Ελλάδα

Καθαρά Δευτέρα : Πως θα γιορτάσετε τηρώντας τα μέτρα, για να αποφύγετε το 300αρι

Καθαρά Δευτέρα : Πως θα γιορτάσετε τηρώντας τα μέτρα, για να αποφύγετε το 300αρι
300 ευρώ πρόστιμο σε όσους παραβούν τα μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού όπως μη χρήση μάσκας, παράβαση του ωραρίου κυκλοφορίας ή μετακίνησης εκτός νομού.

Μπορεί ο Περιφερειάρχης να είπε πως η αστυνόμευση δεν θα είναι μεγάλη στα πάρκα και τους χώρους προτρέποντας τους πολίτες να είναι οι ίδιοι αστυνόμοι των εαυτών του τηρώντας τα μέτρα, εν τούτοις υπάρχουν κάποια SOS που θα σας κρατήσουν μακριά από την επιβολή πρόστιμου σε περίπτωση ελέγχου.

Προσοχή στον κωδικό 6

Όσοι βγουν να πετάξουν παραδοσιακό χαρταετό θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους ότι η μετακίνηση πρέπει να γίνει εντός των ορίων της διαμονής τους ή σε απόσταση έως δύο χιλιομέτρων. Η απόσταση αυτή πρέπει να διανυθεί είτε πεζή ή με ποδήλατο.

Κωδικός 4

Για όσους αποφασίσουν να χρησιμοποιήσουν τον κωδικό 4 για να επισκεφθούν οικογένειες και φίλους τότε να θεωρούν βέβαιο πως σε πιθανό έλεγχο θα τους ζητηθούν περισσότερες διευκρινήσεις για το που πηγαίνουν, ποιο άτομο χρειάζεται βοήθεια και για ποιο λόγο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Υφυπουργός κ. Γεωργαντάς στην ερώτηση για τον κωδικό 4, δηλαδή πώς θα διακριβώνεται ότι ο πολίτης πηγαίνει σε άνθρωπο που χρειάζεται βοήθεια ή πάει για βόλτα, αναγνώρισε ότι είναι «δύσκολο να βάλουμε αυστηρούς κανόνες» επικαλούμενος και την ατομική συνείδηση των πολιτών.

Διευκρίνισε πάντως ότι εάν είναι 2 άτομα στο αυτοκίνητο που πρέπει να πάει να συνδράμει κι όχι 1, πρέπει να αιτιολογηθεί αυτό.

Με λόγια λόγια αν δύο άτομα έχουν δηλώσει πως πηγαίνουν για παροχή βοήθειας σε άλλη οικεία, τότε είναι πολύ πιθανό να πρέπει να αιτιολογήσουν γιατί πηγαίνουν και οι δύο μαζί.

«Υπάρχουν αξιολογικά στοιχεία, αλλά σίγουρα δεν γίνεται ανακριτική διαδικασία. Έχουμε βάλει περιορισμούς πλέον στη χρήση των SMS κάτι που δεν υπήρχε πέρυσι το Μάρτιο, νομίζουμε ότι θα περιορίσουν αρκετά την άσκοπη μετακίνηση» τόνισε.

Χρήση μάσκας

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στις περιοχές που βρίσκονται σε βαθύ κόκκινο και σε εξωτερικούς χώρους.
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αν οι αστυνομικοί σας δουν να πετάτε χαρταετό χωρίς να φοράτε μάσκα ή κάνοντας μη ορθή χρήση αυτής τότε μπορούν να σας κόψουν κανονικά πρόστιμο

Ωράριο απαγόρευσης

Τέλος προσοχή και στο ωράριο απαγόρευσης και συγκεκριμένα, η Καθαρά Δευτέρα θα είναι σνα μια οποιαδήποτε άλλη μέρα της εβδομάδας. Έτσι, δεν θα αλλάξει τίποτα ούτε στο ωράριο της απαγόρευσης κυκλοφορίας, η οποία τις καθημερινές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι από τις 21:00 έως τις 05:00.

Απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός νομού

Το 300αρι θα πέσει φυσικά και αν αποφασίσετε να ταξιδέψετε εκτός νομού για να εορτάσετε τα κούλουμα καθότι απαγορεύεται η μετακίνηση.

Υπενθυμίζεται ότι επιτρέπεται μόνο για τους εξής λόγους:

Μετακίνηση εκτός νομού για πολίτες που εργάζονται σε διαφορετικό νομό από αυτόν στον οποίο διαμένει η οικογένειά τους και θέλουν να την επισκεφθούν, με απαραίτητη την επίδειξη Ε1 και Ε9 σε περίπτωση αστυνομικού ελέγχου.
Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας, με επίδειξη της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης.
Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού), η οποία πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.
Μετακίνηση εκτός νομού για επικοινωνία γονέων με τα παιδιά τους και αφορά στους διαζευγμένους ή στους εν διαστάσει γονείς.
Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ή με το Ε1.
Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές, για την οποία απαιτείται επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της Σχολής για την επιστροφή σε αυτήν.