Ελλάδα

Φωτιά στη Φθιώτιδα: Υπό έλεγχο το πύρινο μέτωπο στο Λογγίτσι, τα 10 πτητικά έκαναν την διαφορά λέει ο αντιπεριφερειάρχης (βίντεο - εικόνες)

Φωτιά στη Φθιώτιδα: Υπό έλεγχο το πύρινο μέτωπο στο Λογγίτσι, τα 10 πτητικά έκαναν την διαφορά λέει ο αντιπεριφερειάρχης (βίντεο - εικόνες)
Οριοθετημένη είναι η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Παρασκευής στο Λογγίτσι Φιώτιδας.

Η άμεση και μεγάλη όσον αφορά τα πτητικά αλλά και τις επίγειες δυνάμεις επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο μετά τις 16.00 το μεσημέρι της Παρασκευής στην περιοχή του Λογγιτσίου έφερε αποτελέσματα.

Λίγο πριν τις 21.00 το βράδυ η πυρκαγιά έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο και το χωριό δεν κινδυνεύει.

Σε επικοινωνία που είχε το lamianow.gr με τον αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας Θανάση Καρακάντζα ο οποίος βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο μέτωπο μας τόνισε: “Η μεγάλη βοήθεια από τα πτητικά μέσα που ήταν 10 στο σύνολο, 6 καναντέρ, 2 PZL και 2 Super Puma ήταν καθοριστική, έκαναν την διαφορά, προκειμένου να προλάβουμε την πυρκαγιά.

Μεγάλη δουλειά έκαναν και οι επίγειες δυνάμεις ωστόσο λόγω της ιδιομορφίας του εδάφους η συμμετοχή των πτητικών μέσων ήταν καθοριστική. Το μέτωπο έφτασε κάποια στιγμή σε απόσταση 8χλμ και περίπου 1.000 μέτρα από το χωριό. Άμεσα δώσαμε οδηγία για προληπτική εκκένωση, ωστόσο ευτυχώς δεν χρειάστηκε.

Αυτή την στιγμή μπορώ να πω ότι η πυρκαγιά είναι υπό πλήρη έλεγχο ωστόσο δυνάμεις της πυροσβεστικής παραμένουν στο σημείο για τον φόβο των αναζωπυρώσεων. Ευτυχώς δεν κάηκαν ούτε μελίσσια, ούτε ζώα, ούτε περιουσίες. Ωστόσο δυστυχώς δεν γλίτωσαν περίπου 3.000 στρέμματα”.

Να σημειωθεί ότι το απόγευμα εκκενώθηκε το Λογγίτσι καθώς δύο μέτωπα πλησίαζαν απειλητικά τον οικισμό και έφτασαν σε απόσταση 500 μέτρων.

Μέχρι και το τελευταίο φως της ημέρας επιχειρούσαν 4 αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα σε μία προσπάθεια να περιορίσουν τα δύο κύρια μέτωπα τα οποία έχουν κατεύθυνση προς το χωριό Λογγίτσι και βρίσκονταν σε απόσταση 500 μέτρων περίπου από τα πρώτα σπίτια.

Πως ξεκίνησε η φωτιά

H φωτιά εκδηλώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής σε δασική έκταση ανάμεσα στο Λογγίτσι και το Νεοχώρι Φθιώτιδας.

Αν και στην αρχή η φωτιά δεν απειλούσε οικισμούς, ο δυνατός άνεμος άλλαξε την κατεύθυνση με αποτέλεσμα ο αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Θανάσης Καρακάντζας να δώσει πριν από λίγο εντολή εκκένωσης του οικισμού Λογγίτσι.

Στις προσπάθειες να ελεγχθεί η φωτιά, προτού φτάσει στα σπίτια του οικισμού Λογγίτσι στη Φθιώτιδα, συμμετείχαν 6 αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα πραγματοποιώντας ρίψεις νερού για να περιορίσουν τα δύο κύρια μέτωπα τα οποία είχαν κατεύθυνση προς το χωριό και βρίσκονται σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από τα πρώτα σπίτια.

lamiafotia3

«Οι άνεμοι είναι πολύ ισχυροί και πρέπει πριν νυχτώσει να έχουμε περιορίσει τα μέτωπα της φωτιάς», υπογράμμισε νωρίτερα ο αντιπεριφεριάρχης Φθιώτιδας, Θανάσης Καρακάντζας.

Κρίθηκε ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε προληπτική εκκένωση του χωριού, καθώς οι ισχυροί άνεμοι αναπτύσσουν συνέχεια μέτωπα τα οποία κινούνται όλα προς την κατεύθυνση του χωριού» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, Θανάσης Καρακάντζας το απόγευμα.

Στο ανατολικό μέτωπο ήδη τα εναέρια μέσα περιόρισαν την ανεξέλεγκτη πορεία της φωτιάς, ενώ σε αυτή τη φάση προσπαθούν να περιορίσουν και τα δύο μέτωπα βόρεια του χωριού που με τους πολύ ισχυρούς ανέμους έχουν κατεύθυνση προς τον οικισμό.

lamiafotia 1

Οι κάτοικοι είχσαν ήδη απομακρυνθεί και παρέμεναν όσοι διαθέτουν γεωργικά μηχανήματα και βοηθούν για την κατάσβεση.

Ιδιαίτερα ισχυροί άνεμοι που στην ορεινή και δύσβατη περιοχή ξεπερνούν τα 5 μποφόρ, δημιούργησαν ένα μέτωπο πάνω από 1.000 μέτρα, που γρήγορα πήρε ανατολική κατεύθυνση, αλλά και νότια.

Ο κόσμος συγκεντρώθηκε στην πλατεία του χωριού και ανέμεναν τα αποτελέσματα από το κυρίως μέτωπο της πυρκαγιάς για να δουν αν θα πρέπει να απομακρυνθούν ή όχι.

lamiafotia2

{https://youtu.be/1F3zoCIwNa0}