Ελλάδα

Στη φυλακή δύο μέλη του κυκλώματος με τις «μαϊμού» συνταγές: «Έβαλαν μέσα» τον ΕΟΠΥΥ πάνω από μισό εκατ. ευρώ

Στη φυλακή δύο μέλη του κυκλώματος με τις «μαϊμού» συνταγές: «Έβαλαν μέσα» τον ΕΟΠΥΥ πάνω από μισό εκατ. ευρώ
Προφυλακίστηκαν τα δυο μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που φέρονται να έχουν αρχηγικό ρόλο στην υπόθεση: Ένας πρώην ιδιοκτήτης ΚΑΕ της Βορείου Ελλάδος και ένας λογιστής. Τρεις κατηγορούμενοι θα πληρώσουν εγγυήσεις για να αφεθούν ελεύθεροι.

Οι πέντε επιχειρηματίες κατηγορούνται ότι μέσω των εταιρειών υγειονομικού υλικού που διέθεταν και σε συνεργασία με γιατρούς εξέδιδαν πλαστές συνταγογραφήσεις ιατρικού υλικού σε υπαρκτά ΑΜΚΑ, με αποτέλεσμα να έχει ζημιωθεί ο ΕΟΠΥΥ με ποσό μεγαλύτερο του μισού εκατομμυρίου ευρώ.

Δύο από τα πέντε μέλη της οργάνωσης, μετά την απολογία τους κρίθηκαν προφυλακιστέοι. Πρόκειται για τον φερόμενο ως εγκέφαλο της εγκληματικής οργάνωσης, πρώην ιδιοκτήτη ιστορικής ομάδας μπάσκετ της Βορείου Ελλάδας και έναν λογιστή.

Οι υπόλοιποι τρεις κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι με την επιβολή υψηλής χρηματικής εγγύησης. Στους δυο επιχειρηματίες η εγγύηση ανέρχεται στις 8.000 ευρώ, ενώ ο τρίτος πρέπει να καταβάλλει 10.000 ευρώ στο ελληνικό δημόσιο, για να μείνει εκτός φυλακής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο φερόμενος ως αρχηγός απολογήθηκε με διορισμένο δικηγόρο από την ανάκριση. Όλοι οι κατηγορούμενοι που αντιμετωπίζουν κακουργηματικές κατηγορίες, όπως συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, απάτη, ψευδείς βεβαιώσεις και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, αρνήθηκαν την εμπλοκή τους στην υπόθεση.

Ένας εκ των κατηγορουμένων που αφέθηκε ελεύθερος με την επιβολή εγγύησης, φέρεται να δήλωσε στην ανακρίτρια οτι δεν έχει καμία σχέση με την εταιρεία, στην οποία κατά το κατηγορητήριο, συμμετέχει.

« Η συμμετοχή μου στην εταιρεία T.M. της οποίας ο κύκλος εργασιών είναι άκρως περιορισμένος και η χρονική της διάρκεια ελάχιστοι μήνες είναι καθαρά, όπως προκύπτει και από το σύνολο της δικογραφίας εικονική-  τύποις πλασματική και ουδεμία σχέση έχω με τη διοίκηση της εταιρείας, την οποία και φυσικά δεν άσκησα ποτέ. Δεν έχω καμία επαφή ούτε με ιατρούς, ούτε με πωλητές σκευασμάτων ιατρό τεχνολογικών, ούτε με λογιστικά ζητήματα, των οποίων δεν έχω καμία γνώση», φέρεται να υποστήριξε ο 59χρονος κατηγορούμενος, απολογούμενος.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται τα ονόματα 29 γιατρών που φέρονται να συνεργάστηκαν με τα μέλη του κυκλώματος, προκειμένου να εκδίδουν τις ψευδείς συνταγογραφήσεις.