Διεθνή

Τα παιχνίδια του πληθωρισμού, η δύσκολη καθημερινότητα και το πρόβλημα της ακρίβειας

Τα παιχνίδια του πληθωρισμού, η δύσκολη καθημερινότητα και το πρόβλημα της ακρίβειας
Σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση οι πολίτες αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στην καθημερινότητα τους από την αύξηση των τιμών σε βασικά προϊόντα. Την ίδια ώρα ο πληθωρισμός ανεβοκατεβαίνει χωρίς σημεία σταθεροποίησης συνολικά.

Από τη μία πλευρά χώρες όπως το Βέλγιο και η Ολλανδία φαίνεται να έχουν ξεπεράσει το συγκεκριμένο εμπόδιο, όπως αποκάλυψαν τα επίσημα στοιχεία για το μήνα Οκτώβριο πανευρωπαϊκά, αλλά από την άλλη, περιπτώσεις όπως η Ελλάδα και η Ισπανία δέχονται μεγαλύτερες πιέσεις, ενώ ταυτόχρονα οι αποδοχές των εργαζομένων είναι αρκετά μειωμένες σε σχέση με τα υπόλοιπα παραδείγματα στην Ενωμένη Ευρώπη.

Το ισοζύγιο δηλαδή εξόδων και εσόδων είναι αρνητικό, γι’ αυτό και η κοινωνική συνοχή τίθεται σε διαρκή αμφισβήτηση. Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, προκαλεί ανησυχία και αβεβαιότητα για το μέλλον, αφού ουδείς δεν μπορεί να προβλέψει πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. 

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνεχίζεται, με την επισιτιστική αστάθεια να αυξάνει την εντροπία σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς ο κύκλος των προμηθειών βασικών προϊόντων έχει διαταραχθεί λόγω του ρωσικού εμπάργκο.

Ταυτόχρονα, οι αυξημένες τιμές στην ενέργεια, θέμα που αφορά τις περισσότερες χώρες, πιέζει ακόμα περισσότερο προς τα πάνω το κόστος παραγωγής, με συνέπεια να γίνεται η μετακύληση του στις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών και κατ’ συνέπεια στην τσέπη των καταναλωτών.

Οι υψηλές τιμές στο ράφι δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο της Ελλάδας, αλλά σε κάθε περίπτωση οι πολίτες αντιμετωπίζουν ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα λόγω δύο βασικών παραγόντων: του χαμηλού διαθέσιμου εισοδήματος και της έλλειψης αποτελεσματικών μηχανισμών ελέγχου και αποτροπής της αισχροκέρδειας.

Πάντως το γεγονός ότι ο πληθωρισμός σε ένα μεγάλο μέρος της Ε.Ε αποκλιμακώνεται, ενώ στην Ελλάδα αυξάνεται, πρέπει να απασχολήσει την ελληνική Κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία, αφού στο πεδίο της καθημερινότητας θα κριθούν πολλά για τη διαμόρφωση του πολιτικού κλίματος ενόψει και των ευρωεκλογών τον ερχόμενο Ιούνιο.

Και σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, ήρθε η κλιματική αλλαγή να επηρεάσει την παραγωγή σε ένα βασικό προϊόν για ένα μεγάλο κομμάτι της ευρωπαϊκής κοινωνίας, όπως το λάδι, με αποτέλεσμα να θεωρείται στην παρούσα φάση είδος πολυτελείας.

Στη Γερμανία, οι πρόσφατες δειγματοληψίες των αρμόδιων αρχών έδειξαν ότι οι τιμές σε αναγκαία για κάθε νοικοκυριό προϊόντα, όπως το ψωμί, το γάλα και τα αυγά έχουν πάρει την ανιούσα, όπως συμβαίνει και σε άλλες γειτονιές της Ευρώπης.

Στην Αυστρία, ο πληθωρισμός έπεσε τον μήνα Οκτώβριο στο 5,4%, το μικρότερο ποσοστό εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, εξέλιξη την οποία οι ειδικοί αποδίδουν στην πτώση των τιμών στα είδη διατροφής και στα έπιπλα!

Σε κάθε περίπτωση όμως, άλλες υπηρεσίες στη χώρα που επηρεάζονται από την ενέργεια, θεωρούνται ακριβές και η διαχείριση τους συνιστά ένα μεγάλο στοίχημα για την Κυβέρνηση Νεχάμερ. Μπορεί να αναμένει η κοινή γνώμη αποκλιμάκωση των τιμών σε σύντομο χρονικό διάστημα;

Η απάντηση είναι δύσκολη, αλλά σίγουρα όσο οι γεωπολιτικές αναταράξεις προκαλούν ντόμινο συνεπειών που αγγίζουν ευαίσθητους δείκτες, τόσο η διευθέτηση του προβλήματος θα παραπέμπεται στο μέλλον.