Διεθνή

Ισραήλ: Περίπου 80 όμηροι της Χαμάς είναι ακόμα ζωντανοί στη Γάζα

Ισραήλ: Περίπου 80 όμηροι της Χαμάς είναι ακόμα ζωντανοί στη Γάζα Φωτογραφία: EPA/ ANDY RAIN
Η Χαμάς απήγαγε 250 ομήρους, οι 100 έχουν αφεθεί ελεύθεροι.

Πάνω από το ένα τρίτο των Ισραηλινών ομήρων, που απήχθησαν από τη Χαμάς είναι επιβεβαιωμένα νεκροί ή θεωρούνται νεκροί, σύμφωνα με ενημέρωση που έκανε την Τρίτη η Ισραηλινή κυβέρνηση.

Η Χαμάς απήγαγε περίπου 250 Ισραηλινούς και άτομα άλλων εθνικοτήτων στις 7 Οκτωβρίου και τους χρησιμοποίησε ως διαπραγματευτικό μοχλό για κατάπαυση του πυρός. Πάνω από 100 ανταλλάχθηκαν τον Νοέμβριο με Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Σχεδόν 80 ακόμα όμηροι κρατούνται στη Γάζα και σύμφωνα με την Ισραηλινή κυβέρνηση είναι ακόμα ζωντανοί.

Τη Δευτέρα το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι τέσσερις ακόμα όμηροι είναι νεκροί. Τρεις από αυτούς είχαν εμφανιστεί τον Δεκέμβριο σε βίντεο να παρακαλούν για την απελευθέρωσή τους. Τον Μάρτιο, η Χαμάς ισχυρίστηκε ότι οι άνδρες αυτοί είχαν σκοτωθεί σε ισραηλινές επιθέσεις. Σύμφωνα με τη Χαμάς, αρκετοί όμηροι έχουν σκοτωθεί από τις χερσαίες και εναέριες επιχειρήσεις του Ισραήλ.

Από την πλευρά του, το Ισραήλ δήλωσε ότι ανακάλυψε πτώματα ομήρων που είχαν σημάδια από τις εκτελεστικές μεθόδους της Χαμάς. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, που ελέγχεται από τη Χαμάς, ωστόσο, πάνω από 36.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και της αντεπίθεσης έκτοτε του Ισραήλ, με χερσαίες και εναέριες επιθέσεις.

Τη Δευτέρα διαδηλωτές μπλόκαραν κεντρικό δρόμο του Τελ Αβίβ απαιτώντας από την ισραηλινή κυβέρνηση να έρθει σε συμφωνία με τη Χαμάς για την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων.

{https://twitter.com/IDF/status/1797718361754788231}

Με πληροφορίες του Politico