Ελλάδα

Αλλαγές στη διαδικασία για τις υιοθεσίες - Μειώνεται ο χρόνος αναμονής για τα ζευγάρια

photo: pexels photo: pexels
Τις αλλαγές που θα υπάρξουν στη διαδικασία για τις υιοθεσίες, ανέλυσε σε συνέντευξή της στα dikaiologitika η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.

Όπως εξήγησε η κ. Φωτίου, οι υιοθεσίες θα ολοκληρώνονται πλέον μέσα σε 8-12 μήνες καθώς
«αντιμετωπίζεται ψηφιακά ένα ανθρώπινο πρόβλημα, μειώνει τους χρόνους και το πιο σημαντικό για πρώτη φορά εισάγεται επίσημα η εκπαίδευση των υποψήφιων γονέων».

Σύμφωνα με την κ. Φωτίου, με τη νέα διαδικασία για πρώτη φορά δίνεται στο πολύ περιορισμένο τομέα των δημόσιων κοινωνικών λειτουργών μία μεγάλη δεξαμενή κοινωνικών λειτουργών πιστοποιημένων από τον Σύνδεσμο Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος που είναι πια Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.

Παράλληλα, η ίδια υπογράμμισε ότι για αυτό το λόγο στο παρελθόν μπορεί μία υιοθεσία να διαρκούσε 6 με 8 χρόνια. Η ίδια ανέφερε χαρακτηριστικά πως οφειλόταν «έλλειψης κοινωνικών λειτουργών για να κάνουν την έρευνα.

«Εμείς υποσχόμαστε ότι αντί για 6 με 8 χρόνια θα κάνουν το πολύ 8 με 12 μήνες για να ολοκληρωθεί η αναδοχή και από κει κι ύστερα περιμένεις να τελεσιδικήσει στο δικαστήριο η υιοθεσία», σημείωσε. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι είναι πολύ δύσκολος νόμος στην εφαρμογή του γιατί απαιτούνται 12 ΚΥΑ και ΥΑ , οι 4 έχουν βγει και οι 5 είναι έτοιμες.