Ελλάδα

Φωνάζουν οι ξενοδόχοι: Οι τουρίστες να περνούν την καραντίνα στα Airbnb που διαμένουν (βίντεο)

Φωνάζουν οι ξενοδόχοι: Οι τουρίστες να περνούν την καραντίνα στα Airbnb που διαμένουν (βίντεο) Φωτογραφία: EUROKINISSI
«Οι τουρίστες να περνούν την καραντίνα στα Airbnb που διαμένουν», αναφέρουν οι ξενοδόχοι Ελλάδα για τους επισκέπτες που πρέπει να μπουν σε καραντίνα λόγω του κορονοϊού. Την ώρα που υπάρχει πρόβλημα με τα καταλύματα καραντίνας στα νησιά.

Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη έστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων σχετικά με τους τουρίστες που βρίσκονται θετικοί στον κορονοϊό και τονίζει πως το μεγαλύτερο ποσοστό των δωματίων καραντίνας χρησιμοποιείται κυρίως από επισκέπτες που διέμεναν σε διαμερίσματα, επαύλεις κ.λπ. χωρίς άδεια λειτουργίας, που ενοικιάζονται με τη μορφή της βραχυχρόνιας μίσθωσης (π.χ. Airbnb).

Υπενθυμίζεται ότι με τα ξενοδοχεία καραντίνας ειδικά στα νησιά με πολλά κρούσματα υπάρχει πρόβλημα και γι' αυτόν τον λόγο αναμένεται σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία, μετά και την αυξημένη διάδοση κρουσμάτων στις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Επιπλέον, οι ξενοδόχοι αναφέρουν πως τα ξενοδοχεία καραντίνας δεν είναι νοσοκομεία ούτε οι ιδιοκτήτες τους έχουν καμία πρόθεση να τα μετατρέψουν σε τέτοια. Βρέθηκαν με τεράστια προσπάθεια, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση τουριστών που διαγιγνώσκονται θετικοί στον κορονοϊό, δεν χρήζουν νοσηλείας και δεν μπορούν να απομονωθούν στο τουριστικό κατάλυμα που διέμεναν.

Σημειώνεται πως τα νόμιμα αδειοδοτημένα τουριστικά καταλύματα έχουν το δικαίωμα να διαθέτουν και δωμάτια απομόνωσης για πελάτες τους που βρίσκονται θετικοί στον κορονοϊό (για αυτό άλλωστε όταν επικοινωνούν με τις αρμόδιες υπηρεσίες η παραίνεση από αυτές είναι να συνεχίσουν να φιλοξενούν απομονωμένους τους πελάτες τους), ωστόσο δεν έχουν όλα τη δυνατότητα να υποστηρίξουν τη συγκεκριμένη υπηρεσία, με δεδομένο πως η σωστή τήρηση της διαδικασίας απομόνωσης σε έναν χώρο με τόσο πολλούς διαμένοντες δεν είναι εύκολη υπόθεση αναφέρει η ΠΟΞ.

Σημειώνει, ωστόσο, η ΠΟΞ, οι τουρίστες που έχουν επιλέξει να διαμείνουν στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης και βρίσκονται θετικοί στον κορονοϊό ασφαλώς και μπορούν και πρέπει να απομονώνονται στο χώρο που έχουν μισθώσει και δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να επιβαρύνουν τα ξενοδοχεία καραντίνας.

Αυτό άλλωστε ισχύει για όλους τους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι περνούν τη καραντίνα στην ιδιόκτητη ή μισθωμένη (όπως εν προκειμένω) κατοικία τους.

«Προτείνουμε, λοιπόν, οι τουρίστες που διαμένουν σε μη αδειοδοτημένα καταλύματα, τα οποία μισθώνονται με τη μορφή της βραχυχρόνιας μίσθωσης και βρίσκονται θετικοί [σ.σ.: στον κορονοϊό], να ενημερώνουν τον ΕΟΔΥ ή/και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τον χώρο διαμονής τους και να περνούν εκεί την υποχρεωτική καραντίνα», καταλήγει η επιστολή.

Αλόννησος: «Στο ξενοδοχείο όπου διέμενε, η οικογένεια με το θετικό κρούσμα κορονοϊού», τονίζει η Πολιτική Προστασία

Εν τω μεταξύ, η Πολιτική Προστασία πήρε θέση για το θέμα με την οικογένεια στην Αλόννησο, στην οποία βρέθηκε θετικό κρούσμα κορονοϊού και τονίζει ότι φιλοξενείται στο ξενοδοχείο όπου διέμενε. Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι στο νησί δεν έχει οριστεί ξενοδοχείο καραντίνας για θετικά περιστατικά κορονοϊού, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν τα μέλη της οικογένεια να μείνουν στον δρόμο.

Με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να αναφέρει: «Μόνο ντροπή όσα συμβαίνουν στην Αλόννησο με την οικογένεια που βρίσκεται στους δρόμους».

Μια γυναίκα φέρεται να υποβλήθηκε σε rapid test προκειμένου να επιβιβαστεί στο πλοίο της επιστροφής και βρέθηκε θετική στον κορονοϊό.

Από την πλευρά της η Πολιτική Προστασία αναφέρει:

«Σχετικά με τους ισχυρισμούς στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που αφορούν σε οικογένεια στην Αλόννησο, μέλος της οποίας βρέθηκε θετικό στον κορονοϊό, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενημερώνει ότι η εν λόγω οικογένεια φιλοξενείται στην ξενοδοχειακή μονάδα όπου αρχικά διέμενε και δεν βρίσκεται ούτε «περιφερόμενη στο δρόμο» ούτε «σε απόγνωση», όπως αναληθώς διατείνονται στην ανακοίνωσή τους η κα Κ. Νοτοπούλου και ο κ. Α. Μεϊκόγλου.

Από την πρώτη στιγμή που η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενημερώθηκε ότι μεταξύ των μελών της οικογένειας υπάρχει κρούσμα, έδωσε σαφείς οδηγίες τόσο προς την οικογένεια, όσο και προς τον ιδιοκτήτη της ξενοδοχειακής μονάδας για την παραμονή της στο χώρο έως την ολοκλήρωση της ενδεδειγμένης υγειονομικής απομόνωσης, καθώς στην Αλόννησο δεν υπάρχει ξενοδοχείο καραντίνας.

Η δε εικόνα περί «περιφοράς» της οικογένειας στο νησί που με τόση γλαφυρότητα περιγράφεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αφορά στην αυτόβουλη μετάβασή της στο λιμάνι της Αλοννήσου προς αναχώρηση, όπου ενημερώθηκε από τις αρμόδιες Αρχές ότι αυτό δεν ήταν δυνατό για το προβλεπόμενο διάστημα της υγειονομικής απομόνωσης, καθώς μια τέτοια κίνηση επιφέρει σοβαρές διοικητικές, αλλά και ενδεχόμενες ποινικές κυρώσεις.

Ως εκ τούτου, καλούμε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να είναι πιο προσεκτικός στα συμπεράσματά του και ελπίζουμε να κατανοεί ότι με τις αστήρικτες κατηγορίες του φέρνει σε δύσκολη θέση την ίδια την οικογένεια που υποτίθεται ότι «υπερασπίζεται».

18χρονοι με κορονοϊό περίμεναν για ώρες στην Πάρο

Για περίπου 16 ώρες έμειναν εκτός κέντρου Υγείας και εκτός δωματίου καραντίνας 18χρονοι στην Πάρο, οι οποίοι είχαν διαγνωστεί θετικοί στον κορονοϊό. Οι νεαροί έψαχναν για ώρες κάποιο δωμάτιο καραντίνας, αλλά δεν μπορούσαν να βρουν κατάλυμα στο νησί. Μάλιστα δύο από αυτούς είχαν πυρετό και ένιωθαν ρίγη. Όπως υπογράμμισε στο «OPEN TV» ο δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος, «το ξενοδοχείο αναφοράς ήταν γεμάτο, το Κέντρο Υγείας ήταν γεμάτο, έπρεπε να βρούμε τρόπους, κάποιο τρόπο τα παιδιά αυτά να μην μείνουν στο δρόμο. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε, απευθυνθήκαμε σε όλους τους φορείς.

Η δημοτική αρχή επιχείρησε να βρει προσωρινό κατάλυμα για τους οκτώ νεαρούς, αλλά όπου κι αν απευθύνθηκε, έλαβε αρνήσεις. Τελικώς ένας ιδιώτης άνοιξε την κλινική του για να περάσουν τη νύχτα οι τέσσερις από τους οκτώ και με πρωτοβουλία της Πολιτικής Προστασίας, όλοι τους μεταφέρθηκαν το πρωί με ελικόπτερο στην Αθήνα, για να περάσουν την καραντίνα σε ξενοδοχείο της πρωτεύουσα.

«Ήρθαν τα παιδιά, τα φιλοξένησα. Σε μένα ήρθαν με τα πόδια, στο ιατρείο, τώρα προηγούμενα, απ’ ό,τι έμαθα από αυτόν που με ενημέρωσε, ήταν ότι τα παιδιά ήταν σε ένα πάρκο, απέναντι από το Κέντρο Υγείας. Πρέπει να ήταν αρκετές ώρες, ήταν ταλαιπωρημένα», τόνισε στο «OPEN TV» o χειρουργός, Γιάννης Τσιγωνιάς.