Ελλάδα

Πανηγυρική εκδήλωση για τα 40 χρόνια της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών

Πανηγυρική εκδήλωση για τα 40 χρόνια της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών
Η διαδρομή των 40 ετών που έχει διανύσει έως σήμερα η Ένωση Διοικητικών Δικαστών καταγράφηκε κατά την πανηγυρική εκδήλωση που έγινε σήμερα παρουσία του πολιτικού και δικαστικού κόσμου στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Αναλυτικότερα, η έναρξη της εκδήλωσης έγινε από την πρόεδρο της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Αγγελική Λαινιώτη, η οποία έκανε τον απολογισμό της Ένωσης και αναφέρθηκε στην ιστορία της από της ιδρύσεως το 1976 έως σήμερα, ενώ έκανε αναφορά στα βασικά σημεία της διαδρομής της που αποτέλεσαν σταθμούς, όπως είναι η έκδοση της εφημερίδας «Βήμα Διοικητικών Δικαστών», το περιοδικό «Διοικητική Δίκη», η μεταφορά των Διοικητικών Δικαστηρίων της Αθήνας από το «Αχούρ Παλλάς», όπως το έλεγαν τότε, της οδού Σοφοκλέους στο νέο δικαστικό μέγαρο κοντά στη σταθμό του μετρό της Πανόρμου, επί της οδού Ριανκούρ, κ.λπ. Ακόμη, η κυρία Λαινιώτου επισήμανε ότι πρέπει να επέλθουν αλλαγές στον κανονισμό της Ένωσης.

Στη συνέχεια, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλαος Παρασκευόπουλος, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, τόνισε ότι διαχρονικά είναι ανεκτίμητη η προσφορά των διοικητικών δικαστών. Σε άλλο σημείο του χαιρετισμού του, ο κ. Παρασκευόπουλος επισήμανε ότι δεν μπορεί να διανοηθεί σε βάθος χρόνου, «αιώνα θα έλεγα, χωρίς τη συμβολή των διοικητικών δικαστών».

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπασπύρου, εκπροσωπώντας τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, επισήμανε ότι οι αποφάσεις των Διοικητικών Δικαστηρίων αποτελούν οδηγό για το υπουργείο, το οποίο πλέον ότι θα είναι δίπλα στους διοικητικούς δικαστές και σημείωσε ότι θέλει να υπάρχει ένας διαρκής διάλογος μαζί τους.

Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασίλης Πέππας χαρακτήρισε καθοριστική τη συμβολή των διοικητικών δικαστών στο κράτος δικαίου και επισήμανε ότι η σημερινή εκδήλωση στοχεύει στο μέλλον.

Η γενική επίτροπος επικρατείας των Διοικητικών Δικαστηρίων Ευτυχία Φουντουλάκη έκανε μια σύντομη αναδρομή στην πορεία της Ένωσης και των διοικητικών δικαστών, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον της στην τελευταία συνταγματική αναθεώρηση με την οποία δόθηκε η δυνατότητα στους διοικητικούς δικαστές να μεταπηδούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ αναφέρθηκε και στο δικαστικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Χαιρετισμό απηύθυναν εκ μέρους των πολιτικών κομμάτων ο Νίκος Παναγιωτοπουλος (ΝΔ), ο Νικόλας Κανελλόπουλος (Δημοκρατική Συμπαράταξη - Κίνημα Αλλαγής), ο Μανώλης Συντιχάκης (ΚΚΕ) και ο Βασίλης Σπύρου (Ένωση Κεντρώων).