Διεθνή

Φουντώνουν οι κινητοποιήσεις των αγροτών σε όλη την Ευρώπη, στην κορυφή της Ατζέντας της Συνόδου Κορυφής

Φουντώνουν οι κινητοποιήσεις των αγροτών σε όλη την Ευρώπη, στην κορυφή της Ατζέντας της Συνόδου Κορυφής Φωτογραφία: APE-MPE
Οι Ευρωπαίοι αγρότες εκτίθεται στον ανταγωνισμό με τα φθηνότερα προϊόντα της παραγωγής τρίτων χωρών, ο οποίος σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση που εκτοξεύει τα κόστη της παραγωγής... οδηγεί σε αδιέξοδο τον κλάδο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθεί με προσοχή το πώς εξελίσσεται η κατάσταση, καθώς υπάρχουν τάσεις μιμητισμού και επέκταση των διαδηλώσεων.

Όπως γίνεται γνωστό, το θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων θα απασχολήσει και τη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Ενώ, λόγω της επέκτασης των κινητοποιήσεων σε ολοένα και περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αποφασίστηκε να γίνει το Συμβούλιο Γεωργίας στις 26 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, σύμφωνα με ευρωπαϊκές εκτιμήσεις, προς το παρόν, είναι νωρίς να γίνει αναφορά σε συγκεκριμένα μέτρα. 

Γιατί οι αγρότες βγαίνουν στους δρόμους

Η αναστάτωση στον ευρωπαϊκό αγροτικό κόσμο είναι σαφές ότι σχετίζεται με την ενεργειακή κρίση, που εκτοξεύει τα κόστη της παραγωγής, σε μια συγκυρία κατά την οποία το αγροτικό εισόδημα μένει στην καλύτερη περίπτωση στάσιμο.

Σχετίζεται, όμως, και με κάτι ειδικότερο: την πληθώρα των ρυθμιστικών κανονισμών στην Ε.Ε. και την υιοθέτηση σε κοινοτικό και εθνικό επίπεδο «πράσινων πολιτικών», που συχνά αποβλέπουν ρητά στη συρρίκνωση της πρωτογενούς παραγωγής, όπως ήταν η περίπτωση της Ολλανδίας, που θέλησε να περιορίσει την εκτροφή αγελάδων λόγω των αυξημένων εκπομπών αζώτου.

Όλα αυτά την ίδια στιγμή που οι Ευρωπαίοι αγρότες εκτίθεται στον ανταγωνισμό με τα φθηνότερα προϊόντα της παραγωγής τρίτων χωρών, που δεν υπακούν στις ίδιες ρυθμιστικές προδιαγραφές, προς δόξαν της λογικής των «ανοικτών συνόρων» ή απλώς των τρεχουσών γεωπολιτικών σκοπιμοτήτων. Τέτοια είναι η περίπτωση των αγροτικών προϊόντων της Ουκρανίας, που οδήγησε σε αποκλεισμό των συνόρων τούς οδηγούς φορτηγών της Πολωνίας και της Σλοβακίας.

Όπως το διατυπώνει κωδικοποιημένα η USP, μια «μικρή σταγόνα νερού όπως η κατάργηση της μείωσης του φόρου στα αγροτικά καύσιμα ήταν αρκετή για να ξεχειλίσει το ποτήρι». Και αυτό ακριβώς συνέβη σε αρκετές χώρες.

Προσπάθειες Μακρόν να κατευνάσει την κρίση με τους αγρότες

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προσπάθησε σήμερα να κατευνάσει την οργή των αγροτών καλώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να εντάξει σε κανόνες τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία και να χαλαρώσει τους κανονισμούς για τη γεωργία.

Ο Μακρόν, που έκανε τις δηλώσεις αυτές στη διάρκεια επίσκεψης στη Σουηδία, απέρριψε επίσης ένα προσχέδιο εμπορικής συμφωνίας με τον συνασπισμό χωρών της Νότιας Αμερικής Mercosur στην παρούσα μορφή του.

«Ζητήσαμε (από την ΕΕ) πολύ συγκεκριμένα πράγματα για τους αγρότες μας», είπε ο Μακρόν, ο οποίος θα βρίσκεται στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες μεθαύριο, Πέμπτη. Ζήτησε να διεξαχθεί συζήτηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για τους κανονισμούς για τη γεωργία, ιδιαίτερα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα εισαγόμενα προϊόντα θα πληρούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Οι εισαγωγές από την Ουκρανία, για τις οποίες η ΕΕ αποποιήθηκε ποσοστώσεις και δασμούς μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022, και η επανάληψη των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη συμφωνίας με τη Mercosur έχουν ενισχύσει τη δυσφορία των αγροτών που διαμαρτύρονται για αθέμιτο ανταγωνισμό στη ζάχαρη, στα σιτηρά και στο κρέας.

Η Γαλλία θέλει «ξεκάθαρα μέτρα για τις εισαγωγές από την Ουκρανία επειδή σήμερα έχουμε σε όγκο και ποιότητα πράγματα που αποσταθεροποιούν την ευρωπαϊκή αγορά, είτε είναι κοτόπουλα είτε δημητριακά», είπε ο Μακρόν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε σήμερα ότι εξακολουθεί να επιδιώκει μια συμφωνία με τη Mercosur, μία ημέρα αφότου το γραφείο του Μακρόν ανέφερε ότι κατά την αντίληψή του η ΕΕ έχει σταματήσει τις συνομιλίες.

Ο Μακρόν είπε πως δεν θέλει τη συμφωνία στην παρούσα μορφή της, επειδή δεν υπάρχουν διασφαλίσεις ότι τα εισαγόμενα προϊόντα θα πρέπει να ακολουθούν παρόμοιους κανόνες με τα ευρωπαϊκά.

Οι αγρότες στη Γαλλία λένε πως δεν πληρώνονται αρκετά, ασφυκτιούν με τις υπερβολικές κατά την άποψή τους ρυθμίσεις περιβαλλοντικής προστασίας και αντιμετωπίζουν αθέμιτο ανταγωνισμό από τις φτηνές εισαγωγές.

Ορισμένες από τις ανησυχίες τους, όπως ο ανταγωνισμός από τις εισαγωγές και τους αυστηρούς περιβαλλοντικούς κανόνες μοιράζονται παραγωγοί και από άλλες χώρες της ΕΕ, ενώ άλλες όπως οι διαπραγματεύσεις για τις τιμές των τροφίμων είναι πιο ειδικές για τη Γαλλία.

Ο Μακρόν είπε επίσης ότι θέλει μεγαλύτερη ευελιξία για ορισμένους κοινούς ευρωπαϊκούς κανόνες περιλαμβανομένων αυτών για την αγρανάπαυση.

«Η Ευρώπη πρέπει να είναι λιγότερο απαιτητική με εκείνους (τους αγρότες) που δουλεύουν σκληρά κάθε μέρα», δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Σουηδία, προσθέτοντας πως θα ήθελε να συζητήσει το θέμα αυτό με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις Βρυξέλλες την Πέμπτη.