Διεθνή

Καταλονία: Άμεσος έλεγχος και δίωξη κατά Πουτζντεμόν - Η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία

Καταλονία: Άμεσος έλεγχος και δίωξη κατά Πουτζντεμόν - Η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία
«Παράνομη» χαρακτήρισε την κήρυξη της ανεξαρτησίας από το καταλανικό κοινoβούλιο ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι σε διάγγελμά του προς τον ισπανικό λαό, ενώ υπογράμμισε ότι «διαλύει» το κοινοβούλιο της Καταλονίας

Τη διάλυση του κοινοβουλίου της Καταλονίας ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, προκηρύσσοντας παράλληλα εκλογές στην περιφέρεια την 21η Δεκεμβρίου. Στο διάγγελμά του μετά το πέρας της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Ραχόι ανακοίνωσε τη λήψη των πρώτων μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην Καταλονία.

«Είναι τα πρώτα μέτρα που εφαρμόζουμε προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εκείνοι που ήταν έως σήμερα επικεφαλής (της καταλανικής διοίκησης) να μπορέσουν να συνεχίσουν την κλιμάκωση της ανυπακοής», υπογράμμισε ο Μαριάνο Ραχόι.«Εμείς οι Ισπανοί ζήσαμε μια θλιβερή ημέρα, κατά τη διάρκεια της οποίας το παράλογο επιβλήθηκε του νόμου και κατέστρεψε τη δημοκρατία στην Καταλονία» επισήμανε. «Η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική, θλιβερή και γεμάτη από φόβο και άγχος» πρόσθεσε.

Επιπλέον, δήλωσε ότι αποφάσισε να αποπέμψει τον πρόεδρο της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν και την κυβέρνηση της Καταλονίας, τονίζοντας ότι οι υπουργοί της κεντρικής κυβέρνησης θα αναλάβουν τα καθήκοντα της καταλανικής διοίκησης.Επίσης, θα προχωρήσει στη διάλυση του κοινοβουλίου της Καταλονίας, ενώ προκήρυξε εκλογές για την 21η Δεκεμβρίου, μια εκλογική διαδικασία που θα είναι «δίκαιη, ελεύθερη και νόμιμη», όπως υπογράμμισε.

Τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση «δεν στοχεύουν στην αναστολή της αυτονομίας, αλλά στην αποκατάσταση του νόμου και την επιστροφή της ομόνοιας» στην Καταλονία, σημείωσε ο συντηρητικός πρωθυπουργός. Όπως τόνισε ο Μαριάνο Ραχόι, ο αρχηγός της καταλανικής αστυνομίας παύεται των καθηκόντων του. Επίσης ανακοίνωσε την αποπομπή των εκπροσώπων της κυβέρνησης της Καταλονίας στη Μαδρίτη και στις Βρυξέλλες και το κλείσιμο των καταλανικών «αντιπροσωπειών» σε ολόκληρο τον κόσμο, εκτός των Βρυξελλών.

«Πιστεύουμε ότι επείγει να ακούσουμε τους πολίτες της Καταλονίας, όλους ανεξαιρέτως, ώστε να μπορούν να αποφασίζουν για το μέλλον τους και κανείς να μην μπορεί να ενεργεί εκτός του νόμου για λογαριασμό τους» τόνισε ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης.

Ο Μαριάνο Ραχόι υπενθύμισε ότι έχει τη στήριξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος και του κεντροδεξιού κόμματος Ciudadanos.

raxoi620714.jpg

Ποιοι ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας

Το κοινοβούλιο της Καταλωνίας ενέκρινε ψήφισμα που ανακηρύσσει την περιφέρεια «ανεξάρτητο κράτος με τη μορφή Δημοκρατίας», ζητώντας παράλληλα από την καταλανική κυβέρνηση να διαπραγματευθεί την αναγνώρισή της στο εξωτερικό. Η πρόταση για ανεξαρτησία εγκρίθηκε με 70 ψήφους υπέρ και 10 κατά, ενώ υπήρξαν και δύο λευκά ψηφοδέλτια σε σύνολο 135 βουλευτών, δήλωσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου.

Στην ψηφοφορία συμμετείχαν μόνο οι βουλευτές των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού (Junts pel Si και CUP), καθώς λίγο πριν την έναρξη της, δεκάδες βουλευτές των κομμάτων της καταλανικής αντιπολίτευσης (Σοσιαλιστικό Κόμμα, Λαϊκό Κόμμα, Ciudadanos) αποχώρησαν από την καταλανική Βουλή, εκφράζοντας έτσι την αντίθεση τους στην επίμαχη ψηφοφορία. Tα συγκεκριμένα κομμάτα είχαν ήδη γνωστοποιήσει ότι θα μποϊκοτάρουν την ψηφοφορία για την απόσχιση της περιφέρειας από την Ισπανία και τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου καταλανικού κράτους.

catalonia23176.jpg

Στο άκουσμα της είδησης, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι απηύθυνε έκκληση για ηρεμία μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter, μόλις λίγο μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από το καταλανικό κοινοβούλιο. «Ζητώ ηρεμία για όλους τους Ισπανούς. Η κυριαρχία του νόμου θα αποκαταστήσει τη νομιμότητα στην Καταλωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά. Μετά την απόφαση της Γερουσίας, ο Ραχόι αναμένετα τώρα να συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο θα εγκρίνει τα πρώτα μέτρα για την παύση της αυτονομίας και την έναρξη της ανάληψης του ελέγχου της Καταλωνίας. Αυτά ενδέχεται να περιλαμβάνουν την ανάληψη της άμεσης εποπτείας της καταλανικής αστυνομίας, καθώς και τη διάλυση της παρούσας τοπικής κυβέρνησης.

Η πρώτη αντίδραση στην ανακοίνωση της ανάκλησης της καταλανικής αυτονομίας ήρθε από την αποσχιστική οργάνωση Καταλανική Εθνοσυνέλευση (ANC), η οποία κάλεσε σε «ειρηνική αντίσταση» τους Καταλανούς που εργάζονται στις δημόσιες υπηρεσίες της περιφέρειας, ζητώντας τους να μην υπακούσουν στις εντολές της Μαδρίτης. Για διατήρηση της ειρήνης έκανε λόγο και ο Καταλανός πρόεδρος, ζητώντας από τον καταλανικό λαό να μείνει πιστός στις αρχές «της ειρήνης και της αξιοπρέπειας», τονίζοντας ότι είναι στα χέρια του να «χτίσει τη νέα καταλανική δημοκρατία».

Η διεθνής κοινότητα απέκλεισε το ενδεχόμενο να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Καταλονίας, καταδικάζοντας ομοφώνως την κήρυξή της από το κοινοβούλιο της περιφέρειας.

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: Η ΕΕ δεν έχει ανάγκη από άλλα ρήγματα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν έχει ανάγκη από άλλες ρωγμές, άλλα ρήγματα» δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο στην κήρυξη ανεξαρτησίας από την Καταλονία.

«Δεν είναι απαραίτητο να εμπλακούμε σε αυτήν τη διαμάχη στο εσωτερικό της Ισπανίας όμως δεν θέλω αύριο η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποτελείται από 95 κράτη μέλη» είπε σε δημοσιογράφους ο Γιούνκερ, που βρίσκεται στη Γαλλική Γουιάνα μαζί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Δεν αλλάζει τίποτα για την ΕΕ, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ

Η κήρυξη της ανεξαρτησίας από το κοινοβούλιο της Καταλονίας δεν αλλάζει τίποτα και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνδιαλέγεται μόνο με την κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Για την ΕΕ δεν αλλάζει τίποτα. Η Ισπανία παραμένει ο μόνος συνομιλητής μας», έγραψε ο Τουσκ στον λογαριασμό του στο τουίτερ.

Ο Τουσκ κάλεσε επίσης την Ισπανία να προκρίνει «τη δύναμη του επιχειρήματος, όχι του επιχειρήματος της δύναμης».

Εσωτερικό ζήτημα η κρίση στην Καταλονία, το οποίο πρέπει να επιλύσει η Μαδρίτη, σύμφωνα με το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο

Η Ισπανία παραμένει ένας σημαντικός σύμμαχος στους κόλπους του ΝΑΤΟ και η κρίση στην Καταλονία είναι ένα εσωτερικό ζήτημα που θα πρέπει να επιλυθεί στο πλαίσιο του ισπανικού Συντάγματος, επισήμανε σήμερα ένας αξιωματούχος του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

Ερωτηθείς σχετικά με την κήρυξη της ανεξαρτησίας από το κοινοβούλιο της Καταλονίας, ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ απάντησε:

«Η Ισπανία είναι ένας αφοσιωμένος σύμμαχος, που συμβάλλει σε σημαντικό βαθμό στην κοινή μας ασφάλεια. Το ζήτημα της Καταλονίας είναι ένα εσωτερικό ζήτημα που θα πρέπει να επιλυθεί στο πλαίσιο του ισπανικού Συντάγματος».

ΟΗΕ

«Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ενθαρρύνει όλες τις πλευρές να αναζητήσουν λύσεις στο πλαίσιο του ισπανικού συντάγματος» δήλωσε ένας εκπρόσωπος τύπου του ΟΗΕ, ο Φάρχαν Χακ.

ΗΠΑ

«Η Καταλονία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Ισπανίας και οι ΗΠΑ στηρίζουν τα συνταγματικά μέτρα της κυβέρνησης της Ισπανίας με στόχο να παραμείνει η Ισπανία ισχυρή και ενωμένη» επισήμανε η εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χίδερ Νάουερτ.

Γαλλία

«Έχω έναν συνομιλητή στην Ισπανία, αυτός είναι ο πρωθυπουργός Ραχόι. (…) Υπάρχει ένα κράτος Δικαίου στην Ισπανία με συνταγματικούς νόμους. Πρέπει να γίνονται σεβαστοί και εκείνος έχει την πλήρη στήριξή μου» τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Γερμανία

«Η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί την επιδείνωση της κατάστασης στην Καταλονία με ανησυχία… Το Βερολίνο δεν αναγνωρίζει τέτοιου είδους κήρυξη της ανεξαρτησίας» είπε ο εκπρόσωπος τυπου της Γερμανίδας καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ.

Βρετανία

«Η Βρετανία δεν αναγνωρίσει και δεν θα αναγνωρίσει τη μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας από το περιφερειακό κοινοβούλιο της Καταλονίας» επισήμανε ένας εκπρόσωπος τύπου της βρετανικής κυβέρνησης.

Ιταλία

«Η Ιταλία δεν αναγνωρίζει και δεν θα αναγνωρίσει τη μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας από το κοινοβούλιο της Καταλονίας. Πρόκειται για μια ενέργεια με πολύ σοβαρές επιπτώσεις και εκτός του πλαισίου του νόμου. Για αυτόν τον λόγο εμείς διατυπώνουμε απερίφραστα την καταδίκη μας και την ίδια ώρα την ελπίδα ότι θα μπορέσει να αποκατασταθεί ο διάλογος, με σεβασμό στο ισπανικό Σύνταγμα, για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μιας κλιμάκωσης της έντασης», αναφέρεται στο δελτίο τύπου που εξέδωσε το γραφείο του υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας Αντζελίνο Αλφάνο.

Άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ απεύθυνε έκκληση από το Twitter για μια «ειρηνική λύση με σεβασμό την εθνική και διεθνή τάξη».

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα εξέφρασε την «πλήρη αλληλεγγύη του στην προάσπιση της συνταγματικής αρχής της ενότητας της Ισπανίας» κρίνοντας πως η κήρυξη της ανεξαρτησίας συνιστά «διατάραξη της πολιτικής ζωής» της χώρας.

«Στηρίζουμε τον πολιτικό διάλογο στο πλαίσιο του ισπανικού Συντάγματος» ήταν η αντίδραση της υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας Μάργκοτ Βαλστρομ.

Τουρκία

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, «η μονομερή απόφαση του (καταλανικού) κοινοβουλίου δεν συνάδει με το Σύνταγμα και τους ισπανικούς νόμους και δεν αντανακλά τη λαϊκή βούληση της Ισπανίας ή της περιφέρειας».

Το υπουργείο «ελπίζει στην εξεύρεση μιας λύσης που θα βασίζεται στη Δημοκρατία και το κράτος Δικαίου».