Διεθνή

Προβληματισμός στην Ευρώπη για την κατάσταση στη Γάζα

Προβληματισμός στην Ευρώπη για την κατάσταση στη Γάζα Φωτογραφία: ΑΠΕ
Έχει περάσει πάνω από ένας μήνας από τη στιγμή που οι τρομοκράτες της Χαμάς μπήκαν απρόκλητα στο έδαφος του Ισραήλ και σκότωσαν αθώους πολίτες, πυροδοτώντας τη σκληρή αντίδραση του Τελ Aβίβ.

Σε μία περίοδο που ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου δεχόταν συνολική κριτική από ένα μεγάλο κομμάτι της κοινής γνώμης στη χώρα του για τις πολιτικές που ακολουθεί, ήρθαν τα ίδια τα γεγονότα να αλλάξουν άρδην την ατζέντα και τις προτεραιότητες της ισραηλινής ηγεσίας. Ο στρατός μπήκε στο έδαφος της Γάζας και το σχέδιο εκκαθάρισης των ακραίων οργανώσεων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Όμως, όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, ο άμαχος πληθυσμός είναι εκείνος που πληρώνει περισσότερο τις συνέπειες μιας σκληρής σύγκρουσης.

Στην Ευρώπη βλέπουν πλέον την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα με ανησυχία, αφού σε καθημερινή βάση υπάρχουν εκατοντάδες παράπλευρες απώλειες από τους ανηλεείς βομβαρδισμούς στην κεντρική και βόρεια Γάζα. Η χειρότερη πτυχή των επιχειρήσεων είναι πως στις λίστες των θυμάτων συμπεριλαμβάνονται γυναίκες και παιδιά, αλλά και οι ανήμποροι που δεν κατάφεραν να προστατέψουν τους εαυτούς τους από τα σύγχρονα όπλα που βομβαρδίζουν κατά ριπάς τη γη τους.

Το θέμα της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στους πολίτες της Γάζας συζητείται ήδη στην Ευρώπη, ενώ η πρόσφατη Διάσκεψη του Παρισιού με τη συμμετοχή και της ελληνικής πλευράς έκανε μια σοβαρή προσέγγιση επί του θέματος, αναζητώντας τις κατάλληλες λύσεις, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα πρώτο πλαίσιο προστασίας και στήριξης των αμάχων. Βλέποντας όμως την τροπή της εισβολής στη Γάζα και τον πόνο και την απώλεια αθώων ψυχών στην ευρύτερη περιοχή, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα και με παρέμβαση του στο βρετανικό BBC, ζήτησε από το Ισραήλ να σταματήσει να βομβαρδίζει τη Γάζα και να σκοτώνει αμάχους.

Προβληματισμός όμως για την άσχημη εικόνα που βγαίνει από το πεδίο της μάχης επικρατεί και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες αν και στάθηκαν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό του Ισραήλ, εντούτοις δεν μπορούν πλέον να αγνοήσουν τις συνεχείς απώλειες που καταγράφονται ανάμεσα στον άμαχο πληθυσμό. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι τα όσα συμβαίνουν στο μέτωπο του πολέμου έχουν προκαλέσει αντιδράσεις ακόμα και στις τάξεις των χασιδίστικων κοινοτήτων, των υπερορθόδοξων δηλαδή Εβραίων, με ένα σημαντικό κομμάτι της κοινότητας τους διαφωνεί με τις πολεμικές αυτές συγκρούσεις. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το θέμα προκαλεί διαφωνίες και εντός των πολιτικών οικογενειών στις Βρυξέλλες.

Ενδεικτικά ήταν τα όσα διαδραματίστηκαν στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) στη Μάλαγα της Ισπανίας, όπου οι συμμετέχοντας δεν κατάφεραν καταλήξουν σε μία κοινή θέση για τα τρέχοντα γεγονότα στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, όπως μετέδωσαν έγκυρα μέσα μαζικής ενημέρωσης ανάμεσα στα οποία και το Euractiv. Σύμφωνα με πληροφορίες, έγιναν πολλές απόπειρες για την σύνταξη μιας κοινής δήλωσης που θα αντανακλά συνολικά τη θέση των Σοσιαλδημοκρατών, αλλά όλες έπεσαν στο κενό.

Σε κάθε περίπτωση, η Ε.Ε συνολικά θέτει και πρέπει να θέτει την προστασία της ανθρώπινης ζωής στον πυρήνα των πολιτικών της επιλογών. Οι σκληρές εικόνες από το πεδίο της μάχης προκαλούν σφίξιμο στο στομάχι κάθε Ευρωπαίου πολίτη και κάθε πολιτικού προσώπου που βρίσκεται στα ανώτερα κλιμάκια των Βρυξελλών. Η διπλωματική παρουσία και οι πρωτοβουλίες των θεσμών επιβάλλεται να είναι διαρκείς, προκειμένου να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση της έντασης και πάνω απ’ όλα στη δημιουργία μιας ομπρέλας προστασίας για όλους εκείνους που δεν έχουν καμία σχέση με την τρομοκρατία, το μίσος και τον φανατισμό.