Ελλάδα

Σαλαμίνα: Τεράστια ρύπανση από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου (δείτε video)

Σαλαμίνα: Τεράστια ρύπανση από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου (δείτε video)
Το 1,5 χλμ. φτάνει η ρύπανση από πετρελαιοειδή και πίσσα στη θαλάσσια περιοχή της Σαλαμίνας μετά τη βύθιση τα ξημερώματα της Κυριακής του μικρού δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη», το οποίο ήταν φορτωμένο με 2.570 τόνους καύσιμα και αγκυροβολημένο νοτιοδυτικά της Αταλάντης στον Σαρωνικό.

Το «μέτωπο» της ρύπανσης εντοπίζεται μεταξύ Κυνοσούρας και Σεληνίων, και ήδη έφτασε στις παραλίες της Σαλαμίνας.

Ιδιώτες δύτες προσπαθούν να στεγανοποιήσουν το δεξαμενόπλοιο προκειμένου στη συνέχεια ιδιωτικό συνεργείο να κάνει άντληση των καυσίμων – γύρω από το «Αγία Ζώνη» έχουν ήδη ποντιστεί δύο σειρές από πλωτά φράγματα. Ανώτεροι αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος - Ελληνική Ακτοφυλακή μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισαν ότι η ρύπανση θα αντιμετωπιστεί τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σε όλα τα επίπεδα.

Οι κάτοικοι των Σεληνίων, τα οποία είναι παραθεριστικός προορισμός, βρίσκονται σε απόγνωση καθώς σήμερα το πρωί αντίκρισαν μαύρες ακτές, ενώ έντονη είναι και η δυσοσμία. Στο παραλιακό μέτωπο υπάρχουν αρκετές επιχειρήσεις που, όπως αναμένεται, θα έχουν σημαντικές οικονομικές ζημιές.

Τα αίτια βύθισης δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πραγματογνώμονας του λιμεναρχείου Πειραιά θα εστιάσει στο αν υπήρξε εισροή υδάτων στο μηχανοστάσιο. Οι πρώτες μαρτυρίες από μέλη πληρωμάτων πλοίων που έφτασαν στο σημείο αναφέρουν ότι το δεξαμενόπλοιο άρχισε να βυθίζεται με την πρύμνη.

Ο πλοίαρχος και ο α’ μηχανικός που συνελήφθησαν για πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια αφέθηκαν προσωρινά ελεύθεροι με εντολή εισαγγελέα και μέχρι να οριστεί τακτική δικάσιμος. Την προανάκριση έχει αναλάβει το Β’ Λιμενικό Τμήμα Κερατσινίου.