Ελλάδα

Τραγική ειρωνεία: Αύριο θα δικαζόταν o δράστης της γυναικοκτονίας στο Μενίδι - Γιατί κυκλοφορούσε ελεύθερος

Τραγική ειρωνεία: Αύριο θα δικαζόταν o δράστης της γυναικοκτονίας στο Μενίδι - Γιατί κυκλοφορούσε ελεύθερος Φωτογραφία: ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI
Ο 50χρονος σκότωσε την εν διαστάσει σύζυγό του μια ημέρα πριν καθίσει στο εδώλιο του δικαστηρίου για ενδοοικογενειακή βία

Η - όπως όλα δείχνουν - νέα γυναικοκτονία μιας 50χρονης γυναίκας στο Μενίδι, στη μέση του δρόμου, με φερόμενο ως δράστη τον εν διαστάσει σύζυγό της, που ακόμα αναζητείται, σοκάρει το πανελλήνιο.

Τα πρώτα στοιχεία της υπόθεσης, που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, αναδεικνύουν για ακόμη μια φορά, διαχρονικές παθογένειες του συστήματος που αφήνει απροστάτευτα θύματα βίας, που έχουν αναζητήσει βοήθεια και προστασία από την πολιτεία.

Η άτυχη γυναίκα, σύμφωνα με την ΕΛ. ΑΣ., είχε καταγγείλει τρεις φορές τον άνδρα της για ενδοοικογενειακή βία. Το 2013, το 2022 και τελευταία φορά στις 7 Μαΐου 2024. Τότε, μετά την καταγγελία της 50χρονης, ο εν διαστάσει σύζυγός της συνελήφθη. Ο άνδρας οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, ο οποίος άσκησε εναντίον του ποινική δίωξη για ενδοοικογενειακή βία, σωματική βλάβη, εξύβριση και απειλή, όλες τους πλημμεληματικές κατηγορίες.

Ο δράστης παρέμεινε κρατούμενος στη ΓΑΔΑ και την επόμενη ημέρα, στις 8/5 παραπέμφθηκε να δικαστεί στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας.

6222478 085c6

Γιατί κυκλοφορούσε ελεύθερος

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, η εκδίκαση της υπόθεσης ξεκίνησε κανονικά, αλλά η δίκη τελικά αναβλήθηκε για τις 17 Μαΐου, λόγω απουσίας της παθούσας για κατάθεση και απουσία της ιατροδικαστικής έκθεσης, καθώς δεν είχε ακόμη ολοκληρωθεί. Έτσι το δικαστήριο ανέβαλε τη δίκη για διάστημα περίπου 15 ημερών, για την ανεύρεση κρείσσονων αποδείξεων (αναγκαίων για την εκδίκαση) και επέβαλε στον κατηγορούμενο τους περιοριστικους όρους της απαγόρευσης προσέγγισης και επικοινωνίας με το θύμα.

Όπως τονίζουν δικαστικές πηγές, το δικαστήριο είχε την εναλλακτική λύση να αναβάλλει την εκδίκαση της υπόθεσης για τρεις ημέρες αργότερα, δηλαδή για τις 10/5, διατάσσοντας παράλληλα την κράτηση του δράστη, ωστόσο σημειώνουν ότι ούτε τότε θα ήταν έτοιμη η ιατροδικαστική εξέταση. Κατά συνέπεια, χαρακτηρίζουν μονόδρομο την αναβολή της δίκης για μεγαλύτερο διάστημα, κάνοντας χρήση του άρθρου 424/2024 και αφήνοντας ελεύθερο τον 50χρονο με την επιβολή περιοριστικών όρων.

Αποτέλεσμα; Η τραγική χρονική συγκυρία, ο 50χρονος να σκοτώσει την εν διαστάσει σύζυγό του, μια ημέρα πριν καθίσει στο εδώλιο του δικαστηρίου για ενδοοικογενειακή βία.