Ελλάδα

Φωτιά στην Αττική: Το 60% των καμένων είχαν καεί και στην πυρκαγιά του 2009

Φωτιά στην Αττική: Το 60% των καμένων είχαν καεί και στην πυρκαγιά του 2009 Φωτογραφία: SOOC/ NICK PALEOLOGOS
Η φωτιά του 2009 αναπτύχθηκε με πολύ παρόμοιο τρόπο.

Συνολικά 99.480 στρέμματα (9.948 εκτάρια) μικτής και περιαστικής δασικής έκτασης έκαψε η φωτιά στη βορειοανατολική Αττική. Μάλιστα, το 60% των καμένων είχαν καεί και στην πυρκαγιά του 2009, η οποία είχε αναπτυχθεί με πολύ παρόμοιο τρόπο, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Από τις καμένες εκτάσεις στην τελευταία φωτιά στην Αττική, το 39% της επιφάνειας είναι μεταβατικές δασώδεις και θαμνώδεις εκτάσεις, το 26% σκληρόφυλλη βλάστηση, το 19.5% εκτάσεις με αραιή βλάστηση με διάσπαρτη δόμηση, το 12% γεωργικές εκτάσεις, και το 3,5% ασυνεχής αστική δόμηση, σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του Copernicus CLMS Corine Land Cover, αναφέρει σε ανάρτηση η μονάδα τηλεσκόπησης BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου.

«Η πυρκαγιά αυτή είναι η 2η δυσμενέστερη περίπτωση πυρκαγιάς σε καμένη έκταση που έχει εκδηλωθεί στον νομό Αττικής μετά την πυρκαγιά που συνέβη το 2009 στην ίδια περιοχή», επισημαίνει η μονάδα BEYOND.

Από τη συγκεκριμένη καταγραφή για τα καμένα προκύπτει ένα ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο: η σχέση ανάμεσα στην πρόσφατη πυρκαγιά με εκείνη του 2009. Όπως φαίνεται από τη χαρτογράφηση, η πυρκαγιά του 2009 αναπτύχθηκε με πολύ παρόμοιο τρόπο και έκαψε έκταση ίση με 13.054 εκτάρια δασικής και περιαστικής έκτασης, αναφέρει η ανάρτηση.

Οι δύο καμένες εκτάσεις «παρουσιάζουν αλληλοεπικάλυψη κατά ποσοστό 60%, γεγονός που κάνει έκδηλη την επιβάρυνση του οικοσυστήματος στην περιοχή με δυσοίωνες προβλέψεις αναφορικά με την φυσική αναγέννηση του τοπίου τα επόμενα χρόνια», συμπληρώνει η μονάδα BEYOND.

https://www.facebook.com/BeyondNOA/posts/pfbid02gGL2hx3DYgd35fMvNdbfrh8qPG3xAwkkJ8HvzGgvmj1rX1XT8KuhJNzTbSoDnHcql

Οι χάρτες με τα καμένα από τις δύο φωτιές

Στους δύο χάρτες που έδωσε στη δημοσιότητα η μονάδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου αποτυπώνονται οι καμένες εκτάσεις.

Στον πρώτο χάρτη φαίνονται οι εκτάσεις που κάηκαν στην τελευταία φωτιά στη βορειοανατολική Αττική.

ΦΩΤΙΑ

Ο δεύτερος χάρτης αποτυπώνει τα καμένα από την πυρκαγιά του 2009 και από εκείνη των τελευταίων ημερών. Με κόκκινο χρώμα εμφανίζονται οι καμένες εκτάσεις της τελευταίας φωτιάς και με κίτρινο εκείνης πριν από 15 χρόνια.

ΦΩΤΙΑ

Σημειώνεται ότι η φωτιά που ξεκίνησε την Κυριακή από τον Βαρνάβα δεν έχει σβήσει, καθώς ακόμα υπάρχουν αρκετές διάσπαρτες εστίες. Στην περιοχή συνεχίζουν να επιχειρούν 570 πυροσβέστες, με 19 πεζοπόρα τμήματα και 174 οχήματα, ενώ νωρίτερα συνέδραμαν από αέρος επτά ελικόπτερα και πέντε αεροσκάφη.

NETWORK