Διεθνή

Ο Μπάιντεν απειλεί την Κίνα ότι θα απαντήσει στρατιωτικά αν επιτεθεί στην Ταϊβάν

ΑΠΕ ΑΠΕ
Ο Τζο Μπάιντεν ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν στρατιωτικά στην Κίνα αν η τελευταία επιχειρήσει να επιτεθεί στην Ταϊβάν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως οι ΗΠΑ θα επέμβουν στραιτωτικά, εάν η Κίνα απειλήσει την Ταϊβάν, μια προειδοποίηση που φάνηκε να αλλάζει την παραδοσιακή στάση της Ουάσινγκτον.

Ο Λευκός Οίκος έσπευσε να υποβαθμίσει τα σχόλια του προέδρου, λέγοντας πως δεν προδίδουν κάποια αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ. Αυτή είναι, σύμφωνα με το CNN, η τρίτη φορά μέσα στους πρόσφατους μήνες που ο Τζο Μπάιντεν ανέφερε πως οι ΗΠΑ θα προστατεύσουν την Ταϊβάν σε μια ενδεχόμενη εισβολή.

Σε κοινή συνέντευξή Τύπου με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα, ο Τζο Μπάιντεν ρωτήθηκε αν οι ΗΠΑ θα έκαναν κάτι περισσότερο απ' όσα έκαναν για την Ουκρανία. «Δεν θελήσατε να εμπλακείτε στην εισβολή της Ουκρανίας στρατιωτικά για προφανείς λόγους. Θα εμπλεκόσασταν στρατιωτικά για να υπερασπιστείτε την Ταϊβάν;» ρωτήθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Ναι» ήταν η κάθετη απάντησή του. «Αυτή ήταν δέσμευση που αναλάβαμε». «Συμφωνήσαμε στην πολιτική της Μιας Κίνας. Υπογράψαμε γι αυτή, και σε όλες τις συμφωνίες που έγιναν από εκεί και πέρα, όμως η ιδέα του να επιβληθεί δια της ισχύος, δεν είναι σωστή» ανέφερε.

Η πολιτική της «Μιας Κίνας» την οποία οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν, αναφέρει ότι η Ταϊβάν είναι μέρος της Κίνας, όμως οι ΗΠΑ δεν έχουν αναγνωρίσει ποτέ την κυριαρχία που ζητά το Πεκίνο στο αυτόνομο νησί με τα 23 εκατομμύρια κατοίκων. Οι ΗΠΑ παρέχουν όπλα στην Ταϊβάν, όμως ποτέ δεν είχε πριν δεσμευτεί πως θα παρέμβει στρατιωτικά.