Διεθνή

Η διαχείριση της επισιτιστικής κρίσης και οι στοχευμένες κινήσεις της Ε.Ε.

Η διαχείριση της επισιτιστικής κρίσης και οι στοχευμένες κινήσεις της Ε.Ε.
Από το ξεκίνημα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εξέφρασε μόνο τη στήριξη της στους αμυνόμενους, αλλά έθεσε σε απόλυτη προτεραιότητα τη διαχείριση των συνεπειών μιας σύγκρουσης, που κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να προβλέψει ούτε τη διάρκεια της, αλλά ούτε και την κατάληξη της.

Ένα σημαντικό θέμα που ανέκυψε από τους πρώτους μήνες του πολέμου ήταν η επισιτιστική κρίση που προκάλεσε το ρωσικό εμπάργκο στη μεταφορά των ουκρανικών αγαθών, με αρνητικό αντίκτυπο όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και σε άλλες ευπαθείς χώρες στην Αφρική και στην Ασία. Οι θαλάσσιοι διάδρομοι από τα ελεύθερα ουκρανικά λιμάνια έκλεισαν και η μεταφορά σημαντικών προϊόντων από την Ουκρανία κατέστη σε πολλές περιπτώσεις αδύνατη.

Η Ρωσία γνώριζε πολύ καλά ότι τα ουκρανικά σιτηρά αποτελούν ένα σημαντικό κρίκο της εφοδιαστικής αλυσίδας για ολόκληρο τον κόσμο, γι’ αυτό και αποφάσισαν να δώσουν μεγαλύτερη βαρύτητα στο κλείσιμο κάθε πιθανού θαλάσσιου διαδρόμου. Ταυτόχρονα, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις βάζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο στόχαστρο τους όχι μόνο το λιμάνι της Οδησσού που παραμένει το κύριο διαμετακομιστικό κέντρο της χώρας, αλλά και παραδουνάβιες εγκαταστάσεις που αξιοποιούνται για τις εναλλακτικές μεταφορές των βασικών προϊόντων.

Εκτός των άλλων, η συγκεκριμένη στρατηγική της Μόσχας προκαλεί αξιοσημείωτη αστάθεια στο εφοδιαστικό κύκλο φτωχών χωρών της Αφρικής, με αποτέλεσμα ένα κομμάτι του πληθυσμού, μπροστά στο φάσμα της πείνας και της εξαθλίωσης, να αναζητεί νέες ευκαιρίες, μετακινούμενο προς την Ευρώπη. Πολιτικοί αναλυτές μιλούν ευθέως για εργαλειοποίηση της επισιτιστικής κρίσης, ώστε η Δύση και η Ε.Ε να δεχθούν μεγαλύτερη πίεση από μεταναστευτικές ροές, σε μία ούτως ή άλλως επιβαρυμένη χρονική περίοδο για τη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών-μελών της Ενωμένης Ευρώπης.

Ωστόσο, τα δεδομένα αυτά δεν περνούν απαρατήρητα από την ηγεσία των ευρωπαϊκών θεσμών, η οποία κινείται στρατηγικά, προκειμένου να μειώσει την αταξία στην εφοδιαστική αλυσίδα ολόκληρης της Ευρώπης. Μπροστά στα πλήγματα που δέχονται οι λιμενικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας η Κομισιόν απαντά στοχευμένα, αποφασίζοντας να κατευθύνει ένα ποσό της τάξης των πενήντα εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση ζημιών μετά από τις συνεχείς ρωσικές επιθέσεις.

Μάλιστα στην κατεύθυνση αυτή , η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φοντερ Λάϊεν απέστειλε σχετική επιστολή στον κ. Ζελένσκι με την οποία τον διαβεβαιώνει, ότι οι Βρυξέλλες θα σταθούν στο πλευρό της αμυνόμενης χώρας, ώστε να διασφαλιστούν οι διάδρομοι αλληλεγγύης για τα ουκρανικά προϊόντα. Σε σχετική ανάρτηση της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Πρόεδρος της Κομισιόν έστειλε ένα σαφές μήνυμα, τονίζοντας εμφατικά τη σημασία που αποδίδει στην ασφαλή μεταφορά των προϊόντων.

«Παρά τον πόλεμο, η Ουκρανία συνεχίζει να ταΐζει τον κόσμο. Σε αυτή την προσπάθεια, μπορείτε να βασιστείτε στην Ε.Ε. Συνεχίζουμε να ενισχύουμε τους διαδρόμους αλληλεγγύης και θα διαθέσουμε 50 εκατομμύρια ευρώ για την επισκευή της λιμενικής υποδομής σας. Μαζί στέλνουμε ουκρανικά σιτηρά στον κόσμο», έγραψε χαρακτηριστικά. Η Ε.Ε έχει αποφασίσει να στηρίξει με κάθε τρόπο το Κίεβο, όχι μόνο ως μια ένδειξη αλληλεγγύης και υποστήριξης, αλλά στο πλαίσιο μιας συνολικής προσπάθειας να προφυλάξει την Ευρώπη από τις αρνητικές συνέπειες του ρωσικού αναθεωρητισμού.