Διεθνή

Συμφωνία στον ΟΠΕΚ+ για αύξηση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου - Νευρική η πρώτη αντίδραση των αγορών

Συμφωνία στον ΟΠΕΚ+ για αύξηση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου - Νευρική η πρώτη αντίδραση των αγορών Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Σαουδική Αραβία και οι άλλες χώρες του ΟΠΕΚ+ συμφώνησαν σήμερα να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου για να αντισταθμίσουν τις απώλειες από τη μείωση της ρωσικής παραγωγής λόγω των κυρώσεων ώστε να χαλαρώσουν οι πληθωριστικές πιέσεις και να πέσει η τιμή του αργού.

Η απόφαση αυτή ελήφθη ενόψει και της ιστορικής επίσκεψης που πρόκειται να πραγματοποιήσει στο Ριάντ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Ο OPEC+ ανέφερε ότι συμφώνησε να αυξήσει την παραγωγή κατά 648.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) τον Ιούλιο – ποσότητα που αντιστοιχεί στο 0,7% της παγκόσμιας ζήτησης. Παρόμοια θα είναι η αύξηση και τον Αύγουστο. Έως τώρα το αρχικό σχέδιο προέβλεπε την αύξηση της παραγωγής κατά 432.000 bpd τον μήνα για τρεις μήνες μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Το υπουργείο Πετρελαίου του Κουβέιτ ανακοίνωσε ότι η παραγωγή της χώρας θα αυξηθεί στα 2.768 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα ενώ στην Αλγερία η αύξηση της παραγωγής θα φτάσει τα 1.039 bpd τον Ιούλιο, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Ennahar TV.

Η ενέργεια αυτή θεωρείται ένδειξη της προθυμίας της Σαουδικής Αραβίας και άλλων χωρών του Κόλπου να ρίξουν στην αγορά περισσότερο αργό, μετά τις πιέσεις που δέχονται τους τελευταίους μήνες από τη Δύση ώστε να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις που επιδεινώθηκαν από τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία.

Μόλις έγινε γνωστή η απόφαση, η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε στα 117 δολάρια το βαρέλι, αφού οι αναλυτές θεωρούν ότι η πραγματική αύξηση της παραγωγής θα είναι ασήμαντη καθώς οι περισσότερες χώρες μέλη του OPEC, εκτός από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήδη αντλούν πετρέλαιο στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

Ο Λευκός Οίκος χαιρέτισε την απόφαση και αναγνώρισε τον ρόλο της Σαουδικής Αραβίας στην επίτευξη συμφωνίας στον OPEC+.

Η Σαουδική Αραβία παράγει 10,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και, σε σπάνιες περιπτώσεις, η παραγωγή της ξεπέρασε τα 11 εκατομμύρια. Το Ριάντ λέει ότι εργάζεται για να αυξήσει την ονομαστική ισχύ του στα 13,4 εκατομμύρια bpd (από 12,4 εκατ. σήμερα) μέχρι το 2027.

Η επόμενη συνεδρίαση του OPEC+ προγραμματίστηκε για τις 30 Ιουνίου, σύμφωνα με πηγές.

Οι συζητήσεις και στο σκληρό πόκερ

Νωρίτερα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, έγιναν συζητήσεις για το ενδεχόμενο να υπάρξει άμεση αύξηση της παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και δεν αποκλείεται αυτή να ανακοινωθεί στη σημερινή σύνοδο του ΟΠΕΚ+ στη Βιέννη, κατά το δημοσίευμα.

Στο σχήμα ΟΠΕΚ+ συμμετέχουν ως γνωστόν τα 13 κράτη μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών, των οποίων ηγείται de facto το Ριάντ, και 10 σύμμαχοί τους υπό την ηγεσία της Μόσχας.

Οι αυξήσεις της παραγωγής που είναι προγραμματισμένες για τον Σεπτέμβριο θα μπορούσαν να επισπευστούν και να γίνουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, σύμφωνα με τις πηγές των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Ως αυτό το στάδιο, η Σαουδική Αραβία απέκρουε τις εκκλήσεις, ειδικά από τις ΗΠΑ, να αυξήσει σημαντικά την παραγωγή πέραν αυτών που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του ΟΠΕΚ+. Ωστόσο, πάντα κατά το δημοσίευμα των FT, συμφώνησε να αλλάξει στάση στο πλαίσιο εν εξελίξει επαναπροσέγγισης της Ουάσινγκτον και του Ριάντ.

Στη σημερινή σύνοδο του ΟΠΕΚ+, που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη από τις τρεις το μεσημέρι στα μυαλά όλων αναμένεται να βρίσκεται το εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο, που θεωρητικά θα μειώσει τις εισαγωγές της κατά το 90% ως το τέλος της χρονιάς για να στραγγίξει τη χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επίσης δεσμευτεί να σταματήσει τις εισαγωγές ως το τέλος της χρονιάς, ενώ οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει ήδη εμπάργκο τόσο στο ρωσικό πετρέλαιο όσο και στο ρωσικό φυσικό αέριο.

Ορισμένοι αναλυτές προέβλεψαν ρήξη στην ομάδα ΟΠΕΚ+, ακόμη και αποκλεισμό της Ρωσίας από τον καθορισμό των ποσοστώσεων κατά την εφημερίδα Wall Street Journal, εν μέσω αμερικανοσαουδαραβικών ζυμώσεων.

Μέχρι στιγμής, το Ριάντ δεν δείχνει ιδιαίτερα διατεθειμένο να ανακουφίσει τις αγορές. Ο σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Φάισαλ μπιν Φαρχάν είπε χαρακτηριστικά στο πρόσφατο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός πως τα βασίλειο «έκανε ό,τι μπορούσε» και ότι το ζήτημα «είναι πιο περίπλοκο από το να προστεθούν απλώς βαρέλια στην αγορά».

Το ότι οι οικονομίες του Κόλπου κωφεύουν στις δυτικές εκκλήσεις εν μέρει οφείλεται στο ότι αποκομίζουν τεράστια κέρδη, καθώς το βαρέλι έχει φθάσει πολύ πάνω από 100 δολάρια. Η Σαουδική Αραβία κατέγραψε το πρώτο τρίμηνο τη μεγαλύτερη ανάπτυξη της οικονομίας της τα τελευταία χρόνια. Εξ ου οι «δισταγμοί τους να ανοίξουν περισσότερο τις στρόφιγγες», που δεν είναι σίγουρο ότι θα διαλυθούν, σύμφωνα με την Σουζάνα Στρίτερ, αναλύτρια της Hargreaves Lansdown.

Ακόμη κι αν το ήθελε, η ομάδα ΟΠΕΚ+ δεν θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις ποσότητες από τη Ρωσία που θα αφαιρεθούν από την αγορά, με δεδομένες τις δυσκολίες κάποιων χωρών μελών της να καλύψουν τις ποσοστώσεις τους.

NETWORK