν παιδιά και νέοι (13,9%), εκπαιδευτικοί και μαθητές (9,9%), στελέχη ΜΚΟ (9%), μετανάστες (8,10%), άτομα με αναπηρίες (7%), άνεργοι (5,5%), μειονότητες (5,2%) και ακολουθούν φτωχοί, φυλακισμένοι, Ρομά, πρόσφυγες- αιτούντες άσυλο, ασυνόδευτοι ανήλικοι, παιδιά και νέοι με αυτισμό, οροθετικοί, ΛΟΑΤ, κάτοικοι απομακρυσμένων και αγροτικών περιοχών, καρκινοπαθείς, θύματα trafficking, θύματα ενδοοικογενειακής βίας, άτομα τρίτης ηλικίας, θύματα εγκλημάτων μίσους και ασθενείς σπάνιων μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Το 67,5% των έργων εκτιμάται ότι είναι βιώσιμα και θα συνεχιστούν μετά τη λήξη της περιόδου, ενώ το 27,3% είναι πιθανό να συνεχιστούν και μετά τη λήξη της περιόδου.

Σημειώνεται ότι οι τρεις δωρήτριες χώρες είναι στη διαδικασία διαπραγματεύσεων με όλες τις 16 ωφελούμενες χώρες για την προκήρυξη νέου προγράμματος που θα υλοποιηθεί από την επόμενη χρονιά.

Εκδήλωση για την ολοκλήρωση του προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες» διοργανώνει το Ίδρυμα Μποδοσάκη το Σάββατο 19 Νοεμβρίου, από τις 11 π.μ. έως τις 10 μ.μ., στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν περισσότερες από 40 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, φορείς και εταίροι της κοινωνίας των πολιτών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει διαδραστικά εργαστήρια για παιδιά, νέους και ενηλίκους, θεατρικά δρώμενα, κινηματογραφικές προβολές, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, με κύριους άξονες τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη συμμετοχική δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.