Διεθνή

ΗΠΑ: Πέρασε με διακομματική στήριξη το νομοσχέδιο για καθολική απαγόρευση του Tik Tok

ΗΠΑ: Πέρασε με διακομματική στήριξη το νομοσχέδιο για καθολική απαγόρευση του Tik Tok Φωτογραφία: epa
Η Βουλή των ΗΠΑ ψήφισε με δικομματική υποστήριξη το νομοσχέδιο που ανοίγει το δρόμο για μια πανεθνική απαγόρευση στις ΗΠΑ του TikTok, της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης.

Η πλατφόρμα, που αριθμεί περίπου 170 εκατομμύρια χρήστες στις ΗΠΑ, θα έχει πλέον δύο επιλογές: Ή αν αποδεχθεί την πλήρη απαγόρευση από όλα τα αμερικανικά app store ή να αποσυνδεθεί από την κινεζική μητρική της εταιρεία, την ByteDance.

Από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, το δεύτερο νομοθετικό σώμα του Κογκρέσου, το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 352 ψήφους έναντι μόλις 65 κατά (50 Δημοκρατικούς και 15 Ρεπουμπλικάνους). Για να τεθεί σε εφαρμογή το νομοσχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί και από τη Γερουσία και εν συνεχεία να υπογραφεί και από τον Τζο Μπάιντεν.

Οι ηγέτες των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων στην αρμόδια Επιτροπή της Γερουσίας, από την οποία θα εξεταστεί το νομοσχέδιο, δήλωσαν ενθαρρυμένοι από την υπερψήφιση του στη Βουλή. «Ανυπομονούμε να εργαστούμε από κοινού προκειμένου αυτό το νομοσχέδιο να περάσει από τη Γερουσία και να υπογραφεί σε νόμο», επισημαίνουν σε μια κοινή ανακοίνωση οι γερουσιαστές Μαρκ Γουόρνερ και Μάρκο Ρούμπιο, ο Δημοκρατικός πρόεδρος της Επιτροπής και ο Ρεπουμπλικάνος αντιπρόεδρος αντίστοιχα.

Αξίζει να σημειωθεί πως το νομοσχέδιο πέρασε ομόφωνα και από την ισχυρή Επιτροπή Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής, σε μια σπάνια σύμπλευση Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων. Επίσης ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν έχει δηλώσει πως θα υπογράψει το νομοσχέδιο εάν τελικά αυτό φτάσει στον Λευκό Οίκο για την τελική έγκριση.

Βάσει των προβλέψεων του νομοσχέδιου, στην ByteDance θα δοθεί προθεσμία πέντε μηνών για να πουλήσει το TikTok. Με τη λήξη της προθεσμίας, το μέσο κοινωνικής δικτύωσης θα κατέβει από όλα τα διαδικτυακά καταστήματα εφαρμογών, όπως της Apple και της Google.

Οι βουλευτές που ψήφισαν υπέρ της απαγόρευσης υποστήριξαν πως το TikTok αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια, επειδή η κινεζική κυβέρνηση θα μπορούσε να το αξιοποιήσει, βάσει των νόμων περί πληροφοριών που έχει, αναγκάζοντας την ByteDance να παραδώσει τα δεδομένα των Αμερικανών πολιτών που χρησιμοποιούν το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις κυρίως από νέους Αμερικανούς πολίτες που χρησιμοποιούν το TikTok. Οργισμένη ήταν και η απάντηση της εταιρείας αλλά και του Πεκίνου, με το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας να κάνει λόγο για «πράξη εκφοβισμού».

Η ByteDance χαρακτήρισε το νομοσχέδιο επίθεση στο συνταγματικό δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης και ξεκίνησε μια εκστρατεία παρότρυνσης για δράση εντός της εφαρμογής, προτρέποντας τους χρήστες να καλέσουν εκπροσώπους στην Ουάσιγκτον να αντιταχθούν στο νομοσχέδιο. Πολλά πολιτικά γραφεία νομοθετών του Κογκρέσου έχουν πει ότι έχουν κατακλιστεί από κλήσεις για να αποτραπεί η απαγόρευση, ωστόσο το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε σε πρώτη φάση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και αναμένεται η ψηφοφορία στη Γερουσία.

«Πρόκειται ξεκάθαρα για μια πλήρη απαγόρευση. Η κυβέρνηση προσπαθεί να αφαιρέσει το συνταγματικό δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση σε 170 εκατομμύρια Αμερικανούς. Αυτό θα βλάψει εκατομμύρια επιχειρήσεις, θα αρνηθεί στους καλλιτέχνες το κοινό και θα καταστρέψει τα προς το ζην αμέτρητων δημιουργών σε όλη τη χώρα», ανέφερε εκπρόσωπος του TikTok και πρόσθεσε:

«Ελπίζουμε πως η Γερουσία θα αναλογιστεί τα γεγονότα, οι γερουσιαστές θα ακούσουν τους ψηφοφόρους τους και θα συνειδητοποιήσουν τον αντίκτυπο στην οικονομία, τις επτά εκατομμύρια μικρές επιχειρήσεις και τους 170 εκατομμύρια Αμερικανούς που χρησιμοποιούν την υπηρεσία μας».