Ελλάδα

Λαμία: Η απληστία για αχινούς οδήγησε σε πρόστιμα

Λαμία: Η απληστία για αχινούς οδήγησε σε πρόστιμα
Πρόστιμo σε ερασιτέχνες ψαράδες για την αλίευση αχινών.

Ακριβά πλήρωσαν την επιθυμία τους για αχινούς δυο ερασιτέχνες ψαράδες στην περιοχή Γλύστρα Λάρυμνας καθώς έπεσαν σε έλεγχο Λιμενικών και έφαγαν πρόστιμο΄.

Σ΄ύμφωνα με το Lamiareport.gr όλα ξεκίνησαν όταν δύο ερασιτέχνες ψαράδες 36 και 63 ετών, βρέθηκαν ενώπιον Λιμενικών από το Γ’ Λιμενικό Τμήμα Λάρυμνας. Όπως διαπίστωσαν οι Λιμενικοί, είχαν στο ερασιτεχνικό σκάφος ιδιοκτησίας τους 4.000 άτομα ζώντων αχινών, τα οποία είχαν αλιεύσει από κοινού με ελεύθερη κατάδυση, αν και για ερασιτέχνες το ημερήσιο όριο είναι 30 ανά σκάφος. Από την Υπηρεσία κινήθηκαν οι διαδικασίες επιβολής των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων, ενώ οι αχινοί κατασχέθηκαν και επαναποντίστηκαν στη θάλασσα.

Πόσοι γνωρίζουμε, ότι το ψάρεμα αχινού απαγορεύεται αυστηρότατα από την κοινοτική και την εθνική νομοθεσία και ότι τα πρόστιμα που προβλέπονται είναι ιδιαίτερα τσουχτερά;

Σύμφωνα, λοιπόν, με το Προεδρικό διάταγμα:

Απαγορεύεται η αλίευση, η διατήρηση επί του σκάφους, η μεταφόρτωση, η εκφόρτωση, η μεταφορά, η αποθήκευση, η έκθεση με σκοπό την πώληση, η διάθεση προς πώληση και η εμπορία των προερχόμενων από την αλίευση αχινών, εφόσον οι διαστάσεις των ατόμων είναι μικρότερες από τα 5 εκατοστά κατά τη διάμετρο, χωρίς τα αγκάθια.

Τα δε πρόστιμα, αν κάποιος βρεθεί να αλιεύει αχινούς χωρίς ειδική άδεια, κυμαίνονται από 400 έως 3.000 ευρώ.

Για τους κατόχους ερασιτεχνικής άδειας επιτρέπεται η αλίευση 30 αχινών ανά σκάφος, και για τον απλό ερασιτέχνη η αλίευση μόνο 20 αχινών.

Σημειώνεται ότι η επαγγελματική αλιεία και μεταποίηση αχινού ελέγχεται, τουλάχιστον τυπικά, από τις ελληνικές αρχές.