Διεθνή

Γονείς εγκατέλειψαν νεογέννητο – Το είχαν κάνει άλλες δύο φορές

Γονείς εγκατέλειψαν νεογέννητο – Το είχαν κάνει άλλες δύο φορές Φωτογραφία: UNSPLASH
Η περίεργη υπόθεση άρχισε να ξετυλίγεται όταν εντοπίστηκε πριν από λίγο καιρό ένα νεογέννητο στο Newham, του ανατολικού Λονδίνου.

Το νεογέννητο μωρό που βρέθηκε εγκαταλελειμμένο στο ανατολικό Λονδίνο, αποδείχθηκε πως είναι αδελφή με δύο ακόμα μωρά που είχαν εγκαταλειφθεί υπό παρόμοιες συνθήκες στο παρελθόν.

Η περίεργη υπόθεση άρχισε να ξετυλίγεται όταν εντοπίστηκε πριν από λίγο καιρό ένα νεογέννητο στο Newham, του ανατολικού Λονδίνου. Σε εξέταση που έγινε και παρουσιάστηκε στο δικαστήριο αποδείχθηκε ότι η «Έλσα» όπως την ονόμασαν είναι η τρίτη αδελφή δύο άλλων μωρών, ενός αγοριού και ενός κοριτσιού, που είχαν εντοπιστεί επίσης εγκαταλελειμμένα το 2017 και το 2019, αντίστοιχα. Παρά τις εκκλήσεις της Μητροπολιτικής αστυνομίας ωστόσο, οι γονείς τους δεν έχουν ταυτοποιηθεί. Το BBC και το PA έχουν πάρει ειδική άδεια από το δικαστήριο για να ανακοινώσουν τη σύνδεση των μωρών και να αναφέρουν ότι είναι μαύρα.

Η δικαστής Carol Atkinson ανέφερε ότι πρόκειται για μία ιστορία με τεράστιο δημόσιο ενδιαφέρον καθώς πλέον σπάνια εγκαταλείπονται μωρά στη χώρα.

Ένας ειδικός είπε στο δικαστήριο πως τα γενετικά ευρήματα παρέχουν μία εξαιρετικά ισχυρή επιστημονική στήριξη ότι το μωρό Έλσα είναι αδελφή, από τον ίδιο πατέρα και την ίδια μητέρα, των δύο άλλων μωρών.

Το μεγαλύτερο μωρό έχει υιοθετηθεί ενώ η Έλσα παραμένει σε αναδοχή. Η Έλσα βρέθηκε από ένα περαστικό τον Ιανουάριο σε συνθήκες υπό του μηδενός, την πιο κρύα νύχτα της χρονιάς, τυλιγμένη με μία πετσέτα μέσα σε μία σακούλα.

Τα άλλα δύο μωρά, ο Χάρι και η Ρόμαν, επίσης είχαν εγκαταλειφθεί μετά τη γέννησή τους στην ίδια περιοχή του Λονδίνου. Και εκείνα βρέθηκαν τυλιγμένα με κουβέρτες και το ένα ήταν μέσα σε μία σακούλα. Σύμφωνα με τα έγγραφα του δικαστηρίου, η Έλσα είχε ακόμα τον ομφάλιο λώρο πάνω της και εκτιμάται ότι είχε γεννηθεί μόλις μία ώρα πριν.

Αν και ήταν εξαιρετικά παγωμένη όταν βρέθηκε, η Έλσα έκλαιγε και είχε αντιδράσεις. Πλέον είναι καλά στην υγεία της.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, όλα τα μωρά που πλέον έχουν διαφορετικά ονόματα. Θα μάθει το ένα την ύπαρξη του άλλου και υπάρχουν σχέδια ώστε να υπάρξει επαφή ανάμεσά τους όταν μεγαλώσουν. «Η εγκατάλειψη ενός παιδιού σε αυτή τη χώρα είναι κάτι πολύ ασυνήθιστο» είπε η δικαστής και πρόσθεσε ότι τέτοιες περιπτώσεις εγείρουν το δημόσιο ενδιαφέρον.

Πρόσθεσε ότι το γεγονός ότι τα τρία μωρά είναι αδέλφια εγείρει τεράστιο ενδιαφέρον για την κοινωνία.

Η περίπτωση εγκατάλειψη βρέφους στην Βρετανία είναι σπάνια. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το 2012 ως το 2015 δεν είχε αναφερθεί κανένα τέτοιο περιστατικό. Μόλις το 2011 είχε γίνει αναφορά για μία εγκατάλειψη βρέφους. Ωστόσο, ακαδημαϊκές έρευνες εκτιμούν ότι ο αριθμός είναι μεγαλύτερος, σε σχεδόν 16 τον χρόνο, σύμφωνα με ανάλυση από το 1998 ως το 2005.

Με πληροφορίες του BBC