Διεθνή

Μεταναστευτικό: Η μεγάλη πρόκληση για την Ευρώπη και το 2024

eurokinissi eurokinissi
Μπροστά σε ένα πρωτοφανή βομβαρδισμό ειδήσεων για πολλά θέματα στην Ε.Ε, ο θόρυβος γύρω από το μεταναστευτικό έχει στην παρούσα φάση καταλαγιάσει.

Σε κάθε περίπτωση όμως, παραμένει ένα μείζον ζήτημα που θα απασχολήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη τρέχουσα χρονιά, θα αποτελέσει αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης ενόψει των ευρωεκλογών τον ερχόμενο Ιούνιο, ενώ θα δοκιμάσει εκ νέου τις αντοχές των τοπικών κοινωνιών στην νότια και κεντρική Ευρώπη.

Πολλά κράτη έχουν ήδη αυστηροποιήσει το νομοθετικό τους πλαίσιο, προκειμένου να ελέγξουν τις μεταναστευτικές ροές, ενώ ή άνοδος των άκρων σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή επικράτεια έχει συμπαρασύρει ένα σημαντικό κομμάτι του πολιτικού κόσμου σε υπερσυντηρητικές επιλογές.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Γαλλίας, όπου στην ψήφιση της σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας συνασπίστηκαν ετερόκλητοι πολιτικοί οργανισμοί, όπως το κόμμα του Εμμανουέλ Μακρόν, οι δεξιοί Ρεπουμπλικάνοι και η άκρα δεξιά.

Η παράνομη μετανάστευση συνιστά αντικείμενο συζήτησης σε όλες τις οργανωμένες κοινωνίες στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αφορά κάθετα την ευρωπαϊκή πραγματικότητα και έχει τεράστιο αντίκτυπο στα πολιτικά πράγματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Εξάλλου, πολλά ακροδεξιά κόμματα το έχουν εργαλειοποιήσει για να αποκομίσουν δημοσκοπικά και πολιτικά οφέλη.

Επένδυσαν στην αγωνία των πολιτών και στις αντιδράσεις λόγω της μεγάλης πίεσης που δέχθηκαν οι κοινωνικές υπηρεσίες από το μεγάλο αριθμό μεταναστών σε προηγμένα κράτη, πετυχαίνοντας κατά περίπτωση την αύξηση της εκλογικής τους επιρροής και την επίτευξη σημαντικών εκλογικών νικών.

Κι ενώ συμβαίνουν όλα τα παραπάνω, τους αμέσως επόμενους μήνες αναμένεται να αξιολογηθεί και ο νέος μηχανισμός του Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατάφεραν και βρήκαν τον κοινό τόπο, μένει ωστόσο να αποδειχθεί στην πράξη η αποδοτικότητα του.

Μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας, η ελληνική πλευρά εξέφρασε την ικανοποίηση της σχετικά με τις σχετικές προβλέψεις. Μεγάλη έμφαση δόθηκε στη δημιουργία, για πρώτη φορά, ενός υποχρεωτικού μηχανισμού αλληλεγγύης, ενώ εξίσου σημαντική είναι και η πρόβλεψη για ετήσια πολιτική συζήτηση, σε υπουργικό επίπεδο, που θα θέτει επί τάπητος τη μεταναστευτική κατάσταση και τις ανάγκες που υπάρχουν με όρους αλληλεγγύης.

Την ίδια ώρα, οι δυσάρεστες εξελίξεις και η συνέχιση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, αλλά και οι συνέπειες της επισιτιστικής κρίσης σε Ασία και Αφρική αυξάνουν το προβληματισμό, καθώς νέες μεταναστευτικές ροές αναμένεται να προκαλέσουν ισχυρή πίεση στα νότια και ανατολικά σύνορα της Ε.Ε, ένα σενάριο που επηρεάζει αναμφίβολα και την Ελλάδα.

Εν κατακλείδι, η νέα ηγεσία των ευρωπαϊκών θεσμών που θα προκύψει μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές θα κληθεί να αναμετρηθεί με μια αβέβαιη επόμενη μέρα, με το μεταναστευτικό να αποτελεί εκ των πραγμάτων μια βασική προτεραιότητα για όσους λαμβάνουν αποφάσεις σε ανώτατο επίπεδο.