Ελλάδα

Μαφιόζικες εκτελέσεις σε Βάρη - Κέρκυρα: Στη φυλακή ο 44χρονος που συνελήφθη στην Ελλάδα

Μαφιόζικες εκτελέσεις σε Βάρη - Κέρκυρα: Στη φυλακή ο 44χρονος που συνελήφθη στην Ελλάδα Φωτογραφία: INTIME
Ο 44χρονος που μεταξύ άλλων, κατηγορείται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, συνέργεια σε ανθρωποκτονία κατα συρροή και διακεκριμένη οπλοκατοχή, φέρεται να έχει υποστηρικτικό ρόλο στην οργάνωση, μεταφέροντας όπλα σε Βάρη και Κέρκυρα και ανθρώπους - κλειδιά από τα Σύβοτα σε Χαλκιδική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 44χρονος  αρνήθηκε ότι είναι μέλος μαφιόζικης οργάνωσης, υποστηρίζοντας ότι δέχτηκε να μεταφέρει ένα αυτοκίνητο από την Αθήνα στην Κέρκυρα, χωρίς να γνωρίζει ότι πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για τη δολοφονία δυο ατόμων από Μαυροβούνιο και Σερβία, αλλά και χωρίς να γνωρίζει ότι υπάρχουν όπλα σε αυτό (ήταν κρυμμένα στο μηχανικό μέρος του αυτοκινήτου). 

Επίσης, αναφορικά με τηλεφωνική σύνδεση που φέρεται να του ανήκει και χρησιμοποιήθηκε από τους εμπλεκόμενους στη διπλή εκτέλεση, ο 44χρονος Αλβανός υποστηρίζει ότι συγκατηγορούμενός του στην υπόθεση, του έδωσε κινητό με αυτό τον αριθμό στην Αθήνα και αυτός το παρέδωσε σε άλλο άτομο που του υπέδειξε, στην Κέρκυρα. 

Οι ισχυρισμοί δεν έπεισαν καθόλου ανακρίτρια και εισαγγελέα, οι οποίοι του «έδειξαν» το δρόμο για τη φυλακή. Συνολικά, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. έχουν ταυτοποιηθεί 39 άτομα ως μέλη της διεθνικής εγκληματικής οργάνωσης, από τους οποίους 7 συνελήφθησαν στη Σερβία και 2 στην Ισπανία, ενώ 17 μέλη είναι έγκλειστοι σε διάφορες φυλακές της Ευρώπης, της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της Τουρκίας.

Ταυτοποιήθηκαν 8 μέλη των οργανώσεων ως ηθικοί αυτουργοί των ανθρωποκτονιών που τελέστηκαν στην Ελλάδα, 8 μέλη ως φυσικοί αυτουργοί και συγκεκριμένα από 4 σε κάθε υπόθεση ανθρωποκτονίας και 23 μέλη ως συνεργοί τους.

Οι 2 διπλές εκτελέσεις σε Βάρη και Κέρκυρα 

Η πρώτη διπλή δολοφονία διαπράχθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2020 στα Βλάχικα της Βάρης, όταν τέσσερις δράστες μπήκαν σε ταβέρνα και πυροβόλησαν τραυματίζοντας θανάσιμα δύο αλλοδαπούς από το Μαυροβούνιο. 

Η δεύτερη διπλή εκτέλεση έγινε στις 23 Ιουλίου 2020, όταν δύο αλλοδαποί από το Μαυροβούνιο και την Σερβία βρέθηκαν νεκροί με πολλαπλά τραύματα από πυροβόλο όπλο, μέσα σε αυτοκίνητο σε περιοχή της Κέρκυρας.

Τα τέσσερα θύματα διώκονταν διεθνώς με Ερυθρές Αγγελίες, ως ηγετικά μέλη συνεργαζόμενων εγκληματικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών παγκοσμίως. 

Μετά τον πόλεμο που ξέσπασε σε βαλκανική οργάνωση από την απώλεια 200 κιλών κοκαΐνης στην Ισπανία το 2014, η οργάνωση «έσπασε» στα δυο και οι μεν κυνηγούσαν τους δε, με αποτέλεσμα η λίστα με τους νεκρούς να φτάσει τους 60 και από τις δυο πλευρές, μέσα σε μια δεκαετία.