Ελλάδα

Ghosting: Στον άλλο κόσμο που θα πας κοίτα μην γίνεις σύννεφο...

pixabay pixabay
Συνήθως έτσι πάει… Βγαίνεις με κάποιον ή κάποια μετά απλά γίνεται φάντασμα και … πάπαλα, μην τον/την είδατε. Ε, αυτή η ...χυλόπιτα που δεν ήρθε ποτέ έχει και όνομα για τους ψυχολόγους. Λέγεται ghosting και πολλοί στην εποχή μας γνωρίζουν τι είναι και έχουν γευτεί την πικρή γεύση και την αίσθηση ανησυχίας που αφήνει.

Αυτό που μάλλον δεν ξέρουν πολλοί είναι ότι σίγουρα οι άνθρωποι αυτοί δεν τα πάνε και πολύ καλά με τον εαυτό τους, ή τα πηγαίνουν τόσο ...καλά που προτιμούν να πονέσουν τους άλλους για να αισθανθούν οι ίδιοι καλύτερα. Γιατί συμβαίνει και πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις το… φάντασμα.

Χαρά και μέλι και μετά… καπνός

Συνήθως όταν βγαίνουμε με κάποιον που περνάμε όμορφα τα πράγματα κυλάνε ήρεμα και απλά, τα χαμόγελα πληθαίνουν σε κάθε επικοινωνία. Ωστόσο , υπάρχουν φορές που απλά κάποιοι άνθρωποι αποφασίζουν να μετατραπούν σε ...φάντασμα και να εξαφανιστούν από τη ζωή σου. Γιατί; Γιατί έτσι. Το ghosting σίγουρα δεν πρόκειται για κάτι που κάνουν οι υγιείς ψυχικά άνθρωποι. Εκτός και αν είσαι βιαστής, stalker ή κακοποιητικός σύντροφος. (Να τα λέμε και αυτά). Όπως αναφέρει ειδικός στις σχέσεις στο bodyandsoul.com.au υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης αυτού του «φαινομένου» .


Ας δούμε αρχικά τι είναι ghosting. Ghosting είναι όταν γνωρίζουμε έναν άνθρωπο και ξαφνικά αρχίζει και κόβει την επικοινωνία μαζί μας χωρίς καμία εξήγηση. Συνήθως δεν απαντά ούτε σε μηνύματα ούτε στο τηλέφωνο. Ακόμα χειρότερα υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες είναι σαν να τους καταπίνει η γη. Τυπικά, συνήθως φαίνεται ότι η σχέση προχωρά σχετικά ήρεμα και με συνεχή επικοινωνία και μετά ξαφνικά… τίποτα. Καμία απάντηση, καμία κλήση και κάποιες φορές μπορεί να υπάρχει ακόμα και αποκλεισμός από τα social media.

Τη σημερινή εποχή που τα Μέσα Μαζικής Δικτύωσης είναι μέσα στη ζωή μας περισσότερο από ποτέ το φαινόμενο αυτό μοιάζει να είναι μια νέα γνωστή τακτική. Παρόλα αυτά υπήρχε πάντα. Η αίσθηση που μένει στον άνθρωπο που μένει να ψάχνεται τι συνέβη, σίγουρα δεν είναι καλή. Σίγουρα όλοι έχουμε προβλήματα, ωστόσο λίγες ημέρες είναι αρκετές για να βρει κάποιος μια δικαιολογία για πει γιατί εξαφανίστηκε.

Έως και τρεις μέρες είναι τίμιο να περιμένεις, σύμφωνα με την ειδική ψυχολόγο σε θέματα σχέσεων Dr Lurve . Σε κάθε περίπτωση, αξίζεις να σου φέρονται με σεβασμό και να σου δείχνουν ότι είσαι προτεραιότητα. Αν αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να σε βάλει μέσα στις προτεραιότητές του τότε είναι καλύτερα να τον αφήσεις να φύγει. Αν και πάλι δεν σου απαντήσει και μετά από τρεις ημέρες είναι καιρός να προχωρήσεις και να ξεχάσεις.

Τι μπορείς να κάνεις ώστε να μην πέσεις στην παγίδα και επικοινωνήσεις

• Αν επικοινωνήσεις με το φάντασμα μπορεί να σε κάνει να αισθανθείς χειρότερα. Μην σπαταλήσεις την ενέργειά σου. Ίσως είναι προτιμότερο να κρατήσεις ημερολόγιο ή να μιλήσεις με κάποιον φίλο ή φίλη σου.

• Μην ποστάρεις στο Facebook μηνύματα τα οποία στην ουσία περιγράφουν μέσες άκρες την κατάσταση και έχουν «στόχο» το φάντασμα. Αυτές οι αναρτήσεις δείχνουν ότι αναζητάς προσοχή από το φάντασμα και δεν το χρειάζεσαι.

• Μην είναι πικρόχολος. Ο μόνος που βλάπτεις είναι ο εαυτός σου και φαινεσαι και κακός από πάνω. Υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές που λέγανε οι οι παλιοί...

• Μην φανείς αγενής αν τους συναντήσεις. Πάλι εσύ βγαίνεις κακός.Ταΐζεις το εγώ τους που είναι έτσι και αλλιώς … κενό.

• Δεν φταις. Είναι πολύ εύκολο να μπεις στην διαδικασία της υπερανάλυσης. Αυτό συνήθως καταλήγει με εσένα να κατηγορείς τον εαυτό σου χωρίς λόγο. Δεν έκανες κάτι κακό. Τελεία. Δεν ήσουν ο κατάλληλος για αυτόν τον άνθρωπο. Μέχρι εκεί. Μπορεί να τα ξαναβγήκαν με τον/την πρώην, μπορεί να βγήκαν το άλλο τους μισό που ξύπνησε από κώμα(;), μπορεί , μπορεί , πολλά μπορεί. Επιπλέον, χίλια δυο μπορεί να συμβαίνουν στη ζωή τους, ή απλά μπορεί να είναι και βλάκες (;) Εσύ, δεν φταίς. Μπορεί να μην μάθεις και ποτέ. Απλά το δέχεσαι, το κάνεις γαργάρα και .. πάμε παρακάτω.

• Μην τα βρεις μαζί τους και ας έρθουν έρποντας…. Είναι πολύ πιθανό να εμφανιστεί το συννεφάκι σας. Ω, ναι. Το λένε και οι ειδικοί. Αν περάσει και εμφανιστεί ξανά απλά τρέξτε μακριά….

Αν κάποιος αρχίσει μια σχέση με τέτοιο τρόπο είναι πολύ πιθανό ότι θα το ξανακάνει. Είναι επίσης πολύ πιθανό να έχει πολλά… ακόμα προβλήματα. Πολλά συννεφάκια όπως αναφέρει η κλινική ψυχολόγος Dr Ramani, έχουν ναρκισσιστικά στοιχεία συμπεριφοράς ή έχουν δεχτεί ναρκισσιστική κακοποίηση και σας γυρίζουν πίσω με το … τσουβάλι το κακό που τους έκαναν.

Yπάρχουν και άλλοι παθολογικοί λόγοι πίσω από αυτό χωρίς αυτό να είναι και απόλυτο αλλά και ακόμα εκείνοι που στην προσπάθειά τους να προστατέψουν τον εαυτό τους εξαφανίζονται. Από την άλλη, υπάρχει και αυτό που λένε «δεύτερη ευκαιρία». Αλλά, θα αξίζουν τον κόπο; Μάλλον, όχι. Αντί λοιπόν να χάσεις τον χρόνο σου με ένα καμένο χαρτί, ίσως να αρχίσεις να κοιτάς παραπέρα… εκεί που δεν έχει σύννεφα.

Όσο ζεις μαθαίνεις: Μην γίνεις και συ σύννεφο

Δεν είναι όμορφο να εξαφανίζονται έτσι από τη ζωή του, οπότε να το θυμάσαι αυτό το αίσθημα για να μην το κάνεις και συ σε άλλους. Είναι απαίσιο. Είναι προτιμότερο απλά να πεις σε κάποιον την αλήθεια, όσο και πικρή και αν είναι. Σε κάθε περίπτωση, ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Αυτό που έχει σημασία είναι να μιλάς για τα συναισθήματά σου και να είσαι αληθινός. Αν νιώθεις ότι ένα μήνυμα στο φάντασμα θα σε βοηθήσει να το κάνεις. Φρόντισε μόνο να σέβεσαι τον εαυτό σου.



Mε πληροφορίες από https://www.bodyandsoul.com.au, psychologynow.gr, doctor- ramani.com - Μετάφραση, επιμέλεια: dikaiologitika.gr