Ελλάδα

Μουντομπάσκετ 2019: Ήττα «μαχαιριά» για την Εθνική από τη Βραζιλία - Δυσκολεύει η πρόκριση στην οχτάδα

Μουντομπάσκετ 2019: Ήττα «μαχαιριά» για την Εθνική από τη Βραζιλία - Δυσκολεύει η πρόκριση στην οχτάδα
Σε ενά μεγάλο ντέρμπι για την δεύτερη αγωνιστική του Μουντομπάσκετ της Κίνας, η Ελλάδα ηττήθηκε από την Βραζιλία με 79-78, παρά το προβάδισμα 17 πόντων (40-23) που είχε στο δεύτερο δεκάλεπτο. Πλέον, η πρόκριση στην οχτάδα φαίνεται «βουνό» για τους παίκτες του Θανάση Σκουρτόπουλου.

Η Ελλάδα κρατούσε την τύχη στα χέρια της, αλλά φάνηκε ιδιαίτερα γενναιόδωρη με τους παίκτες της Βραζιλίας, κάνοντας πολλά λάθη και θυμίζοντας το παιχνίδι απέναντι στην Ρωσία το 2017.

Η αναμέτρηση ξεκίνησε μουδιασμένα για τις δύο ομάδες, με το σκορ να είναι χαμηλό (19-15 υπέρ της Εθνικής), καθώς η αστοχία εκατέρωθεν και η αρχική μέτρια εμφάνιση των δύο ομάδων δεν επέτρεψε στους φιλάθλους να παρακολουθήσουν ιδιαίτερα θεαματικές φάσεις.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο, ο Γιώργος Πρίντεζης, σκόραρε 14 συνεχόμενους πόντους (!), βάζοντας την Εθνική σε θέση οδηγού (40-25), με την άμυνα της Ελλάδας να είναι καταπληκτική καθ' όλη τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου.

Οι ρόλοι αντιστράφηκαν στο τρίτο δεκάλεπτο, με τους Βραζιλιάνους να κάνουν πάρτι σε άμυνα και επίθεση, με το επιμέρους σκορ του τρίτου δεκάλεπτου να είναι 26-13 και το άγχος να αρχίζει να κυριεύει την Εθνική, καθώς οι λύσεις της είχαν περιοριστεί και στις δύο πλευρές του παρκέ. 

Παρά το ότι η Ελλάδα προηγήθηκε με καλάθι του Σλούκα 7 λεπτά πριν το τέλος, οι Βραζιλιάνοι αντέδρασαν και πέρασαν εκ νέου μπροστά με 7 πόντους (71-64) με 03:30 να απομένουν για τη λήξη του παιχνιδιού και τους Έλληνες παίκτες να τα «έχουν σπάσει» από την περιφέρεια.

Ένα καλάθι του Πρίντεζη έκανε το 71-66 και πλέον οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν σε θρίλερ, με τον Βαρεχάο να μην έχει αντίπαλο κάτω από το καλάθι της Εθνικής. Άμεσα μείωσε ο Καλάθης σε 71-66, ενώ με καλάθι και φάουλ το παιχνίδι έφτασε στο δίποντο, πριν ο Μπαρμπόσα κάνει το 75-71 και η μπάλα...φτύσει την Εθνική ομάδα σε σουτ του Καλάθη από κοντά.

Ο Παπανικολάου κέρδισε το αντιαθλητικό φάουλ 48'' πριν το τέλος, δίνοντας ελπίδες στην Εθνική, με τον «Παπ» να ευστοχεί στην πρώτη βολή και να κάνει το ίδιο και στη δεύτερη, με την κατοχή να παραμένει για την Εθνική μας και τον Πρίντεζη να ισοφαρίζει με τεράστιο τρίποντο 34'' πριν τη λήξη του αγώνα!

Η επίθεση της Βραζιλίας ήταν υποδειγματική, με τον Βαρεχάο να αφήνει την μπάλα στο καλάθι, με 14'' για το τέλος και την Ελλάδα στα...σχοινιά, με τον προπονητή της Εθνικής να καλεί σε time-out για την φάση που κρίνει...την πρόκριση στην οχτάδα.

Η Ελλάδα, με 6,8'' για τη λήξη είχε επαναφορά από τα 9 μέτρα, αλλά η λανθασμένη συνεργασία Καλάθη Αντετοκούνμπο οδήγησε στην απώλεια της επίθεσης και σε βολές της Βραζιλίας, αλλά το εγκληματικό φάουλ του Καμπόκλο στον Σλούκα σε σουτ...25 μέτρα μακριά από τη ρακέτα της Βραζιλίας οδήγησε σε 3 βολές του Σλούκα, με το σκορ στο 79-76 και 2'' για τη λήξη.

Ο Σλούκας αστόχησε στην τρίτη βολή και η ήττα της Ελλάδας δυσκολεύει πλέον σε πολύ μεγάλο βαθμό την πρόκριση στις οχτώ καλύτερες ομάδες του κόσμου.