Ελλάδα

Βρεφικό γάλα: Το πλαφόν πήγε περίπατο και οι γονείς νιώθουν κορόιδα στο ταμείο

Βρεφικό γάλα: Το πλαφόν πήγε περίπατο και οι γονείς νιώθουν κορόιδα στο ταμείο
Απλησίαστες και σε υψηλά επίπεδα παραμένουν οι τιμές στο βρεφικό γάλα, παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης πως από την 1η Μαρτίου του 2024 εφαρμόζεται πλαφόν στο περιθώριο κέρδους.

Η τιμή του συγκεκριμένου προϊόντος είναι ενδεικτική με την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά και επηρεάζει άμεσα τα χαμηλότερα εισοδήματα, αποτρέποντας σε συνδυασμό με την γενικευμένη ακρίβεια, τους νέους ανθρώπους να δημιουργήσουν οικογένεια.

Όπως αποδεικνύεται και από το φωτορεπορτάζ του Dnews, ενδεικτικά τον Ιανουάριο βρεφικό γάλα κόστιζε 25,88 ευρώ το κιλό και σήμερα η τιμή του παραμένει ίδια. Το ίδιο ισχύει και με προϊόν άλλης γνωστής εταιρίας η τιμή και στις δυο συσκευασίες να έχουν κάποια μείωση. Για την ηλικία 1-2 ετών (ρόφημα σε σκόνη) είναι στα 23,78 ευρώ το κιλό και για την 2-3 ετών στα 26,38 ευρώ.

fotografia vrefiko gala 4 1 2 7914c

Γονείς μιλώντας στα Dnews εκφράζουν την απογοήτευση τους, αλλά και την ανησυχία τους καθώς δεν μπορούν πλέον να ανταπεξέλθουν οικονομικά, «είμαστε με το μαχαίρι στο λαιμό», δηλώνουν χαρακτηριστικά.

«Η γυναίκα μου δεν μπορεί να θηλάσει οπότε αγοράζουμε γάλα. Στο σπίτι αυτή την στιγμή μπαίνει ένας μισθός 1.000 ευρώ. Πείτε μου εσείς τι να πρωτο πληρώσουμε. Και καλά όλα τα άλλα, το βρεφικό γάλα όμως είναι αναγκαίο αγαθό για τα βρέφη, παμε σούπερ μάρκετ και τα αγοράζουμε 30 ευρώ. Μας κοροϊδεύουν δεν υπάρχει κάμπια μείωση και κανένας έλεγχος», αναφέρει 32χρονος πατέρας στο Dnews.

forografia vrefiko gala 7858b

Οι Έλληνες γονείς καλούνται να πληρώσουν στο διπλάσιο και σε κάποιες περιπτώσεις στο τριπλάσιο, το βρεφικό γάλα, ένα προϊόν αναντικατάστατο για τα μωρά, σε σχέση με άλλες χώρες του εξωτερικού.

«Όταν θέλουμε μόνο 200 ευρώ το μήνα για γάλα για το μωρό μας, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Για τις πάνες και τα υπόλοιπα δεν σχολιάζω κάτι. Είμαστε με το μαχαίρι στο λαιμό. Προφανώς δεν τίθεται θέμα συζήτησης τι δεν αγοράσουμε ή τι θα χρωστάμε. Για να πάρουμε ότι είναι απαρατήρητο για το μωρό έχουμε αφήσει πίσω ρεύμα, νερό και δύο ενοίκια», αναφέρουν στο Dnews γονείς ενός βρέφους, ηλικίας 4 μηνών.

vrefiko gala 2 cca23

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία από την μελέτη της Επιτροπής Ανταγωνισμού που παρουσίασε τον Ιανουάριο, σε κάποιες περιπτώσεις το βρεφικό γάλα στην Ελλάδα κόστιζε έως και τρεις φορές περισσότερο από τα άλλα κράτη μέλη. Με βάση τις τιμές του Νοεμβρίου στην Ελλάδα, κάποιος μπορούσε να βρει το βρεφικό γάλα από 32 έως και 213% ακριβότερο σε σύγκριση με την φθηνότερη τιμή που μπορεί να βρει κανείς αν έχει τα στοιχεία από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για παράδειγμα, στη χώρα μας το βρεφικό γάλα μπορούσε να το βρει κάποιος από 2,53 έως και 3,55 ευρώ τα 100 γραμμάρια.