Ελλάδα

Καιρός Καθαρά Δευτέρα: Βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι, πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Καιρός Καθαρά Δευτέρα: Βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι, πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία
Κακοκαιρία αναμένεται να επικρατήσει σε πολλές περιοχές της χώρας μας με κατά τόπους ισχυρές βροχές - καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους, πυκνές χιονοπτώσεις και πτώση της θερμοκρασίας.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ:

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Βελτίωση αναμένεται από τις απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 4 με 5, που μετά το μεσημέρι θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές, που βαθμιαία θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες. Τα φαινόμενα τη νύχτα θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 4, που βαθμιαία από το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικούς, ενώ το βράδυ θα γίνουν βορειοδυτικοί και θα ενισχυθούν σε 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και από το μεσημέρι, κυρίως στα ανατολικά, μεμονωμένες καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά. Τα φαινόμενα από το απόγευμα και από τα δυτικά βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Από το απόγευμα κι από τα δυτικά σταδιακά θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 00 (μηδέν) έως 14 και στη Θράκη έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία από -03 (μείον) έως 09 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές, ενώ μέχρι τις απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν και καταιγίδες. Τα φαινόμενα στα βορειοδυτικά πιθανώς πρόσκαιρα μέχρι το μεσημέρι να είναι ισχυρά. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά.
Ανεμοι: Αρχικά νοτιοδυτικοί 4 με 6 και τοπικά στο Ιόνιο 7 μποφόρ. Βαθμιαία θα γίνουν δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 7 και στο Ιόνιο από το απόγευμα τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 15 και στα βόρεια έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και προς το μεσημέρι πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 4 με 6 που από το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία πρόσκαιρες καταιγίδες. Από το απόγευμα τα φαινόμενα σταδιακά θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 5 με 6 που βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, αρχικά στα νότια και από το μεσημέρι και στα βόρεια. Τα φαινόμενα πιθανώς πρόσκαιρα να είναι ισχυρά.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 που βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Ο καιρός την Καθαρά Δευτέρα σύμφωνα με το Meteo

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, την Καθαρά Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2018 αναμένονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές αρχικά στα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά καθώς επίσης και στο Ιόνιο, όπου βαθμιαία από νωρίς το μεσημέρι στο Νότιο Ιόνιο θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και καταιγίδες, με βαθμιαία επέκτασή τους στην Πελοπόννησο και αργότερα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα και τη Δυτική Κρήτη (βλ. παρακάτω χάρτη). Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κυρίως στα βόρεια ορεινά ηπειρωτικά τμήματα.

Οι άνεμοι θα είναι ευνοϊκοί για το έθιμο του χαρταετού στα ανατολικά παραθαλάσσια τμήματα του Αιγαίου και στο Ιόνιο, αφού οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο από βορειοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ και από το μεσημέρι τοπικά σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ, στο Κεντρικό Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις με μέτριες εντάσεις έως 5 μποφόρ και στο υπόλοιπο Αιγαίο από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι 5 μποφόρ και αργότερα στα κεντρικά ισχυροί 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -1 έως 10 βαθμούς, στην υπόλοιπη βόρεια Ελλάδα από 3 έως 17, στη Θεσσαλία από 4 έως 1 βαθμούς, στην Ήπειρο από 2 έως 14, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 6 έως 19 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 9 έως 15, στα νησιά του Αιγαίου από 9 έως 18 βαθμούς και στην Κρήτη από 9 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά από δυτικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 8 μποφόρ και ενδεχομένως στον Κορινθιακό 9 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα επικρατήσουν δυτικοί βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεων 7-8 μποφόρ με προοδευτική εξασθένηση μετά το μεσημέρι.

Ο καιρός την Καθαρά Δευτέρα σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Στην Αττική αναμένονται κατά περιόδους αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών και μεμονωμένων καταιγίδων τις μεσημεριανές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί με εντάσεις έως 6 μποφόρ με προοδευτική ενίσχυση κατά τόπους στα 7-8 μποφόρ και στα τμήματα του νομού που βρέχονται από τον Κορινθιακό ενδεχομένως 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία στην Αθήνα θα κυμανθεί από 9 έως 16 βαθμούς.

meteokatharadeytera

Κλέαρχος Μαρουσάκης

Για θυελλώδεις ανέμους, ισχυρές βροχές, πτώση της θερμοκρασίας και πυκνές χιονοπτώσεις την Καθαρά Δευτέρα, κάνει λόγο ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Συγκεκριμένα σε ανάρτησή του αναφέρει:

ΙΣΧΥΡΕΣ ΒΡΟΧΕΣ - ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ - ΠΥΚΝΕΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ

Στον πρώτο μας χάρτη μπορείτε να δείτε τις περιοχές όπου αναμένονται ισχυρά φαινόμενα (σκούρα μπλε - ροζ χρώματα).

Έτσι λοιπόν αυτά θα αφορούν το σύνολο της δυτικής χώρας, την κεντρική - ανατολική Μακεδονία, την Θράκη και το βόρειο - ανατολικό Αιγαίο.

Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της δυτικής, κεντρικής και βόρειας χώρας ενώ προς τα βορειοδυτικά τμήματα θα χιονίσει και πιο χαμηλά (ενδεικτικό υψόμετρο τα 600 περίπου μέτρα και πάνω).

ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΘΥΕΛΛΩΔΩΝ ΑΝΕΜΩΝ

Στον δεύτερο χάρτη μας σημειώνουμε τις μέγιστες εντάσεις των δυτικών βορειοδυτικών ανέμων όπου θα φτάσουν τα 7-8 μποφόρ σε αρκετές περιοχές καθώς θα πηγαίνουμε προς το απόγευμα.

Σημειώστε ότι στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα και με έμφαση την ανατολική Πελοπόννησο ίσως οι εντάσεις των ανέμων ξεπεράσουν και τα 9 μποφόρ!!! μιας και θα λειτουργούν σαν καταβάτες καθώς θα κατέρχονται από τους ορεινούς όγκους των κεντρικών - ανατολικών τμημάτων.

Μεγάλη προσοχή και σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στις ανατολικές πλαγιές της οροσειράς της Πίνδου λόγω ανάπτυξης του ίδιου φαινομένου.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ

Στον τελευταίο μας χάρτη σημειώνουμε την ημερήσια κύμανση της θερμοκρασίας η οποία στα δυτικά και βόρεια θα σημειώσει πτώση ενώ στις υπόλοιπες περιοχές η πτώση θα είναι αισθητή από το βράδυ και μετά. Δείχνουμε την απαιτούμενη προσοχή!

{https://www.facebook.com/klearhos.marousakis/posts/3724610790940388}