Ελλάδα

Πάνω από 4,6 εκατ. οι εμβολιασμοί στη χώρα: Ποιοι παίρνουν σειρά στη συνέχεια

Πάνω από 4,6 εκατ. οι εμβολιασμοί στη χώρα: Ποιοι παίρνουν σειρά στη συνέχεια
Οι εμβολιασμοί ξεπέρασαν συνολικά τα 4,6 εκατ., ενώ ο μεγάλος στόχος, είναι οι 5,5 εκατ. εμβολιασμοί μέχρι τα τέλη Μαΐου. Η Ελλάδα στην 4η θέση της Ευρώπης στον αριθμό εμβολιασμένων ανά 100.000 κατοίκους.

Συνεχίζει να ανεβάζει στροφές το εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα. Την Τετάρτη (19/05) οι εμβολιασμοί ξεπέρασαν συνολικά τα 4,6 εκατ., ενώ ο μεγάλος στόχος, όπως έχει αναφερθεί, είναι οι 5,5 εκατ. εμβολιασμοί μέχρι τα τέλη Μαΐου. Στα νησιά προχωράει η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία». Είναι χαρακτηριστικό πως στην Αττική τα εμβολιαστικά κέντρα έχουν πολύ κόσμο ακόμα και τη νύχτα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τον Ιούνιο ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 20-29 ετών, ενώ από αύριο, Παρασκευή (21/05) ανοίγουν όλα τα εμβόλια για τις ηλικίες 40-44 (μέχρι τώρα μπορούσαν να εμβολιαστούν μόνο με AstraZeneca). Με βάση τον προγραμματισμό, αμέσως μετά σειρά θα πάρουν οι ηλικίες 35-39 και 30-34 ετών.

Τι «λένε» τα τελευταία στοιχεία

Οι εμβολιασμοί ξεπέρασαν την Τετάρτη (19/05) για άλλη μια μέρα τους 100.000 και έτσι έσπασε το φράγμα των 4,6 εκατ. εμβολιασμών. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά μέσο όρο, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, γίνονται 103.000 εμβολιασμοί την ημέρα καθώς το πρόγραμμα ανεβάζει στροφές.

Επίσης, 1,7 εκατομμύρια πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους (έχουν κάνει και τις δύο δόσεις) και 3 εκατ.πολίτες, περίπου, με μια δόση.

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες χορηγείται και το μονοδοσικό εμβόλιο της «Johnson & Johnson». Την ίδια ώρα, πολλαπλασιάτηκαν και οι εμβολιαστικές γραμμές στα νησιά, δίνοντας σημαντική ώθηση στην επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία», που προβλέπει εμβολιασμό σε όλους τους κατοίκους με το «Johnson & Johnson».

Η Ελλάδα 4η στην Ευρώπη

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ στον αριθμό εμβολιασμένων ανά 100.000 κατοίκους. Επιπλέον, με ποσοστό 16,1% η Ελλάδα κατατάσσεται 5η στον αριθμό πολιτών που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό.

Το μήνυμα Μητσοτάκη από τη Θεσσαλονίκη

Το μήνυμα ότι πρέπει να εμβολιαστούν όλοι οι υγειονομικοί έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψη του στο ΜEGA εμβολιαστικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης, που στεγάζεται στα περίπτερα 13 και 15 της ΔΕΘ.

Συνομίλησε με πολίτες που είχαν προγραμματίσει τον εμβολιασμό τους, με συνοδούς, με το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό που απασχολείται στο Εμβολιαστικό Κέντρο. Μία υγειονομικός του είπε ότι εμβολιάστηκε «από νωρίς» λόγω του επαγγέλματός της και τότε ο πρωθυπουργός παρατήρησε: «Να στέλνουμε το μήνυμα και στους υγειονομικούς ότι όλοι πρέπει να εμβολιαστούν, εσείς πρέπει να το λέτε πρώτοι και δυνατά».

«Πάντα, πρέπει, βέβαια», του απάντησε η υγειονομικός.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως με όσους συνομιλεί του λένε ότι η εκστρατεία εμβολιασμού «είναι μία ευχάριστη έκπληξη», καθώς αντανακλά ένα «οργανωμένο κράτος, ψηφιακό, και βέβαια όλοι τους υποδέχονται με χαμόγελο».

Τον πρωθυπουργό ξενάγησαν στο Εμβολιαστικό Κέντρο ο διευθυντής του Κώστας Καρόζης και οι διοικητές της 4ης ΥΠΕ Δημήτρης Τσαλικάκης και της 3ης ΥΠΕ Παναγιώτης Μπογιατζίδης. Ακολούθησε τη διαδρομή των εμβολιαζόμενων και πέρασε από τους χώρους αναμονής, τη γραμματεία, το εμβολιαστικό box και το ιατρείο βραχείας βοηθείας. Ο κ. Καρόζης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ότι το κέντρο έχει ήδη συμπληρώσει 11 βιβλία εντυπώσεων, όπου έχουν καταγραφεί τα σχόλια των πολιτών, στα οποία αποτυπώνονται οι θετικές εντυπώσεις.