Διεθνή

Πόσο κοντά είναι μια ακόμη παράταση της εκεχειρίας στη Γάζα; Εκπνέει η συμφωνία το πρωί της Πέμπτης

Πόσο κοντά είναι μια ακόμη παράταση της εκεχειρίας στη Γάζα; Εκπνέει η συμφωνία το πρωί της Πέμπτης
Μέχρι στιγμής στα πλαίσια της συμφωνίας Ισραήλ - Χαμάς έχουν απελευθερωθεί 60 Ισραηλινοί και 21 ακόμη όμηροι (19 Ταϊλανδοί, ένας Φιλιππινέζος και ένας Ρωσοϊσραηλινός) αλλά και 150 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι, όλοι γυναίκες και παιδιά που είχαν συλληφθεί οι περισσότεροι χωρίς να τους αποδοθούν ποτέ κατηγορίες.

Η εκεχειρία ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς εισέρχεται σήμερα στην έκτη ημέρα της με τους διεθνείς μεσολαβητές να συνεχίζουν τις προσπάθειες για μια νέα παράταση - αν όχι διαρκή κατάπαυση του πυρός.

«Ακτίνα ελπίδας και ανθρωπισμού μέσα στο σκοτάδι του πολέμου» χαρακτήρισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες την παράταση της εκεχειρίας για 48 ώρες και συγκεκριμένα μέχρι τις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) της Πέμπτης, που πρόκειται να επιτρέψει την απελευθέρωση ακόμη 20 ομήρων της Χαμάς και 60 φυλακισμένων Παλαιστινίων.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει ήδη λάβει από χθες τον κατάλογο των ομήρων που η Χαμάς πρόκειται να απελευθερώσει σήμερα.

Μάλιστα η οργάνωση ανακοίνωσε την Τετάρτη την πρόθεσή της για νέα τετραήμερη παράταση της συμφωνίας.

«Η Χαμάς είναι σε θέση να απελευθερώσει Ισραηλινούς αιχμαλώτους που κρατά μαζί με άλλα κινήματα της αντίστασης και άλλα μέρη κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, στο πλαίσιο της τρέχουσας συμφωνίας και με τους ίδιους όρους», δήλωσε συγκεκριμένα στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

«Κύριος στόχος και ελπίδα μας αυτή τη στιγμή είναι να φθάσουμε σε μια διαρκή εκεχειρία που θα οδηγήσει σε νέες διαπραγματεύσεις και τελικά στο τέλος του πολέμου», δήλωσε νωρίτερα από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ Μάζεντ Αλ Ανσάρι.

«Εντούτοις εργαζόμαστε μ' αυτό που έχουμε. Και αυτό που έχουμε είναι ότι μπορούμε να παρατείνουμε (την εκεχειρία) κατά μία ημέρα κάθε φορά που η Χαμάς είναι σε θέση να εγγυηθεί την απελευθέρωση τουλάχιστον δέκα ομήρων», εξήγησε.

Αναφορές για προκαταρκτική συμφωνία

Σύμφωνα με αναφορές της εφημερίδας Al-Araby Al-Jadeed έχει επιτευχθεί μια προκαταρκτική συμφωνία για την παράταση της εκεχειρίας στη Γάζα για δύο ακόμη ημέρες, υπό τους ίδιους όρους που τηρούνται σήμερα. Η εφημερίδα επικαλείται ως πηγή Αιγύπτιους αξιωματούχους.

Την ίδια ώρα, Ισραηλινοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν στην Haaretz ότι βρίσκεται υπό εξέταση σχετική πρόταση, πληροφορία που ωστόσο δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί. Η Haaretz μάλιστα - που επικαλείται ισραηλινή πηγή - σημειώνει ότι η συμφωνία για παράταση εξαρτάται από το αν η Χαμάς είναι σε θέση να απελευθερώσει 10 επιπλέον ισραηλινούς ομήρους την ημέρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως όσο λιγότερες γυναίκες και παιδιά παραμένουν σε αιχμαλωσία, τόσο πιο πολύ πιέζεται η Χαμάς να απελευθερώσει για πρώτη φορά τουλάχιστον μερικούς Ισραηλινούς άνδρες.

Η προσοχή στρέφεται τώρα στο Κατάρ, το οποίο διαμεσολάβησε στις έμμεσες συνομιλίες μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ που οδήγησαν στην κατάπαυση του πυρός.

Την Τρίτη, το Κατάρ φιλοξένησε επικεφαλής κατασκόπων από τη Μοσάντ του Ισραήλ και τη CIA των Ηνωμένων Πολιτειών. Η συνάντηση αποσκοπούσε στο να «αξιολογηθεί η πρόοδος της συμφωνίας για την παρατεταμένη ανθρωπιστική παύση και να ξεκινήσουν περαιτέρω συζητήσεις για την επόμενη φάση μιας πιθανής συμφωνίας», δήλωσε στο Reuters πηγή ενημερωμένη για τις επισκέψεις.

 

 

 

 

Μεταδοτικές ασθένειες

«Δεν έχουμε ούτε νερό ούτε τροφή ούτε αλεύρι εδώ και δέκα ημέρες. Η κατάσταση είναι δύσκολη, πολύ δύσκολη», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ασράφ Σελίμ, ένας κάτοικος της Γάζας. «Ζούμε εδώ, όμως ταυτόχρονα δεν αισθανόμαστε ότι ζούμε. Δεν έχουμε νερό να πιούμε, δεν μας βοηθάει κανένας», συνεχίζει.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πως διαπίστωσε «μαζική αύξηση» ορισμένων μεταδοτικών νόσων, κυρίως 45 φορές περισσότερα απ' ό,τι συνήθως κρούσματα διάρροιας στα παιδιά, την ώρα που τα περισσότερα νοσοκομεία της Λωρίδας της Γάζας έχουν πάψει να λειτουργούν.

Σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, η ποσότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας που έχει φθάσει οδικώς στη Λωρίδα της Γάζας ανέρχεται πλέον συνολικά σε 2.000 φορτηγά με τρόφιμα, καύσιμα, φάρμακα και υλικό απαραίτητο για τη λειτουργία των υποδομών αφαλάτωσης του θαλασσινού νερού.

Πριν από την εκεχειρία, η Χαμάς απελευθέρωσε τέσσερις ομήρους και ο ισραηλινός στρατός διέσωσε έναν. Δύο άλλοι όμηροι βρέθηκαν νεκροί στη Γάζα. Παραμένει ασαφές πόσοι άνθρωποι εξακολουθούν να κρατούνται και η κατάστασή τους. Οι διαμεσολαβητές στο Κατάρ λένε ότι δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσουν τους αριθμούς πέρα από τον κατάλογο των ομήρων που αναμένεται να απελευθερωθούν σήμερα, που σηματοδοτεί την τελευταία ημέρα στο πλαίσιο της τρέχουσας συμφωνίας.

Με την τελευταία ανταλλαγή ανήλθε σε 180 ο αριθμός των Παλαιστίνιων γυναικών και παιδιών που απελευθερώθηκαν από τις ισραηλινές φυλακές στο πλαίσιο της συμφωνίας. Οι περισσότερες ήταν έφηβες που κατηγορούνταν ότι πέταξαν πέτρες και βόμβες κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τις ισραηλινές δυνάμεις. Αρκετές ήταν γυναίκες που καταδικάστηκαν από ισραηλινά στρατοδικεία για απόπειρα θανατηφόρων επιθέσεων.

Ομάδες υπεράσπισης κρατουμένων δήλωσαν ότι κατά τις τέσσερις ημέρες της αρχικής εκεχειρίας, οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν τουλάχιστον 133 Παλαιστίνιους από την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη, πράγμα που σημαίνει ότι ο συνολικός αριθμός των Παλαιστινίων κρατουμένων που κρατούνται από το Ισραήλ μειώθηκε κατά λιγότερο από 50.