Διεθνή

Πυρά εκ των έσω για τις προκλήσεις Σιλιάνοφσκα: «Άκυρη ο ορκωμοσία» της προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας

Πυρά εκ των έσω για τις προκλήσεις Σιλιάνοφσκα: «Άκυρη ο ορκωμοσία» της προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας
Η Γκορνάνα Σιλιάνοφσκα επιμένει να προκαλεί αυτοαποκαλούμενη «Πρόεδρος της Μακεδονίας» κατ΄α παράβαση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Αντιδράσεις μέχρι και στο εσωτερικό της Βόρειας Μακεδονίας προκαλεί η επιμονή της νεοεκλεγείσας προέδρου της χώρας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, να αποκαλεί τη χώρα της ως «Μακεδονία».

Πέρα από το διπλωματικό επεισόδιο κατά την τελετή ορκομωσίας της χθες, η ίδια συνέχισε να προκαλεί απαντώντας - αυτή τη φορά - σε ανάρτηση με την οποία απαντούσε στα συγχαρητήρια της σουηδικής πρεσβείας.

«Σας ευχαριστώ για τα θερμά συγχαρητήρια. Η Σουηδία και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχουν πάντα έναν πιστό σύμμαχο στο πρόσωπο της Προέδρου της Μακεδονίας για την επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων και των στόχων της ισότητας των φύλων», σημείωσε χαρακτηριστικά.

north_3beb0.JPG

Υπενθυμίζεται πως στη χθεσινή ορκωμοσία της, η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα αποφάσισε να αγνοήσει επιδεικτικά το κείμενο του όρκου το οποίο απήγγειλε ο πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής, Γιόβαν Μίτρεσκι, παραλείποντας σκόπιμα τον επιθετικό προσδιορισμό «βόρεια».

Η στάση της προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ αλλά και των Βρυξελλών.

Την ίδια ώρα, το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη Βόρεια Μακεδονία -το DUI του Αλί Αχμέτι - κατέκρινε την κίνηση εκφράζοντας την εκτίμηση πως η νέα πρόεδρος της χώρας παραβίασε το Σύνταγμα και «δημιούργησε κρίση στις σχέσεις της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας».

Μάλιστα για τον λόγο αυτό - με ανάρτησή του στο Facebook - o υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης της Βόρειας Μακεδονίας, Κρέναλ Λόγκαρ, έθεσε θέμα εγκυρότητας της ορκωμοσίας της νέας προέδρου.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «η ασέβεια του συνταγματικού ονόματος του κράτους καθιστά τον όρκο της Σιλιάνοφσκα άκυρο», για αυτό και θα πρέπει ή να επαναληφθεί η διαδικασία ή να αναλάβει καθήκοντα προέδρου της χώρας ο πρόεδρος της απερχόμενης βουλής, Γιόβαν Μιτρέφκσι.

{https://www.facebook.com/KrenarLloga.ASh/posts/pfbid02QFmjawbxH9zujQasLbWWnAfMZkmpLbVEhhMK6k9groooqZ2be4eQBEDYiDb81tQal}

«Άδειασμα» της Σιλιάνοφσκα από το ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας 

«Η διατήρηση της ευρωατλαντικής πορείας της χώρας αποτελεί θεμελιώδες στρατηγικό συμφέρον και εγγύηση της μακροπρόθεσμης ασφάλειας και σταθερότητας της Βόρειας Μακεδονίας» σημειώνει σε σημερινή ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ της γείτονος.

Με αυτή επί της ουσίας «αδειάζει» την πρόεδρο της χώρας και καλεί «ειδικά τους εκλεγμένους αξιωματούχους» να είναι σε επαγρύπνηση - επισημαίνοντας ότι «η διατήρηση της ευρωατλαντικής πορείας της χώρας αποτελεί στρατηγικό συμφέρον και εγγύηση για τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια και σταθερότητα».

northmaceodinia_8ab63.jpg

«Το Υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαιώνει την πάγια αποφασιστικότητα της χώρας για την απερίφραστη τήρηση των συνταγματικών διατάξεων καθώς και όλων των διεθνών υποχρεώσεων όπως η πλήρης τήρηση της Συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Δημοκρατίας της Ελλάδας, γνωστή ως Συμφωνία των Πρεσπών.

Τα τελευταία επτά χρόνια, οι δύο γειτονικές χώρες ανέπτυξαν εξαιρετικά υψηλό επίπεδο πολιτικού διαλόγου, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα την πολλαπλάσια αύξηση της οικονομικής συνεργασίας και την οικοδόμηση θετικών σχέσεων μεταξύ των δύο λαών. Τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, το άνοιγμα των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και την αναβάθμιση της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης σε Στρατηγικό Διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Καλούμε σε εγρήγορση όλους τους πολιτικούς παράγοντες και ιδιαίτερα τους εκλεγμένους αξιωματούχους. Η διατήρηση της ευρωατλαντικής πορείας της χώρας αποτελεί θεμελιώδες στρατηγικό συμφέρον και εγγύηση της μακροπρόθεσμης ασφάλειας και σταθερότητας της χώρας».