Διεθνή

Ανησυχία στη Ρωσία: Εκτοξεύθηκαν τα επίπεδα της ραδιενέργειας μετά την έκρηξη

Ανησυχία στη Ρωσία: Εκτοξεύθηκαν τα επίπεδα της ραδιενέργειας μετά την έκρηξη
Από 4 έως και 16 φορές αυξημένα είναι τα επίπεδα ραδιενέργειας στην πόλη Σεβεροντβίνσκ της Ρωσίας μετά το ατύχημα της περασμένης Πέμπτης, σύμφωνα με την ρωσική μετεωρολογική υπηρεσία.

Συγκρικριμένα, έως τις 8 Αυγούστου, τα επίπεδα της ραδιενέργειας στη ρωσική πόλη Σεβεροντβίνσκ αυξήθηκαν μέχρι και 16 φορές, όπως ανακοίνωσε η ρωσική κρατική μετεωρολογική υπηρεσία, Rosgidromet, έπειτα από ατύχημα που συνέβη κατά τη διάρκεια δοκιμής πυραύλου σε θαλάσσια εξέδρα.

Όπως μετέδοσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS, το υπουργείο Άμυνας είχε αρχικά ανακοινώσει πως τα επίπεδα της ραδιενέργειας είχαν παραμείνει φυσιολογικά μετά το ατύχημα της Πέμπτης, αλλά οι αρχές της πόλης του Σεβεροντβίνσκ, ενημέρωσαν για άνοδο των επιπέδων της ραδιενέργειας για σύντομο χρονικό διάστημα.   

Η Greenpeace από την πλευρά της αναφέρει ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας αυξήθηκαν 20 φορές.

Τέσσερις ημέρες μετά την έκρηξη πυρηνικής φύσης που προκάλεσε τουλάχιστον πέντε θανάτους σε στρατιωτική βάση στη βόρεια Ρωσία, οι αρχές αναγνώρισαν εντέλει τη Δευτέρα ότι το δυστύχημα συνδεόταν με τις δοκιμές «νέων όπλων» και δεσμεύθηκαν ότι θα τις συνεχίσουν «μέχρι τέλους».

Αμερικανοί ειδικοί εκτίμησαν ότι το δυστύχημα πιθανόν σημειώθηκε κατά τη διάρκεια δοκιμής του πυραύλου Κρουζ που ο ρωσικός στρατός έχει βαφτίσει «Μπουρεβέστνικ» (το όνομα ενός μεγάλου θαλασσοπουλιού), ενός από τα νέα, «ακατανίκητα» ρωσικά όπλα στα οποία αναφέρθηκε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στις αρχές της χρονιάς.

Ωστόσο η έκρηξη στη Νιονόσκα, σύμφωνα με το BBC, μπορεί να προκλήθηκε κατά την δοκιμή ενός άλλου όπλου, εξίσου ικανού να μεταφέρει μια πυρηνική κεφαλή:
- ενός νέου πυραύλου κρουζ μεγάλου βεληνεκούς ονόματι Zircon, που είναι ικανός να αναπτύξει έως οκτώ φορές την ταχύτητα του ήχου, σύμφωνα με τον Ρωσικό στρατό.
- ενός νέου υποβρύχιου drone μεγάλου βεληνεκούς, που εκτοξεύεται από υποβρύχιο, ονόματι Ποσειδών.

NETWORK