Διεθνή

Συνεχίζονται οι σκληρές απεργίες στα διυλιστήρια της Γαλλίας: Mε επιτάξεις απαντά η κυβέρνηση

Συνεχίζονται οι σκληρές απεργίες στα διυλιστήρια της Γαλλίας: Mε επιτάξεις απαντά η κυβέρνηση
Η γαλλική κυβέρνηση άρχισε σήμερα να διατάζει την επιστροφή στη δουλειά του προσωπικού σε μια αποθήκη καυσίμων της Exxon Mobil, προκειμένου να εξασφαλίσει τον εφοδιασμό σε βενζίνη έπειτα από εβδομάδες σκληρών απεργιών.

Η γαλλική κυβέρνηση προχώρησε την Τετάρτη στην επίταξη απεργών διακινδυνεύοντας μια ευρύτερη σύγκρουση με τα συνδικάτα.

Αφού απέφυγε αρχικά να παρέμβει στις εργατικές διαφορές αφήνοντας τη CGT να αντιπαρατεθεί με τους πετρελαϊκούς κολοσσούς TotalEnergies και Exxon, η κυβέρνηση απείλησε χθες, Τρίτη, να επιτάξει το προσωπικό στις αποθήκες της Esso France και είπε ότι παρόμοια μέτρα είναι πιθανά στην TotalEnergies, αν αποτύχουν οι συνομιλίες για μισθολογικές αυξήσεις.

Κάπως έτσι, την Τετάρτη ανακοίνωσε ότι επιτάσσει το προσωπικό στην αποθήκη Γκραβενσόν-Πορ Ζερόμ που διαχειρίζεται η εταιρία Esso France της Exxon, όπου το σκληροπυρηνικό συνδικάτο CGT παραμένει σε απεργία, παρά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στη διοίκηση και άλλα συνδικάτα για τους μισθούς.

Η CGT ανακοίνωσε ότι θα προσβάλει τις ειδοποιήσεις επίταξης στα δικαστήρια μόλις τις λάβει, ενώ έκανε έκκληση για υποστήριξη από τους εργαζομένους άλλων τομέων.

Συνεχίζεται η απεργία, επιτήδειοι πωλούν μπιτόνια στη... μαύρη αγορά

Αξίζει να σημειωθεί πως μία μαύρη αγορά καυσίμων αναπτύσσεται τις τελευταίες ημέρες στη Γαλλία, όπως αναφέρει ο γαλλικός τηλεοπτικός σταθμός ΒFM.

Συγκεκριμένα γίνεται λόγος για κυκλώματα που γεμίζουν μπιτόνια με βενζίνη και στη συνέχεια τα μεταπωλούν, μέσω του διαδικτύου, σε τιμές που κυμαίνονται μεταξύ 3 και 3,5 ευρώ το λίτρο.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό, έχουν ήδη συλληφθεί για τον λόγο αυτό πέντε άτομα στην περιοχή του Κρετέιγ, στα περίχωρα του Παρισιού, ενώ η αστυνομία και οι δήμοι έχουν ανακοινώσει ότι απαγορεύεται στα βενζινάδικα να πωλούν βενζίνη σε μπιτόνια.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις CGT, FO ανακοίνωσαν σήμερα ότι συνεχίζεται η απεργία στα διυλιστήρια της TotalEnergies, η οποία άρχισε στις 27 Σεπτεμβρίου.

NETWORK