Ελλάδα

Θερινό ηλιοστάσιο: Ήρθε η ώρα για τη μεγαλύτερη μέρα του χρόνου - Επίσημα καλοκαίρι

Θερινό ηλιοστάσιο: Ήρθε η ώρα για τη μεγαλύτερη μέρα του χρόνου - Επίσημα καλοκαίρι Φωτογραφία: PIXABAY
Το θερινό ηλιοστάσιο σηματοδοτεί την πιο μεγάλη αλλά όχι η πιο ζεστή μέρα του χρόνου.

Σήμερα Πέμπτη 20 Ιουνίου είναι το θερινό ηλιοστάσιο, η πρώτη επίσημη ημέρα του αστρονομικού καλοκαιριού.  «Ηλιοστάσιο» σημαίνει ότι ο Ήλιος έχει φτάσει στο ψηλότερο σημείο, που θα μπορούσε να φτάσει για το υπόλοιπο του χρόνου.

Το θερινό ηλιοστάσιο είναι η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου. Στο νότιο ημισφαίριο, αντίστοιχα, η 20η Ιουνίου σηματοδοτεί τη μικρότερη μέρα του χρόνου.  Το φετινό θερινό ηλιοστάσιο ωστόσο είναι κάπως νωρίς και ο λόγος είναι ότι το 2024 είναι δίσεκτο έτος. Όπως εξηγεί η Washington Post, «Κατά τη διάρκεια των δίσεκτων ετών όπως το 2024, τα ηλιοστάσια και οι ισημερίες συμβαίνουν περίπου 18 ώρες και 11 λεπτά νωρίτερα από το προηγούμενο έτος».

Ωστόσο αυτό που δεν γνωρίζει κανείς είναι ποιος ανακάλυψε το ηλιοστάσιο. Το ερώτημα ποιος κατάλαβε πρώτος ότι η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου αντιστοιχεί στο υψηλότερο σημείο του Ήλιου στον ουρανό είναι «θεαματικά αναπάντητο», όπως ανέφερε στο TIME ο Όουεν Τζίνγκεριτς, ομότιμος καθηγητής Αστρονομίας και Ιστορίας της Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Δεν υπάρχει καμία αναφορά για την καταγραφή αυτής της μεγάλης ανακάλυψης.

Ωστόσο, το θερινό ηλιοστάσιο δεν είναι η πιο ζεστή μέρα του χρόνου αλλά είναι σπουδαί γιορτή για τη Σουηδία. Οι Σουηδοί – περισσότερα από τους άλλους σκανδιναβικούς λαούς- τιμούν τη σημερινή ημέρα, ,φορώντας στεφάνι με λουλούδια στα μαλλιά ενώ συχνό είναι και ένα γαϊτανάκι στο κέντρο του πάρτι.