Διεθνή

Νέο Καπιτώλιο ζητά ο «στρατός» του Τραμπ μετά την καταδίκη του: «Κρεμάστε τους πάντες»

Νέο Καπιτώλιο ζητά ο «στρατός» του Τραμπ μετά την καταδίκη του: «Κρεμάστε τους πάντες»
Παραλλήρημα των υποστηρικτών του Τραμπ μετά τη χθεσινή του καταδίκη για τα συνολικά 34 κακουργήματα για τα οποία κατηγορήθηκε στο πλαίσιο της πολύκροτης υπόθεσης της Στόρμι Ντάνιελς.

Ανησυχία προκαλούν τα μηνύματα των οργισμένων υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ που καλούν μέσα από πλατφόρμες - όπως το Truth Social, η Patriots.Win και η Gateawy Pundit - σε επιθέσεις εναντίον ενόρκων, στην... εκτέλεση του δικαστή Χουάν Μερτσάν ή ακόμη και σε ένοπλη εξέγερση ή εμφύλιο πόλεμο.

«Κάποιος στη Νέα Υόρκη που δεν έχει τίποτα να χάσει πρέπει να φροντίσει τον Μέρτσαν». «Ελπίζω να τον συναντήσουν λαθρομετανάστες με μαχαίρι». «Ώρα να αρχίσουμε να "καθαρίζουμε¨" μερικούς αριστερούς [...] Αυτό δεν μπορεί να διορθωθεί με τις εκλογές».

Οι απειλές βίας και η ρητορική μίσους ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο το βράδυ της Πέμπτης - θυμίζοντας το κλίμα μετά την ήττα του Τραμπ στις εκλογές του 2020 όταν ο Ρεπουμπλικάνος ηγέτης αρνήθηκε να αναγνωρίσει το εκλογικό αποτέλεσμα καταγγέλλοντας νοθεία. 

Εν μέσω της εκστρατείας του για τη δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ χαρακτήρισε επανειλημμένα τους δικαστές και τους εισαγγελείς στις δίκες του ως διεφθαρμένα εργαλεία της κυβέρνησης Μπάιντεν, που έχουν μοναδικό στόχο τους να σαμποτάρουν την υποψηφιότητά του για τον Λευκό Οίκο. 

«Ήταν ντροπή, ήταν μια στημένη δίκη από έναν δικαστή που ήταν διεφθαρμένος», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους μετά το άκουσμα της ετυμηγορίας.

28793240_c8a7b.jpg

Στην ιστοσελίδα Truth Social, αποκάλεσε τον Μέρτσαν «ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΟ» χαρακτηρίζοντας τις οδηγίες του προς τους ενόρκους ως μεροληπτικές. Υποστηρικτής του έσπευσε να απαντήσει δημοσιεύοντας την εικόνα μιας κρεμάλας και μιας θηλιάς με τη λεζάντα: «ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΜΑΦΙΟΖΟΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ»!

Μιλώντας στο Reuters, o Jacob Ware, εκ των συγγραφέων του βιβλίου «God, Guns, and Sedition: Η ακροδεξιά τρομοκρατία στην Αμερική», σημείωσε πως η βίαιη γλώσσα που χρησιμοποιούν οι οπαδοί του Τραμπ αποτελεί απόδειξη της «ακλόνητης ικανότητας του πρώην προέδρου να κινητοποιεί τους πιο ακραίους υποστηρικτές του, τόσο στην κάλπη όσο και στην άσκηση βίας».

«Μόνο όταν - και αν - ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ αναγνωρίσει τη διαδικασία, η αντίδραση των οπαδών του στα νομικά του προβλήματα θα πάψει να είναι μαχητική», δήλωσε ο Ware.

«Είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι το Reuters, που κάποτε ήταν μια αξιοσέβαστη υπηρεσία ειδήσεων, έπεσε τόσο χαμηλά ώστε να δημοσιεύσει ένα τόσο χειραγωγικό, ψευδές, δυσφημιστικό και... ηλίθιο άρθρο όπως αυτό, καθαρά από πολιτικό μίσος», σχολίασε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Truth Social. 

«Θα πάρω τα όπλα αν το ζητήσει»

Μετά την ετυμηγορία της Πέμπτης, πολλοί από τους υποστηρικτές του πρώην προέδρου δήλωσαν πως η καταδίκη του ήταν η απόδειξη ότι το αμερικανικό πολιτικό σύστημα έχει διαλυθεί και ότι μόνο η βίαιη δράση θα μπορούσε να σώσει τη χώρα.

«1.000.000 άνδρες (οπλισμένοι) πρέπει να πάνε στην Ουάσινγκτον και να κρεμάσουν τους πάντες. Αυτή είναι η μόνη λύση», ανέφερε σχολιαστής στο Patriots.win. Ένας άλλος πρόσθεσε: «Ο Τραμπ θα πρέπει ήδη να γνωρίζει ότι έχει έναν στρατό πρόθυμο να πολεμήσει και να πεθάνει γι' αυτόν, αρκεί να το ζητήσει... Θα πάρω τα όπλα αν το ζητήσει».

Άλλες αναρτήσεις προέτρεπαν συγκεκριμένα να στοχοποιηθούν οι Δημοκρατικοί: «ΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ. ΟΠΛΙΣΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗ ΣΚΑΝΔΑΛΗ».

Ερευνητές προειδοποιούν τώρα πως η ετυμηγορία [η ποινή του Τραμπ θα ανακοινωθεί την 11η Ιουλίου] θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα νέο Καπιτώλιο, ενισχύοντας την πεποίθηση ορισμένων υποστηρικτών του Τραμπ πως είναι θύμα μιας συνωμοσίας που ενορχηστρώθηκε από τους εχθρούς του.

«Νομίζω ότι πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους έψαχναν για μια δικαιολογία να αναλάβουν δράση εδώ και καιρό», δήλωσε η Amy Cooter από το Κέντρο για την Τρομοκρατία και τον Εξτρεμισμό του Ινστιτούτου Διεθνών Σπουδών Middlebury.

«Ελπίζω να κάνω λάθος, ωστόσο όπως έχω πει εδώ και πολύ καιρό, δεν θα μου προκαλούσε σοκ μια βίαιη αντίδραση των υποστηρικτών του».

donals_da286.JPG

«Βλέπουν» πολιτική δίωξη και... «ξηλώνονται» οι Ρεπουμπλικάνοι

Έπειτα από την καταδίκη της Πέμπτης, μεγαλοδωρητές, όπως η δισεκατομμυριούχος βασίλισσα των καζίνο Μίριαμ Άντελσον και ο μεγιστάνας Ρόμπερτ Μπίγκελοου, δήλωσαν την στήριξή τους στον Τραμπ, με νέες δωρεές που έχουν σκοπό να ενισχύσουν την προεκλογική του εκστρατεία.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Reuters, η ετυμηγορία ώθησε ορισμένους από τους παραδοσιακούς δωρητές του Τραμπ να ενισχύσουν την οικονομική υποστήριξή τους προς τον Τραμπ.

Ο Ρόμπερτ Μπίγκελοου - ένας από τους κορυφαίους υποστηρικτές του Τραμπ που έχει ήδη δώσει πάνω από 9 εκατομμύρια δολάρια - χαρακτήρισε ντροπιαστική τη δίκη Τράμπ, ενώ δήλωσε πως στέλνει «στον πρόεδρο Τραμπ άλλα 5 εκατομμύρια δολάρια, όπως του υποσχέθηκα».

Ο Ντόναλντ Τάπια, πρώην πρεσβευτής του Τραμπ στην Τζαμάικα, δήλωσε ότι ο ίδιος και ένα μικρό δίκτυο συγγενών και φίλων με τους οποίους πραγματοποιεί δωρεές είχαν προγραμματίσει να δώσουν περίπου 250.000 δολάρια σε αυτές τις εκλογές για να υποστηρίξουν τον πρώην πρόεδρο.

Μετά την καταδίκη της Πέμπτης, ο Τάπια δήλωσε στο Reuters ότι η ομάδα του θα προσπαθήσει να δώσει πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια υπέρ της MAGA Inc τις επόμενες εβδομάδες. «Θα τα δώσουμε όλα για εκείνον», τόνισε, ενώ έστειλε στο Reuters μια φωτογραφία με μια αμερικανική σημαία να κυματίζει ανάποδα έξω από το σπίτι του στο Paradise Valley της Αριζόνα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ετυμηγορία.

Ακόμη ένας επενδυτής της Silicon Valley, ο Shaun Maguire, δημοσίευσε στο X μετά την ετυμηγορία ότι έχει δωρίσει 300.000 δολάρια για να υποστηρίξει τον Τραμπ.