Ελλάδα

Μαγιορκίνης για κορονοϊό: Οπουδήποτε υπάρχει συγχρωτισμός πρέπει να φοράμε μάσκα

Μαγιορκίνης για κορονοϊό: Οπουδήποτε υπάρχει συγχρωτισμός πρέπει να φοράμε μάσκα
Η χρήση της μάσκας λόγω κορονοϊού θα πρέπει να είναι υποχρεωτική, όπου κι αν βρισκόμαστε με άγνωστα άτομα, αναφέρει ο Γκ. Μαγιορκίνης, ενώ είναι ήδη υποχρεωτική σε ΜΜΜ και σούπερ μάρκετ.

Ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, τόνισε, μιλώντας στο Open, πως διανύουμε μια αυξημένη επιδημική κατάσταση και θα πρέπει να τηρούμε όλα τα μέτρα υγιεινής και προφύλαξης από τον κορονοϊό.

«Σε αυτή τη φάση θα πρέπει να τη χρησιμοποιούμε όσο περισσότερο γίνεται σε χώρους όπου ερχόμαστε σε συγχρωτισμό, με άτομα που δεν γνωρίζουμε. Υποχρεωτικό έγινε για το σούπερ μάρκετ», είπε και συμπλήρωσε:

«Οι επιστήμονες θα επιμένουμε να το λέμε, οπουδήποτε υπάρχει συγχρωτισμός, με πολλά άτομα που δεν γνωρίζουμε, καλό είναι να φοράμε μάσκα».

Ερωτηθείς εάν έχουμε περάσει στο δεύτερο κύμα της πανδημίας ή εάν παραμένουμε στο πρώτο, ο καθηγητής απάντησε:

«Είμαστε σε μια αυξημένη επιδημική κατάσταση σε σχέση με τον Ιούνιο, δεν υπάρχει αμφιβολία σε αυτό. Το θέμα είναι αν αυτό είναι προοίμιο για ένα δεύτερο κύμα. Τι σημαίνει δεύτερο κύμα; Θα δούμε μια εκθετική αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων, την οποία ακόμα δεν την έχουμε δει».

«Είμαστε λοιπόν ή σε ένα προοίμιο ή σε μια αυξημένη επιδημική κατάσταση, που απλά περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί. Προς το παρόν δεν βλέπουμε εκθετική αύξηση. Δεν έχουμε περάσει κάποια φάση όπου ανά 5 ή 10 μέρες διπλασιάζονται τα κρούσματα», προσέθεσε.

«Όπως και να ‘χει, εάν αυτό είναι δεύτερο κύμα, σε σχέση με το πρώτο φαίνεται να είναι πολύ πιο αργό. Περιμένουμε να δούμε αν θα υπάρξει και άλλη αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων», σημείωσε.

Ερωτηθείς εάν αυτό έχει να κάνει με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν λόγω καλοκαιριού, απάντησε:

«Έχει να κάνει με το ότι οι περισσότερες συνευρέσεις μας αυτόν τον καιρό γίνονται σε ανοιχτούς χώρους, όπου η μετάδοση είναι 10 φορές χαμηλότερη, με το γεγονός ότι υπάρχουν κάποια μέτρα (πολλοί χρησιμοποιούν μάσκα) και ότι γίνονται αρκετά τεστ».

«Είμαστε λοιπόν σε μια κατάσταση που, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, επιβραδύνουμε την έλευση του δεύτερου κύματος», κατάληξε.