Ελλάδα

Μίνα Γκάγκα: «Δημόσιος κίνδυνος οι ανεμβολίαστοι σε συγκεκριμένους κλάδους»

Μίνα Γκάγκα: «Δημόσιος κίνδυνος οι ανεμβολίαστοι σε συγκεκριμένους κλάδους»
Η πνευμονολόγος και Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής κλινικής στο νοσοκομείο Σωτηρία , κα Μίνα Γκάγκα, έδωσε συνέντευξη και μίλησε για την Μετάλλαξη Δέλτα, την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Τι δήλωσε για του ανεμβολίαστους.

Η κα Μίνα Γκάγκα μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι τα περιστατικά τον τελευταίο καιρό είναι μειωμένα. «έχουμε γενικά μειωμένα περιστατικά δηλαδή τον τελευταίο καιρό δεν έχουμε πολλές εισαγωγές, έχει πέσει πολύ το όριο ηλικίας , έχουμε νεότερους ανθρώπους.

Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε τρείς εικοσάχρονους, τριαντάχρονους, σαραντάχρονους και μια γυναίκα 80χρονη. Και στη μονάδα εντατικής θεραπείας οι περισσότεροι άνθρωποι είναι γύρω στα 50-60, είχαμε όμως και 20 χρόνων. Το τελευταίο τρίμηνο είχαμε τρεις εισαγωγές ασθενών μετά την πρώτη δόση του εμβολίου, δεν είχαμε καμία με πλήρη εμβολιασμό.

Στη Μονάδα είχαμε και με πλήρη εμβολιασμό αλλά άνθρωποι που είχανε ανοσολογικά προβλήματα σοβαρά.»

Σχετικά με την μετάλλαξη Δέλτα είπε, μιλώντας στο Ραδιόφωνο στα Παραπολιτικά, πώς «υπάρχουν πολύ περισσότερα κρούσματα, και νομίζω ότι το βλέπουμε χθες που ήταν Δευτέρα και περιμέναμε να έχουμε λίγα κρούσματα είχαμε πάνω από 800, είναι πιθανό να ξεπεράσουμε τα 1000.

Να σημειώσω ότι κάποιοι είναι ήδη εμβολιασμένοι και το περνάνε στο πόδι, που είναι πολύ σημαντικό, και βέβαια κάποιοι είναι ανεμβολίστοι, στους νεότερους ανθρώπους είναι λιγότερο πιθανό να χρειαστούν νοσηλεία αλλά δεν είναι απίθανο, στους μεγαλύτερους ανθρώπους που είναι ανεμβολίαστοι οι πιθανότητες να χρειαστούν νοσηλεία είναι αρκετές.»

Ενώ δήλωσε για τον ποσοστό του εμβολιασμού πώς «σε παγκόσμιο επίπεδο το ποσοστό εμβολιασμού είναι πάρα πολύ χαμηλό κυρίως σε χώρες όπως της Αφρικής ή της Ασίας που έχουν τεράστιους πληθυσμούς, νομίζω ότι σιγά –σιγά θα εμβολιαστούν όλοι δηλαδή θα υπάρξουν εμβόλια για όλους αλλά θα πάρει χρόνο.»

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου, για το αν σε 5 χρόνια θα ζούμε κανονικά με τον ιό η κα. Γκάγκα απάντησε πώς «Ναι αλλά μπορούμε να το ξεχάσουμε αν εμείς εμβολιαστούμε και προσέχουμε.

Σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών η ίδια είπε πώς τα δικά της τα παιδιά εμβολιάστηκαν, «Εγώ στα δικά μου παιδιά θα το έκανα. Τα δικά μου παιδιά εμβολιάστηκαν και οι δύο με το AstraZeneca και τις δύο δόσεις, τα ανίψια μου επίσης, θα ανησυχούσα αν δεν εμβολιαζόντουσαν. Εμβολιάστηκαν και είμαστε πολύ πιο ήσυχοι τώρα, θα ήταν παλαβό να μην το θέλουμε.»

Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού

Η κα. Γκάγκα δήλωσε πώς «Το ευρωπαϊκό δικαστήριο είπε ότι εφόσον συντρέχει λόγος δημόσιας υγείας ο εμβολιασμός μπορεί να είναι υποχρεωτικός. Σαν γιατρός πιστεύω ότι υποχρεωτικός με την έννοια του να υποχρεώσεις κάποιον να κάνει το εμβόλιο αυτό δεν μπορεί να είναι αλλά πιστεύω ότι δεν μπορεί να συμμετέχεις σε ορισμένες δραστηριότητες για το κοινό καλό.

Δηλαδή αν είναι ένας γιατρός που δεν είναι εμβολιασμένος και βλέπει ασθενείς και στους θαλάμους covid και εκτός θαλάμων εννοείται ότι δεν μπορεί να είναι. Δηλαδή είναι ένας δημόσιος κίνδυνος, εννοείται ότι δεν μπορεί να κάνει αυτή τη δουλειά.

Αφού τα εμβόλια είναι ελεύθερα σε όλους εάν θέλουμε να μην τα κάνουμε δεν θα πρέπει να συμμετέχουμε στις υπόλοιπες δραστηριότητες. Εγώ δεν θέλω να πάω ούτε σε ένα εστιατόριο που αυτός που με σερβίρει είναι ανεμβολίαστος και δεν κρατάει μάσκες και δεν κρατάει μέτρα, ούτε σε ένα περιβάλλον που υπάρχει συγχρωτισμός γιατί δεν αισθάνομαι ασφαλής.»

Ανεμβολίαστοι

Η κα. Γκάγκα είπε για τους ανεμβολίαστους ότι είναι επιλογή τους, αλλά είναι δημόσιος κίνδυνος όπως ένας μεθυσμένος οδηγός, χαρακτηριστικά είπε «Είναι δική του επιλογή. Δηλαδή εγώ μπορεί να θέλω να οδηγώ μεθυσμένη, δεν μπορώ να οδηγώ μεθυσμένη γιατί είμαι δημόσιος κίνδυνος άρα σαφώς βγαίνω έξω. Αν εγώ είμαι δυνητικός δημόσιος κίνδυνος κάποιες δραστηριότητες δεν μπορώ να τις κάνω, είναι δική μου επιλογή αν θα τις κάνω δεν με βγάζει κανείς απέξω.

Υπάρχουν ορισμένοι κανόνες που ισχύουν για όλους για να κάνουμε ορισμένα πράγματα, εάν δεν θέλουμε να τους κάνουμε δικαίωμα μας να μην τους κάνουμε αλλά δεν μπορούμε να απολαμβάνουμε τα ίδια πράγματα ή να μπορούμε να κάνουμε τις ίδιες δραστηριότητες που κάνει κάποιος που δεν αποτελεί δημόσιο κίνδυνο.

Ενώ όταν ο δημοσιογράφος την ρώτησε πώς οι ανεμβολιάστοι είναι σε συγκεκριμένες επαγγελματικές δραστηριότητες αποτελούν δημόσιο κίνδυνο η ίδια απάντησε πώς ναι. «Δεν αποτελούν; Και όχι μόνο οι ανεμβολίαστοι και οι άνθρωποι που δεν κρατάνε τα μέτρα δηλαδή το να είμαι σε ένα χώρο και να μην φοράω μάσκα και να μην έχω το νου μου και να είμαι απρόσεκτος είναι κάτι που μπορεί να φέρει σε κίνδυνο όλους τους άλλους γύρω-γύρω.»

NETWORK