Ελλάδα

Η ακρίβεια οδηγεί τους καταναλωτές σε β' διαλογής και επικίνδυνα καθαριστικά: «Η κόρη μου έβγαλε εξανθήματα»

Η ακρίβεια οδηγεί τους καταναλωτές σε β' διαλογής και επικίνδυνα καθαριστικά: «Η κόρη μου έβγαλε εξανθήματα»
Συνεχίζεται το «ράλι αυξήσεων» στις τιμές των απορρυπαντικών και των καθαριστικών σπιτιού αφού τους τελευταίους έντεκα μήνες έχουν αυξηθεί κατά 11,6%.

Φυσικά οι τιμές παραμένουν στα ύψη, με τους καταναλωτές να συνεχίζουν να καταγγέλλουν ότι σε αρκετά προϊόντα παρατηρούνται μειωμένες ποσότητες και μεγαλύτερο κόστος.

Εκτός από τα τρόφιμα τα συγκεκριμένα προϊόντα είναι εξίσου απαραίτητα καθώς έχουν να κάνουν με την υγιεινή του σώματος και του σπιτιού. Όπως αναφέρουν στο Dnews πολλοί καταναλωτές αναγκάζονται να παίρνουν υποδεέστερης ποιότητας απορρυπαντικά και καθαριστικά αφού είναι φθηνότερα με αποτέλεσμα όμως κάποιες φορές να δημιουργούνται δερματικά προβλήματα.

«Πλέον, τα τελευταία χρόνια, αγοράζουμε φθηνότερα απορρυπαντικά και μαλακτικά για τα ρούχα καθώς οι τιμές είναι στα ύψη. Το πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε ήταν όταν πήραμε ένα μαλακτικό όχι γνωστής εταιρίας και αρκετά φθηνότερο από τα υπόλοιπα, παρατηρήσαμε πως η κόρη μας είχε βγάλει κάποια εξανθήματα στο σώμα της. Νομίζαμε πως ήταν κάποια αλλεργία, αλλά όταν πήγαμε στο δερματολόγο γιατί αυτό συνεχιζόταν, μας είπε έπειτα από τις εξετάσεις που κάναμε, οτι κατά πάσα πιθανότητα ευθύνεται μάλλον το απορρυπαντικό ή το μαλακτικό που χρησιμοποιούμε. Το αλλάξαμε και μέσα σε μία εβδομάδα τα εξανθήματα έφυγαν. Εμείς βέβαια εξακολουθούμε λόγω οικονομικής δυσκολίας να χρησιμοποιούμε τα πιο φθηνά προϊόντα, σίγουρα θα θέλαμε να αγοράζουμε κάτι καλύτερο αλλά με τις τιμές και την ποσότητα που έχουν είναι αδύνατον», δηλώνει στο Dnews ο κ. Αλέξανδρος.

Ενδεικτικά τα απορρυπαντικά πλυντηρίου κυμαίνονται στα 0,24 – 0,48 ευρώ η μεζούρα, τα απορρυπαντικά πιάτων 2,94 – 5,48 ευρώ το λίτρο και τα καθαριστικά σπιτιού (με χλώριο) 1,99 – 2.53 ευρώ το λίτρο.

«Πήραμε ένα καθαριστικό τύπου χλωρίνη για την τουαλέτα του σπιτιού. Το χαρακτηριστικό της χλωρίνης είναι η έντονη μυρωδιά. Αυτό εάν και διαλυμένο με νερό μύριζε τόσο έντονα που δεν μπορούσαμε να μπούμε στην τουαλέτα για αρκετές ώρες με αρκετά παράθυρα. Δεν γνωρίζουμε τι χημεία ήταν αυτό, όπως καταλαβαίνετε το πετάξαμε αμέσως. Η τιμή από την κανονική χλωρίνη ήταν σχεδόν η μισή», αναφέρει με την σειρά της η κα. Γεωργία.

Όσο περνάει ο καιρός οι καταγγελίες για τις μικρότερες ποσότητες στα προϊόντα και κυρίως στα μαλακτικά και τα απορρυπαντικά πληθαίνουν.

«Μας κοροϊδεύουν όλοι τους, κάθε φορά οι συσκευασίες περιέχουν μικρότερες ποσότητες με τις τιμές φυσικά να ανεβαίνουν. Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος, οι εταιρίες και τα σούπερ μάρκετ κάνουν ότι θέλουν εις βάρος φυσικά των καταναλωτών. Η κυβέρνηση από την άλλη μας ανακοινώνει μέτρα κατά της ακρίβειας που δεν βοηθούν σε τίποτα. Η τσέπη μας δεν αντέχει άλλο. Κάθε μήνα όλο και κόβουμε από κάτι», σημειώνει ο κ. Κυριάκος.