Ελλάδα

Αλλάζει το πρόσωπο του Μετρό, αναβαθμίζονται και μπαίνουν σε κυκλοφορία συρμοί του '80

eurokinissi eurokinissi
Νέα εμφάνιση αποκτούν οι συρμοί του Μετρό μετά την ολοκλήρωση της β' φάσης του διαγωνισμού, όπως ανακοίνωσε η ΣΤΑΣΥ.

Την ολοκλήρωση της Β' φάσης του διαγωνισμού για την αναβάθμιση των συρμών της Γραμμής 1 του ΜΕΤΡΟ, ανακοίνωσε η ΣΤΑΣΥ. Ανάδοχος του έργου αναδείχθηκε η Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles SA η οποία επικράτησε της άλλης διεκδικήτριας που ήταν η Alstom.

Αντικείμενο του έργου δεν είναι άλλο από την αντικατάσταση παραθύρων, καθισμάτων, δαπέδου και τοιχωμάτων, εγκατάσταση φωτισμού LED και κλειστού κυκλώματος καμερών αλλά και η συντήρηση του κλιματισμού.

Αν δεν υπάρξουν ενστάσεις το επόμενο βήμα θα είναι η σύνταξη της σύμβασης και η προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών ώστε στη συνέχεια να σταλεί για έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Το έργο στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στη Βουλή και έπειτα θα υπογραφεί η σύμβαση.

Πώς θα αλλάξουν οι συρμοί

Η εταιρεία αναλαμβάνει την υποχρέωση να παραδώσει 14 συρμούς που μπήκαν στην κυκλοφορία μεταξύ 1983 και 1985, πλήρως αναβαθμισμένους και ικανούς για λειτουργία τα επόμενα 25 χρόνια από την ολοκλήρωση της σύμβασης.

Επιπρόσθετα οι συρμοί που θα αναπαλαιωθούν θα είναι προσβάσιμοι στα ΑμεΑ, ενώ προβλέπεται και η τοποθέτηση ζωνών ασφαλείας για τα αμαξίδια. Οι 14 συρμοί θα ενισχύσουν τον στόλο της Γραμμής 1.

Οι συρμοί αναμένεται να παραδοθούν σε 34 μήνες σύμφωνα με τη σύμβαση. Η παράδοση θα πραγματοποιείται τμηματικά, με τον πρώτο συρμό να μπαίνει σε κυκλοφορία σε 19 μήνες, θα ακολουθήσουν άλλους 4 σε 25 μήνες, 5 ακόμα στους 30 και άλλα 4 στους 34 μήνες. Η σύμβαση εκτιμάται ότι θα ανέρχεται στα 70 εκατ. ευρώ.