Ελλάδα

Διαμαρτυρία αναπληρωτών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη - Ζητούν ίση μεταχείριση

Διαμαρτυρία αναπληρωτών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη - Ζητούν ίση μεταχείριση
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις αδιόριστων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών 

Αναπληρωτές δάσκαλοι, καθηγητές και φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν σήμερα συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Στην Αθήνα, συγκεντρώθηκαν έξω από το Υπουργείο Παιδείας, με βασικά αιτήματα:

• Μαζικούς μόνιμους διορισμούς 25.000 τουλάχιστον αναπληρωτών με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία.

• Εξίσωση των εργασιακών δικαιωμάτων -προς τα πάνω- μονίμων και αναπληρωτών.

• Κάλυψη όλων των κενών με βάση τις πραγματικές ανάγκες, επαναφορά του δασκάλου στο ολοήμερο, κάλυψη όλων των ωρών με τις αντίστοιχές ειδικότητες εκπαιδευτικών σε α/βάθμια και β/βάθμια, πλήρης επαναλειτουργία της Ενισχυτικής Διδασκαλίας και της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης με διαφανείς προσλήψεις από τους πίνακες αναπληρωτών, λειτουργία όλων των αναγκαίων τμημάτων ένταξης, 1 εκπ/κός παράλληλης στήριξης για κάθε μαθητή/τρια, πλήρης ένταξη των προσφυγόπουλων στο δημόσιο σχολείο, καμία συγχώνευση τμήματος. Επαναφορά του διδακτικού ωραρίου στα προ του 2013 επίπεδα για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

• Μείωση του αριθμού των μαθητών στην τάξη για στοιχειωδώς καλύτερα μαθησιακά και παιδαγωγικά αποτελέσματα.

• Πλήρης σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας. 

Συνάντηση με αντιπροσωπεία των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, που πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Παιδείας, είχε ο Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Δημήτρης Μπαξεβανάκης.

Κατά τη συνάντηση, τέθηκε το ζήτημα των μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών. Ο Υφυπουργός ανέφερε ότι πρόκειται για ένα δίκαιο αίτημα που αποτελεί προτεραιότητα του Υπουργείου. Ως προς το σύστημα των διορισμών ο κ. Μπαξεβανάκης είπε ότι το Υπουργείο επεξεργάζεται την πρότασή του και αναμένει τις προτάσεις και της εκπαιδευτικής κοινότητας πάνω στο ζήτημα αυτό.

Στη Θεσσαλονίκη, εκπαιδευτικοί των Γ, Δ και Ε ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, σύλλογοι φοιτητών και αδιόριστοι εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν πορεία προς την παραλιακή Λεωφόρο Νίκης. α Βενιζέλου, στη Θεσσαλονίκη, εκπαιδευτικοί των Γ, Δ και Ε ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, σύλλογοι αδιόριστων, δασκάλων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και φοιτητών.

Την Παρασκευή 16 Μαρτίου θα πραγμαοποιηθεί και νέα, πανελλαδική διαμαρτυρία με πρωτοβουλία της ΟΛΜΕ.